Against Modern Football

Xamax Neuchâtel, speeltje van een Tsjetsjeen

In de Hekken Shop

Logo Xamax NeuchatelEnige tijd geleden gaf een pseudojournalist bij de NOS aan dat fans van grote clubs zoals Chelsea en Manchester United “het niet erg vinden wanneer een club door een buitenlandse investeerder wordt overgenomen”, want “wat is er nou mooier als fan wanneer jouw club om de prijzen speelt en een buitenlandse investeerder dit met zijn geld mogelijk maakt”. Een kromme redenatie, aangezien de club aan de gratie en grillen van de eigenaar is overgeleverd. Deze journalist mag eens een retourtje Neuchâtel (Zwitserland) boeken, daar kan hij namelijk zien hoe dat buitenlandse investeerders met een club omgaan.

Afgelopen mei werd het Zwitserse voetbal opgeschrikt; Bulat Tsjagaev, een Tjetsjeense miljardair en afstammeling van een machtige familie uit het Communistisch tijdperk, liet zijn oog vallen op Xamax Neuchâtel. Hij kocht 70% van de aandelen van Xamax Neuchâtel en beloofde de club, die in de jaren ’80 enige grote successen kende, om de top van Zwitserland te bestormen. De fans van Xamax waren eerst enthousiast, maar dat enthousiasme sloeg al gelijk om toen er plotseling voor de thuiswedstrijd volksdansen uit de Kaukasus op het veld plaatsvonden en Tsjagaev het idee opperde om het clubembleem te veranderen door een Cyrilisch geschreven motto eronder te plaatsen. Dat leidde tot nogal wat heftige reacties.
In die tijd ging het sportief ook niet goed met Xamax. De club stond tot grote ergernis van Tsjagaev voorlaatste, de uitslagen waren niet denderend en in de bekerfinale stond Xamax met 2-0 achter. Als de ruststand je niet bevalt, wat doe je dan? Juist, je stormt met een stel bewapende bodyguards de kleedkamer in, geeft je trainer aanwijzingen wie hij moet wisselen en je bedreigt je spelers met de dood. “Even om wat dingen recht te zetten”, verwoordde de woordvoerder van Xamax Neuchâtel het mooi, maar enkele spelers lieten anoniem weten dat ze met de dood bedreigd waren. De fanatieke Xamax supporters van fanclubs Tigers 95 en Fanati’X 03 besloten hun activiteiten te staken en een signaal af te geven dat Tsjagaev moest inbinden.

Ondertussen was Xamax al met haar tweede trainer in een paar maanden bezig en de zomerstop werd besteed aan het aantrekken van een waar vreemdelingenlegioen. Van dat vreemdelingenlegioen kreeg een keeper in een wedstrijd 3 tegendoelpunten te verwerken. Hup, die hoeft zich nooit meer te vertonen, aldus Tsjagaev. Een net aangetrokken verdediger die in eigen doel schoot, kreeg ook een enkeltje uit Neuchâtel en een Braziliaanse voetballer werd na 10 dagen ook al weggestuurd. Tot grote hilariteit van supporters van de tegenpartij, die, zoals goed supporters betaamd, Xamax Neuchatel al cynisch omgedoopt hebben tot “Neuchâtel Tsjetsjenië”

Eind augustus was er ook nog eens een Algemene Ledenvergadering van Xamax. Tsjagaev besloot enkele statuten eigenhandig te wijzigen, maar de manier waarop was nogal laag onder de gordel. Vrijwel alle aandeelhouders waren aanwezig bij de vergadering en Tsjagaev blonk uit in afwezigheid. Omdat Tsjagaev officieel in Zwitserland woont en hij ten gunste voor zichzelf enkele wijzigingen wilde doordrukken, kon hij dit volgens de Zwitserse wet. Belangrijkste wijziging: Hijzelf en een boezemvriend zouden de nieuwe Raad van Bestuur van Xamax vormen. Het leidde tot emotionele taferelen tijdens de vergadering, die ook naar de supporters oversloegen. Tsjagaev besloot dat supporters het ergste tuig waren en hij wenste geen enkel direct contact met de fans meer. De fans hebben als reactie daarop besloten om al hun ondersteunende activiteiten per direct te staken.

De Zwitserse voetbalbond volgt de ontwikkelingen met “een zekere bitterheid”. De bond vindt dat de waan van de dag in Neuchâtel regeert en is bang dat Xamax de andere 9 Eredivisieclubs in het kielzog met zich meetrekt. Ook de gebeurtenissen uit 2003 rondom FC Wil dreunen nog na bij de bond; Een Oekraïense investeerder verkrachtte met een soortgelijkig beleid de gehele club, wat uiteindelijk tot degradatie van FC Wil leidde.

Deze week kwam er een nieuwe aflevering van de soap rondom Xamax. De huur van het huidige stadion van de gemeente, een kleine 250.000 Euro per jaar, wordt door Tsjagaev als te hoog beschouwd. Als Neuchâtel niet gauw over de brug komt met een huurverlating, dan dreigt Tsjagaev om Neuchâtel te verlaten en zijn speeltje in Geneve of Lausanne te vestigen. Fijn joh, als jouw club een kleine 100 kilometer verderop om de prijzen speelt, dankzij een buitenlandse investeerder die alles waar jij als fan voor stond kapot heeft gemaakt. Lang leve het moderne voetbal!

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
Against Modern FootballIn de actualiteit

Supporters Girondins de Bordeaux willen hun club terug

In de geschiedenisboeken

Wenen 1995: kroon op het kunstwerk van het gouden Ajax van de jaren 90

Against Modern Football

Voetbal op echt gras: VVV is de volgende

Against Modern FootballIn de actualiteit

Football without fans is nothing