Voetbal in Oostenrijk

Wolfsberger AC – Onbekende tegenstander Feyenoord

Feyenoord is in de poulefase van de Europa League gekoppeld aan CSKA Moskou, Dinamo Zagreb en Wolfsberger AC. Laatstgenoemde is de grote onbekende. Wat heeft de club voor historie en voor supporters?

Wolfsberger AC bestaat in de huidige vorm eigenlijk pas sinds 2010. Tot dat jaar heette de club WAC/St. Andrä. Het kleine clubje heette WAC/St. Andrä vanwege een samenwerking tussen Wolfsberg en St Andrä. Na twee verrassende promoties op rij speelde de club plotseling voor het eerst in de historie in de Bundesliga. Het juiste moment om de samenwerking stop te zetten en verder te gaan onder de vorige naam: Wolfsberger AC.

Via sturmtifo.com

Een club zonder echte historie. Een club dus ook zonder echte supporters of ultras. Een stadion wat ongeschikt is voor Europees voetbal. Er zal worden uitgeweken naar, waarschijnlijk, de Hypo-Arena. Om toch een idee te krijgen hoe het er in Wolfsberg aan toe gaat, duiken we verschillende archieven in.

Wolfsberger AC – Sturm Graz

Onze redacteur De Publiekswissel was op uitnodiging van de ultras van Sturm Graz op bezoek bij Wolfsberger AC.

Links naast mij staat de capo druk te dirigeren en om mij heen worden grote Sturm Graz vlaggen, die bijna te groot zijn voor het vak, rond gezwaaid. Vlak voor de aftrap komen een paar mannen met een bivakmuts naar beneden en ze verschuilen zich enkele tellen achter de grote doeken en vlaggen tot een sein wordt gegeven. Even later is het gehele uitvak geheveld in zwarte en witte rook. “Hier regiert der SK Sturm,” klinkt het massaal uit ons vak. “Welkom in de Oostenrijkse Bundesliga,” hoor ik naast mij.

Het kleine dorpje Wolfberg heeft speciaal voor deze zondagmiddag een paar cafés geopend. Normaal gesproken is het hier uitgestorven. Langzaam stroomt het centrum vol met mannen en vrouwen die vrijwel allen gekleed zijn in zwarte shirts. Supporters van Wolfsberger zijn nergens te bekennen. Tegen de klok van drie uur wordt het startsein gegeven voor een corteo naar het stadion. De zwarte horde beent zich in rap tempo, in het kader van de verwachte plensbui, naar de Lavanttal Arena. Het gezang galmt door de straten. Vuurwerk en rookbommen worden afgestoken. De hele omgeving is nu wel geïnformeerd van de komst van duizend ‘Schwoarzn’.

SK Sturm Graz_Wolfberger_2019

Geen historie

“Neem je paspoort mee, want je gaat naar Karinthië,” krijg ik als advies. De berg die je overgaat verdeeld de verstandige van de gekken. Het zijn de grappen die over en weer gaan tussen de gebieden Stiermarken en Karinthië. Hoewel Wolfberger AC op een kleine drie kwartier buiten Graz speelt en beide gebieden elkaar bestoken met grappen, is deze wedstrijd geen derby te noemen.

Wolfsberger AC kent namelijk geen historie en de club is in handen van een rijke ondernemer. Via fusies en veel geld is de club opgeklommen van de krochten van het Oostenrijkse voetbal tot de groepsfase van de Europa League.

Binnen enkele minuten is het al raak. De hekken van het uitvak gaan heen en weer. Sturm Graz is op voorsprong gekomen in het knusse stadion. Een kleine zevenduizend man heeft de 0 – 1 gezien. Tussen het thuispubliek zitten ook veel supporters uit Graz. De verdedigingslinie wordt dan opgetrokken en het is negentig minuten lang tegenhouden.

Halverwege de wedstrijd moet Sturm verder met tien man. Tot het laatste fluitsignaal is het spannend en dat is merkbaar op de tribune. De paal staat de gelijkmaker in de weg. Zodra de leidsman voor de laatste keer fluit ontploft het uitvak.

Wolfsberger AC – Rapid Wien

Sinds 2010 komen de topclubs op bezoek in het stadionnetje. Logischerwijs betekent dat ook invasies van clubs als Rapid Wien. Foto’s van onze vrienden van Ultrastifo.net. 

Wolfsberger AC – Feyenoord

Wolfsberger AC gaat op 29 oktober op bezoek naar De Kuip. De huidig nummer 9 van Oostenrijk ontvangt De Rotterdammers op de laatste speeldag van de groepsronde. Laten we hopen dat er met publiek gespeeld mag worden. Waarschijnlijk wordt er uitgeweken naar de Hypo-Arena, waar officieel 12.000 supporters in kunnen. Van de UEFA mag 30% worden gebruikt voor de groepsfase.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %