Het Rabobank IJmond Stadion waar SC Telstar 1963 haar wedstrijden speelt, is een van de weinige stadions in Nederland met een imposante ligging. Komend vanaf het Noordzeekanaal zie je de lichtmasten al schitteren. Vanavond is het een avondwedstrijd tegen Go Ahead Eagles en dat maakt het nog specialer.

Voordat ik de gang naar Sportpark Schoonenberg maak, pak ik eerst nog een frietje mee bij Bastiaans Friture. Volgens insiders staat deze snackbar vooral bekend om zijn berehap, maar ik ga voor de ‘frites waterfiets.’ De verkoopster kijkt me glazig aan bij het horen van die naam, maar begrijpt me beter als ik een frietje speciaal met twee frikandellen bestel.

Al bijna veertig jaar lang speelt SC Telstar 1963 een onopvallende rol in de Eerste Divisie. Maar vanaf dit seizoen is dat anders. De Witte Leeuwen uit Velsen-Zuid staan fier in de top van de Jupiler League. Trainer Mike Snoei laat het elftal aantrekkelijk en aanvallend voetbal spelen. De eerste twee periodetitels gingen naar Fortuna Sittard en NEC, maar het constant presterende Telstar heeft een goede kans op deelname aan de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Voor Go Ahead Eagles lijkt het een kleurloos seizoen te worden.

Telstar leeft weer onder de fans. Met de hashtag #dietentmoetvol probeert de club het stadion vol te krijgen. Eenmaal aangekomen in het Sportpark Schoonenberg blijkt dat aardig gelukt.

Zoals bij veel oude stadions zijn ook hier de staantribunes achter de doelen leeg, behalve aan de zuidzijde. Daar is voor de fans van de bezoekende club een korte staantribune gebouwd. Niet bevorderlijk voor de sfeer zo’n geamputeerde tribune, maar de fanatieke Telstar-aanhang in de noordoostelijke hoek van het stadion maakt dat ruimschoots goed. Gelukkig is het old skool-scorebord gebleven. Er is weliswaar een elektronische variant aanwezig, maar toen deze tijdens Telstar-Fortuna Sittard haperde hebben de beroemde mandjes het werk overgenomen. Zes mandjes voor de tegenpartij omhoog hijsen (en ‘0’ voor de thuisploeg) was het moderne scorebord blijkbaar te machtig.

Vanavond levert het bijhouden van de score geen problemen op. De Eagles spelen ver van het eigen doel af, maar laten defensief zoveel steken vallen dat Telstar er telkens makkelijk doorheen snijdt. Na een klein half uur staan de Witte Leeuwen met 2-0 voor. Als de Deventenaren na de rust uit een ander vaatje tappen, wordt het even moeilijk. Maar Telstar blijft overeind en krijgt in de counter kans na kans. Een derde treffer blijft uit, waarna Sam Hendriks er 2-1 van maakt voor Go Ahead Eagles. De beste kansen blijven echter voor de Velsense ploeg. Nadat de verlossende 3-1 valt, kent het optimisme geen grenzen. “We gaan Europa in.”

Foto’s

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.