In de actualiteit

Wiener Derby: Rapid Wien – Austria Wien

In de Hekken Shop

Rapid Wien – Austria Wien is een van de bekendste derby’s ter wereld en werd afgelopen zondag (21 augustus) voor de 298ste maal gespeeld en is daarmee de op een na meest gespeelde derby in Europa na the Old Firm (Celtic – Rangers dus). Rapid Wien is oudste club van de stad en werd al in 1898 opgericht als Erster Wiener Arbeiter-Fußball-Club. De club is de succesvolste club in de Oostenrijkste voetbalhistorie en speelt in de wijk Hütteldorf in het westen van Wenen. Austria Wien werd 100 jaar geleden opgericht als afscheiding van de Vienna Cricket Club en de club komt uit het zuiden van Wenen.

De eerste Wiener Derby van dit seizoen was een speciale. De wedstrijd werd namelijk niet gespeeld in het Gerhard Hanappi-Stadion van Rapid Wien, maar in het Ernst Happel stadion, het nationale stadion van Oostenrijk. Dit heeft de club besloten nadat de laatste derby van afgelopen seizoen in het Gerhard Hanappi-Stadion totaal uit de hand was gelopen. Rapid Wien supporters bestormden massaal het veld nadat Austria Wien de 0-2 had gescoord uit onvrede over de slechte prestaties. Uiteindelijk werd de wedstrijd na slechts 26 minuten spelen definitief gestaakt. Rapid werd door de bond gestraft met 1 wedstrijd zonder publiek en een voorwaardelijke straf voor nog een wedstrijd zonder publiek als het zich nog een keer misdraagt in een derby dit seizoen.

Rapid Wien zelf nam ook maatregelen en kwam met een heuse maatregelencatalogus. Een aantal punten bijvoorbeeld: de derby’s worden voorlopig in het Ernst Happel stadion worden gespeeld, staanverbod op bepaalde tribunes, vrijwel alleen nog besloten trainingen, verbod op het uitlenen van seizoenskaarten en nog veel meer. De actieve fangroeperingen vonden een groot deel van de maatregelen belachelijk en hebben voorlopig besloten om het team niet meer actief te ondersteunen tijdens wedstrijden totdat de club een deel van de maatregelen terugdraait. Meer informatie op hierover is te vinden op United we stand.

Voor de wedstrijd ging het in de media vooral over de veiligheidsmaatregelen na de schandaalderby van afgelopen seizoen. Er werden maar liefst 1000 agenten ingezet om de veiligheid te garanderen en beide supportersgroepen zouden van elkaar gescheiden worden gehouden buiten het stadion. De Austria Wien supporters kregen slechts 2000 kaarten, ondanks dat het stadion bij lange na niet vol zou komen te zitten.

Beide teams stonden voor deze speelronde op de 2e en 3e plaats met allebei 7 punten uit 4 wedstrijden, waarbij Austria Wien het betere doelsaldo had. Austria werd vooral gezien als het team met de sterke aanval, terwijl Rapid het juist moet hebben van een sterke verdediging. De wedstrijd zelf verliep vrij eenzijdig. Austria was veel te sterk voor een zeer matig Rapid. Na een beginfase met verschillende kansen voor beide teams opende de Nederlander Nacer Barazite de score voor Austria met een mooi doelpunt. Hierna kreeg Austria de overhand en uiteindelijk liep de score op naar 0-3, waarna veel Rapid fans het stadion al verlieten en Austria fans weer konden vieren dat ze de beste van Wenen blijven.

Een fotoverslag volgt hieronder:


Vanuit metrostation naar het stadion

Voorzijde Ernst Happel stadion


De 2000 Austria supporters komen aan bij het stadion


Veel politie bij het uitvak


Scheiss Austria!


298ste Wiener Derby dus


Het uitvak


Mooie pyro in het uitvak


Wenen in de hekken!

Het verslag van de derby is gemaakt door ForzaMols die het bezoeken van derby’s als hobby heeft en hiervan met regelmaat verslagen van zal gaan schrijven voor In de Hekken. De foto’s zijn gemaakt door onze vrienden van de MaasWupperExpress.

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
Derby DaysIn de actualiteit

Top 50 Grootste Voetbalderby's

Voetbal in Indonesië

Awaydays Asia: onbekende supporterscultuur

Derby Days

Stem op de top 50 grootste voetbalderby's ter wereld

Derby DaysIn de actualiteit

Poznan Derby: burenruzie na 25 jaar terug