Wenen van GelukHet zal een maand of wat geleden zijn dat een aantal blog- en column-schrijvende Ajaxfans elkaar benaderden met het idee om ‘iets’ te doen met de overwinning van Ajax in de Champions League van 1995. Dat is immers al weer twintig jaar geleden en hoewel het een teken van zwakte is om terug te kijken konden ze dit jubileum niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het Ajax uit die jaren was simpelweg zo goed dat ze dat seizoen ongeslagen kampioen werden en door drie keer van Milan te winnen ook de ‘cup met de grote oren’ binnensleepten na een 1-0 overwinning in het Ernst Happelstadion van Wenen. Puntertje Kluivert, die net 18 was geworden, een half miljoen mensen op het Museumplein, een rondvaart door de Amsterdamse grachten, het kon niet op.

Zelfs supporters van andere clubs waren plaatsvervangend trots, want dat een Nederlandse club dit huzarenstukje zou volbrengen, dat hadden weinigen voor mogelijk gehouden. Zelfs de aartsvijanden uit Rotterdam waren blij, ze hadden dat seizoen in het Olympisch stadion hun club zien winnen in de kwartfinale om de KNVB beker nadat Mike Obiku in de extra tijd scoorde. Feyenoord won die KNVB beker een dag nadat Ajax de Champions League won, dus was het ook in Rotterdam feest die 25e mei 1995.

Er moest dus een boek komen en dus zochten de heren contact met bevriende Ajaxfans, voetbaljournalisten, schrijvers en andere liefhebbers. De reacties waren enthousiast, waardoor een lijst met auteurs ontstond die dermate veel indruk maakte dat uitgeverij Nieuw Amsterdam besloot het boek uit te gaan geven. In het boek vertellen auteurs als David Endt, Janneke van der Horst, Paul Onkenhout, Menno Pot, Thijs Pennings, Thomas Rijsman, Annemarie van Gaal, Willem Vissers, Thomas Heerma van Voss en vele anderen over hun herinneringen aan die meidagen van 1995.

In het boek staan verhalen over Ajacieden uit dat team, Danny Blind haalt herinneringen op, er zijn sfeerverslagen vanuit de supportersbus naar Wenen, van de perstribune, het Leidseplein en zelfs een sfeerverslag uit Rotterdam. Louis van Gaal schreef het voorwoord van het boek, dat slechts € 9,95 kost. Wenen van Geluk gaat zeer binnenkort verschijnen en zal op deze site uiteraard ook worden gerecenseerd in onze boekenrubriek.

De Wenen van Geluk website is al enige tijd online en biedt supporters de gelegenheid om hun eigen anekdote te vertellen, foto’s of andere relikwieën in te sturen. Best leuk om te lezen en naar te kijken allemaal. Grappig om te lezen dat een hoop Ajacieden het doelpunt van Kluivert, in de 95e minuut, hebben gemist omdat ze allemaal dachten dat de wedstrijd verlengd zou worden.

Om het allemaal nog mooier te maken hebben de auteurs nu ook een tweetal avonden in een Amsterdams theater georganiseerd, waar een paar van hen gaan voorlezen uit het boek en eigen werk en ook is er muziek, bewegende beelden en een Ajax Quiz. De eerste van die avonden was binnen enkele dagen uitverkocht, dat zal met die tweede ook wel goed komen…

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.