Vuurwerk
13 mei 2000 is een dag die Enschedeërs, FC Twente supporters maar eigenlijk heel Nederland nooit meer vergeet. Op die dag voltrok zich een verschrikkelijke vuurwerkramp waarbij 23 mensen het leven verloren. De stad, de regio en het land waren in rouw. De dag erna was dat niet anders, de gedachten waren elders, ook voor voetbal supporters uit de regio.
Ik haal deze bijzonder treurige gebeurtenis op, omdat de knvb destijds een typische houding aan nam ten opzichte van de ramp: Er wordt gewoon gevoetbald door de plaatselijke FC. De sportieve belangen waren groot en de vuurwerk ramp was wel erg maar het was nou eenmaal niet anders.
Hier moest ik aan denken omdat er de afgelopen weken weer behoorlijk wat nieuws met betrekking tot Twente in combinatie met vuurwerk was. De knvb is namelijk een vooronderzoek gestart naar aanleiding van het duel van FC Twente tegen Willem 2. In dit duel is er namelijk een stuk vuurwerk -wat dan in de media al snel wordt opgewaardeerd tot zware bom- afgestoken, en dat mag niet.
Dat mag niet omdat de knvb het niet zo heeft op vuurwerk. Vuurwerk zorgt voor onderbreking en een onderbreking moet -zoals bijna 11 jaar geleden bleek- ten koste van alles voorkomen worden. Dit kost geld, en geld is iets waar je bij een dergelijke organisatie al helemaal niet aan moet komen. Daarom zijn ze dus een vooronderzoek gestart. Ik vraag me dan altijd af, wat vooronderzoek je zoal, en wat is het verschil tussen een vooronderzoek en een gewoon onderzoek? Ik denk dat het er op neerkomt dat bij een vooronderzoek een persoon (waarschijnlijk wordt hij betaald van de als maar duurder wordende seizoensclubcards, dan wel van de boetes die de knvb nog steeds vrolijk opstrijkt als er een keer wel vuurwerk wordt afgestoken) een beetje uit zijn neus gaat eten, en een beetje de publieke opinie peilt, waarna hij zijn straf bepaald.
De straf kan voor FC Twente betekenen dat er een wedstrijd zonder publiek moet worden gespeeld. Dit is belachelijk van de knvb. Bij een 1mans actie met 1 bom in het stadion wordt het hele stadion leeg gehouden, maar wanneer er een volledige wijk wordt opgeblazen wordt er van iedereen gewoon verwacht dat ze komen.
Beste knvb, het wordt tijd dat jullie gvd je prioriteiten wat slimmer weten te stellen! De voor jullie (misschien ietwat vreemde) uiting van passie is een laatste stuiptrekking van het volk waarvan een sport is afgenomen die ooit in het teken stond van hartstocht en passie, waarbij het nu meer gaat om zitten en kijken (niet dat er veel is om naar te kijken, het niveau van het Nederlandse clubvoetbal ligt verder achter op de rest van Europa dan de eerder besproken “vooronderzoeker” geleund zit achter zijn bureau. De helft van de clubs maakt rode cijfers maar jullie lijken het belangrijker te vinden dat er een rode fakkel wordt afgestoken.
Hoe erg dat ook is, van jullie kan ik het me nog voorstellen. Jullie zijn geen voetbal liefhebbers, jullie zijn zakenmensen. Jullie zijn saaie grijze mannen in grijze pakken die het eng vinden als iemand iets te hard BOE roept, om over spreekoren nog maar te zwijgen. Jullie willen dat mensen het stadion in gaan, hun bek dicht houden, een bakje popcorn kopen voor een dikke tien euro en na de wedstrijd weer naar huis. Of nee, eigenlijk hoeven ze niet eens naar het stadion te komen, maar mogen ze het ook gewoon kijken op dat vervloekte eredivisielive. Het voetbal gaat kapot en niet het vuurwerk maar jullie zijn de oorzaak. Maar jullie begrijpen het niet, dat was nooit zo en dat zal ook nooit zo worden.
Wat veel erger is, is dat steeds meer mensen het niet lijken te begrijpen. Waar er vroeger werd gejuicht na vuurwerk, werd geschreeuwd, om de wat ingekakte ploeg op te peppen om er nog een x aantal minuten vol voor te gaan, zie je nu steeds vaker een afkeurend knikje. Die rare jongens van Vak-P toch ook altijd, die jongens waar niemand iets van begrijpt maar iedereen iets over te zeggen heeft. De mensen die allemaal altijd plaatjes op hun sociale media sites zetten van de sfeeracties voor Twente, maar wanneer hun 1 wedstrijd wordt ontnomen het hardst schreeuwen dat dat Vak-P maar eens normaal moet doen, in plaats van de werkelijke schuldige van die eventuele gemiste wedstrijd te bestoken met dergelijke kritieken.
Dit komt misschien wel door de berichtgeving van de club zelf. Waar men vroeger misschien heel soms nog een oogje toe kneep wordt er nu breeduit op de website verteld dat er stadion verboden zijn uitgedeeld naar aanleiding van het absoluut ontoelaatbare vuurwerk. Dit doet men waarschijnlijk voor het imago, want het imago is belangrijk met het oog op geld. Onder leiding van de heer Munsterman wordt daar tot in den treure op door gehamerd. Munsterman, die overigens naar eigen zeggen 23 oog operaties nodig had omdat hij in een fakkel keek (maar naar ik weet nog steeds prima kan zien (over ogen gesproken)) neemt wat dat betreft de houding aan die het hiervoor beschreven en veelal nieuwe publiek ook heeft: wel netjes je spandoekjes maken maar geen fakkeltjes afsteken jongens!
FC Twente en vuurwerk, het blijft een moeilijke combinatie, maar ik hou ervan, ik hou van de fakkels in het vak, en een bommetje op zijn tijd. Ik hou van de rode vuurzee op de oude markt en de rode vuurzee van de huldiging van 3 mei vorig jaar. Ik hoop dat ik aanstaande maandag weer met een jas vol gaten terug kom. Doordat de oude markt rood kleurt van feestvreugde. Ook al is dit, hoe kon het ook anders, verboden door de politie Twente.
Dit verbiedt de politie niet omdat ze bang zijn dat het gevaarlijk is, dit zeggen ze omdat ze bang zijn dat het ze geld kost. Dit zeggen ze omdat ze op geen enkele wijze ook maar enigszins begrijpen wat voetbal onderscheid van welke willekeurige andere sport dan ook. Wat onze beleving in houdt. Ze hangen de moraal ridder uit, maar wanneer vuurwerk echt gevaarlijk werd en het niet om moraal maar om levens ging, waren het de jongens die op het vak wel eens een fakkel af staken die snel in de trein een collecte op touw zetten voor de slachtoffers van de vuurwerk ramp. Na een wedstrijd die nergens over ging met de zwarte gedachte van de dag ervoor als een schaduw over de dag heen. Zij oordeelden niet min over anderen, maar gaven aan de nabestaanden. Omdat vuurwerk afsteken geen gevaarlijke criminele actie is, het is een uiting van passie.
Bovenstaande column is geschreven door de jongens van Vak-P, maar is zo raak dat wij hem graag nog even wat verder de wereld in willen slingeren.
Dank aan M. voor de tip!