Against Modern FootballIn de actualiteit

Vuurwerk in Stockholm

In de Hekken Shop

Net als in veel andere landen begint het moderne voetbal steeds meer door te dringen in Zweden. Vooral dit seizoen lijkt dit de strijd heviger dan ooit. Er is in Zweden een ware hetze ontstaan tegen voetbalsupporters. Vooral in de media wordt elk incident enorm uitvergroot en wordt alleen nog maar negatief bericht over voetbalsupporters en ook in de politiek is de aanpak van voetbalsupporters een ‘hot issue’. De Zweedse voetbalbond (SvFF) heeft besloten om voetbalsupporters hard aan te pakken en kwam al met verschillende maatregelen. Het aantal stadionverboden is schrikbarend verhoogd, pyrotechniek wordt hard aangepakt door het stilleggen van wedstrijden en de SvFF kwam al met een voorstel om in de toekomst staanplaatsen te verbieden.

Er is uiteraard niks mis met het aanpakken van voetbalgeweld, maar het aantal incidenten in de stadions in Zweden is relatief laag. De verschillende maatregelen die genomen worden zijn dan ook in het verkeerde keelgat geschoten bij de supportersgroeperingen in Allsvenskan (eredivisie) en Superettan (eerste divisie). Daarom hebben de supportersgroeperingen zich verenigd in een manifest voor een positieve supporterscultuur.

Een eerste protest was om te laten zien wat er met de Zweedse supporterscultuur gaat gebeuren als de harde aanpak van supporters doorgaat en er in de toekomst alleen nog maar theaterpubliek zit in het stadion. Daarom werden er de afgelopen weken bij een groot aantal clubs een stilteprotest gehouden, de eerste 10 minuten van de wedstrijd waren de fanatieke supporters niet actief om te laten hoe het zal vergaan met de Zweedse voetbalcultuur als de hetze en de maatregelen tegen voetbalsupporters aanhouden. Met als climax de Stockholm derby tussen AIK Solna en Djurgarden IF.
De eerste 10 minuten waren beide supportersgroepen stil en daarna kwamen ze allebei met een mooie choreo en een enorme pyro actie, want ze wisten dat de scheidsrechter deze wedstrijd nooit definitief zou kunnen stilleggen.

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
In de actualiteit

Allsvenskan - Ongekende titelontknoping in Zweden

GroundhoppingVergane Glorie

Olympisch Stadion: Parel van Stockholm

In de actualiteit

Mooiste sfeeracties: week 15

Derby DaysIn de actualiteit

AIK - Hammarby, derby om het kampioenschap