Actie: De hele maand mei geen verzendkosten in onze shop!

In de actualiteit

Voorzitter tegen fans: ‘Go to hell!’

Voorzitters die de club behandelen als hun persoonlijke speeltje en hiermee voorbijgaan aan de wensen van de supporters zijn helaas alomtegenwoordig. Zeker in Engeland zijn het vaak de rijke passanten die de touwtjes in handen hebben, en vaak meer slechts dan goeds doen voor de club.

Eén van hen is Mohammed Al-Fayed, de Egyptische ex-eigenaar van warenhuis Harrods en sinds 1997 voorzitter en eigenaar van Fulham Football Club. Hoewel hij er mede voor zorgt dat het Fulham sportief de laatste jaren voor de wind gaat, baart Al-Fayed hiernaast vooral opzien door narcistisch en dictatoriaal gedrag. In Harrods liet hij bijvoorbeeld een wassen standbeeld van zichzelf neerzetten, plus twaalf sfinxen die allemaal zijn gezicht dragen en zijn naam, in hiëroglyfen.


Michael Jackson op de tribune naast Mohammed Al-Fayed tijdens Fulham-Wigan in 1999

Vandaag liet Al-Fayed opnieuw van zich horen, door voorafgaand aan de wedstrijd tegen Blackpool een standbeeld van zijn vriend Michael Jackson te onthullen op de heilige grond van Craven Cottage. Heel Engeland schaart zich aan de zijde van de Fulham-supporters, die het afzichtelijke standbeeld totaal niet vinden passen in het stadion van Fulham. Jackson had niets met voetbal, laat staan met Fulham. De enige relatie die de club en de popster hebben is dat Jackson in 1999 op uitnodiging van Al-Fayed een keer een wedstrijd heeft bezocht. Ook fans van Michael Jackson zijn fel tegen het huidige beeld, dat volgens hen op een voor Jackson-fans toegankelijker en toepasselijker plek zou moeten staan.

Al-Fayed kan en wil de kritiek niet begrijpen, en haalde fel uit naar de Fulham-supporters die het beeld bekritiseerden. “If some stupid fans don’t understand and appreciate such a gift this guy gave to the world they can go to hell. I don’t want them to be fans. If they don’t understand and don’t believe in things I believe in they can go to Chelsea, they can go to anywhere else.

De tot dusver niet impopulaire Al-Fayed begint hiermee wel nadrukkelijk aan zijn eigen stoelpoten te zagen. Hoewel de spelers braaf lieten weten het standbeeld prima te vinden en sommige supporters het beeld gedogen omdat Al-Fayed erg belangrijk is voor de club, is de overgrote meerderheid fel tegen. Zeker na de absurde uitspraken over de mensen die Fulham altijd en overal steunen begint het protest tegen de Egyptische eigenaar toe te nemen. Een enkeling roept op de wedstrijden te boycotten zolang Al-Fayed voorzitter is, anderen zijn een petitie gestart om het beeld weg te krijgen. Want hoewel het mooi is dat Fulham goed meedraait in de Premier League, is het nog veel belangrijker dat de clubcultuur van Fulham in het prachtige Craven Cottage behouden blijft.


Mohammed Al-Fayed bij het verfoeide standbeeld van Michael Jackson

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Support ons daar om alle banners van de website af te krijgen! Nu gratis verzending tot eind mei!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteit

  Het Verenigd Koninkrijk: In de Hekken blikt vooruit

  In de actualiteit

  Drank, Craven Cottage en AGOVV Apeldoorn

  In de actualiteit

  Willem II supporters financieren standbeeld Jan van Roessel

  Against Modern Football

  Alles voor de TV-kijker