Columns

Voetbalsupporters worden vogelvrij verklaard door populistische

Het zal niemand zijn ontgaan dat het de laatste tijd jammer genoeg een paar keer goed los is gegaan in en vooral rondom de stadions van Nederland. Reden genoeg helaas voor populisten zoals burgemeester Paul Depla van Breda en Hubert Bruls van Nijmegen om prominent in alle kranten populistische uitspraken te doen om makkelijk zieltjes te winnen. Er zijn immers weinig groepen die zo makkelijk onder de bus te gooien zijn in de publieke opinie als de voetbalsupporters. Met verbazing lezen wij de sensationele krantenkoppen en voorgestelde maatregelen. Graag daarom wij daarom wat voorstellen die wel daadwerkelijk bijdragen aan oplossingen en ontkrachten we enkele mythes.

We vallen maar gelijk met de deur in huis en sommen enkele frappante uitspraken op van de burgervader van Breda in de Volkskrant van vandaag: “bij voetbal lijkt geweld te horen”. “Dat stadionverboden vaak niet worden nageleefd weet iedereen”. “Ik hoor het toontje al weer: ach ja, voetbalhooligans, een natuurverschijnsel”. “Bij voetbal doen we net alsof het er nu eenmaal bij hoort”. Beste Paul, werkelijk waar helemaal niemand doet alsof geweld bij voetbal hoort en alsof voetbalhooligans een natuurverschijnsel zijn. Dit is flauwekul. De wetgeving is er al sinds de rellen in Beverwijk op gericht om voetbalhooliganisme uit te bannen, iets wat voor het overgrote deel ook gelukt is. Bijvangst is dat fanatieke voetbalsupporters regelmatig te maken krijgen met onterecht stadionverboden, onnodige vervoerscombi’s en ongepast politiegeweld.  Voetbalsupporters worden vaak simpelweg behandeld als beesten en criminelen en liggen onder een vergrootglas. Dat is de daadwerkelijke realiteit voor voetbalsupporters in Nederland, niet het vertekend beeld wat jij nu probeert te verkopen om zieltjes te winnen voor je supportersonvriendelijke maatregelen.

Maar omdat je zo lekker los bent gegaan, zullen we enkele van jouw maatregelen en uitspraken nog eens onder de loep nemen.

  1. Er bestaat geen nieuwe generatie hooligans

Volgens Depla spreekt ’men’ van een “nieuwe generatie hooligans” die is opgekomen. Die mythe kunnen we gelijk simpel voor je ontkrachten Paul, de enige nieuwe generatie hooligans die de afgelopen jaren is opgekomen zijn de supporters die samen de bossen induiken om daar onderling in gelijke aantallen te vechten. En ik hoor het je zeggen: ook dit is inderdaad verboden. Maar dit speelt zich wél af ver buiten voetbalstadions en wordt voor welgeteld 0% voorkomen door de maatregelen die jij voorstelt. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen doet hier trouwens nog een schepje bovenop door te vragen om levenslange gebiedsverboden, waarbij hij zelfs dreigt de licentie van NEC af te pakken als zij hier niet aan voldoen! Ook zo’n gebiedsverbod voorkomt de nieuwe vormen van hooliganisme totaal niet en nodigt uit tot veel te zware straffen voor mensen wiens rol klein was in de ongeregeldheden.

Hooliganisme in Nederland is geen schim meer van wat het was in de jaren 80. Praten over een “nieuwe generatie hooligans” is complete kul. Kijkend naar de beelden van de rellen bij NEC valt vooral één ding op. Voor een groot deel zijn het jonge jongens die hun gezicht niet of nauwelijks bedekken. Zichzelf totaal niet beseffend wat de potentiële gevolgen (stadionverbod, taakstraf, strafblad) kunnen zijn. Dat komt omdat het hier geen doorgewinterde hooligans betreft, maar jongeren (wel of niet aanwezig in het stadion) die zich impulsief misdragen. Hierin een nieuwe ontwikkeling richting grote georganiseerde hooligangroepen zoals in de jaren 80 en 90 zien is simpelweg ridicuul. Regelgeving gaan aansturen op dit soort niet-bestaande trends, zoals burgemeester Paul Depla gretig verkoopt, betekent het straffen van de verkeerde mensen: de reguliere fanatieke voetbalsupporters!

In de Hekken - SC Heerenveen

  1. Collectief straffen is níet de oplossing, een dadergerichte aanpak wel

Een van de speerpunten van Paul Depla is om supportersvakken waar rellen ontstaan voor een paar weken leeg te houden, omdat “zogenaamde sfeervakken bijdragen tot de agressie”. Nou is dit ten eerste een frappante uitspraak omdat vrijwel alle aangehaalde voorbeelden van misdragingen van de afgelopen weken zich buiten het stadion bevinden (uitzonderingen zijn Heracles – Ajax, waar het misgaat door uitsupporters op de thuisvakken en MVV – Roda). Daarnaast wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk dat de gemiddelde besluitmaker geen enkel besef heeft wat een sfeervak inhoudt. Bij vrijwel elke club bestaat er een duidelijk verschil tussen ultras/fanatieke supporters en hooligans. Ultras en fanatieke supporters komen naar het stadion om hun club te ondersteunen. Het enige randje dat zij hierbij opzoeken is het afsteken van vuurwerk. Een actie die in onze ogen onterecht wordt gecriminaliseerd, al zullen we die discussie nu achterwege laten. Dat nu wederom wordt geïmpliceerd dat sfeervakken bijdragen aan agressie, rellen, vechtpartijen en noem maar op is bewust schadelijk voor het imago van fanatieke voetbalsupporters die als enige doel hebben om hun club vocaal te ondersteunen.

Want aan het einde van de dag zijn het de fanatieke voetbalsupporters die deze sport haar kleur geven. De supporters van NEC die zich massaal achter de hekken verzamelen om toch hun ploeg te steunen ondanks het gesloten stadion. Supporters van NAC die massaal naar het stadion komen ondanks het feit dat hun ploeg in de onderste regionen meedraait. Supporters die inzamelingsacties houden of spandoeken ophangen voor de helden van de zorg tijdens de coronacrisis. Of Paul Depla het zelf beseft durven wij niet te zeggen, maar dít zijn de mensen die hij nu straft met zijn uitspraken en voornemens. De daadwerkelijke raddraaiers en doorgewinterde hooligans zijn een minuscuul percentage van de wekelijkse stadionbezoekers. Zij moeten individueel gestraft worden als ze zich misdragen door bijvoorbeeld een stadionverbod (iets wat ook gebeurt: zie onder meer de 50 stadionverboden die al bij NEC zijn uitgedeeld). Het collectief straffen van honderden voetbalsupporters op basis van misdraging van enkelen is een schandalig voorstel.

  1. Neem geen beslissingen op basis van uitvergrote incidenten

In het uitgaansleven gaat het met grote regelmaat mis. Eigenlijk overal waar grote groepen samenkomen die alcohol nuttigen. De video’s gaan regelmatig viraal. Artiesten die hun optreden staken nadat ze een biertje mogen koppen. Wordt vervolgens de kroeg gesloten? Krijgt de biergooier een kroegverbod of nee, sterker nog, een omgevingsverbod voor 1 à 2 jaar? Natuurlijk niet. Dit zijn ingecalculeerde incidenten die niet eens het noteren waard zijn. Mocht ditzelfde tafereel zich afspelen in een voetbalstadion zijn de rapen gaar. Zo wordt in alle artikelen gretig melding gemaakt van de gestaakte wedstrijd tussen Excelsior en FC Eindhoven vanwege een “onophoudelijke regen aan bier”. Nu was toevallig een van onze redacteuren bij deze wedstrijd aanwezig en daardoor weten wij dat de wedstrijd gestaakt werd na welgeteld één op het veld gegooid biertje. Zelfs het officiële twitteraccount van Excelsior geeft tijdens de wedstrijd aan geen flauw idee te hebben waarom er gestaakt wordt.

Deze wedstrijd zal echter zonder twijfel ergens weer als een +1 worden genoteerd op de steeds langer wordende lijst met onacceptabele incidenten. En zo vormen nietszeggende gebeurtenissen weer de reden om tienduizenden fanatieke voetbalsupporters strengere maatregelen op te leggen. Als het op voetbal aankomt is elke kleine gebeurtenis namelijk een incident, wordt ook als zodanig geregistreerd en is aanleiding tot strengere regels. In het voetbal wordt geen enkele misstap, hoe klein dan ook, gepermitteerd. Accepteren dat er wel eens een klein incident kan zijn als zich tienduizenden mensen verzamelen zou een goede stap zijn in een meer supportersvriendelijke aanpak. Let wel: grootschalige rellen binnen en buiten stadions en ander vormen van supportersgeweld gaan veel te ver en worden hier niet bedoeld. Deze moeten (dadergericht) bestraft worden.

  1. Wijs clubs op hun eigen verantwoordelijkheid

Het wordt tijd dat clubs ook zelf eens kritisch kijken naar hun eigen beleid. Veel te vaak wordt gedacht een oplossing te vinden in het opleggen van combi’s aan de uitsupporters of het uitdelen van stadionverboden voor simpele dingen als het gooien van een biertje na een doelpunt, het nemen van een andere route naar een uitwedstrijd of het beledigen van een agent ver buiten het stadion. Terwijl de clubs juist een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van ongeregeldheden binnen en buiten het stadion. Als bij een derby, waarvan iedereen op voorhand het belang kan inschatten, tussen MVV en Roda nauwelijks fouillering is, de hoek bij het uitvak niet wordt afgezet en er geen beveiliging in de gracht staat, is het tijd om als club eens kritisch naar jezelf te kijken. Dit zijn namelijk simpele maatregelen, die nauwelijks supportersonvriendelijk zijn en de kans op rellen binnen het stadion zoals we nu helaas zagen aanzienlijk verminderen.

Dat Paul Depla clubs oproept om zich mee bezig te houden met hun veiligheidsbeleid is wellicht zijn enige zinvolle opmerking van de afgelopen dagen. Echter, moet dit wel op de juist manier gebeuren! Door kritisch te kijken naar de juiste inzet van beveiligers, politie en netten/hekken. Niet door te proberen fanatieke supporters te weren met onvriendelijke combi’s en overdreven stadionverboden.

Fabeltjes

Ten slotte willen we nog wel eenmaal zeer duidelijk maken dat het eens klaar moet zijn met het fabeltje dat de gewone voetbalsupporter wegvlucht uit het stadion en niet meer veilig met zijn gezien naar het voetbal kan. Dat is gigantische flauwekul. Al jarenlang neemt het aantal incidenten in het voetbal nauwelijks toe of neem het zelfs af. De daadwerkelijke misdragingen binnen een voetbalstadion is een druppel op een hete plaat als je kijkt naar de mensen die aanwezig zijn en het aantal wedstrijden dat gespeeld wordt. Een gezin met een seizoenkaart kan prima alle wedstrijden van hun club zien en er vrijwel verzekerd van zijn dat er nooit iets mis gaat. Dit beeld wordt alleen geschetst om fanatieke voetbalsupporters verder in het verdomhokje te kunnen zetten.

Hou alsjeblieft op met mensen zoals wij te criminaliseren en straf gewoon de mensen die zich daadwerkelijk misdragen! Maar goed, dat verkoopt voor populistische burgemeesters waarschijnlijk niet zo goed als overdreven geschreeuw en gekrijs over nieuwe generaties hooligans en agressieve sfeervakken…

LEES OOK: START DE NORMALISATIE: BEGIN BIJ JEZELF!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %