In de videotheek

Voetbalsupporters door de jaren heen

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

De White Horse Final op Wembley in 1923We ontvingen een hele mooie tip (dank je wel Michel) in onze mailbox dit weekend, een oude aflevering van Andere Tijden met daarin aandacht voor het gedrag van de voetbalsupporters in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Leuk om te zien is dat in die tijd ‘ons’ voetbal werd overheerst door de hogere klasse van de maatschappij. Voetbal was absoluut geen volkssport, maar daar kwam toen langzaam verandering in.

Het grote verschil met toen en nu komt ook uitgebreid aan bod, de politie had nauwelijks omkijken naar het voetbal, ondanks de enorme populariteit en massale bezoekjes aan uitwedstrijden. Maar de politie had in die jaren ook veel meer gezag, iets wat vanaf de jaren ’60 en ’70 volledig omsloeg. Precies de periode dat we ook in de stadions te maken kregen met verharding, rellen en hoge hekken.

En  nu komen we langzaam weer terug bij het begin, ons voetbal is steeds meer een spel van en voor de rijken, tijd dus weer voor een omslag. Maar zonder geweld graag!

Geniet hier van de prachtige aflevering van Andere Tijden:

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Gogme United
Over de schrijver

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services
  Ook leuk om te lezen...
  ColumnsIn de actualiteit

  KNVB en Co: supporters nog altijd de dupe

  In de actualiteit

  Sneeuwballen

  Against Modern Football

  Supporters zijn geen nummers

  In de videotheek

  The Kop 1964