Voetbalsupporters

Voetbalklassiekers waar je bij moet zijn geweest

Afgelopen zondag was alweer de 196e editie van De Klassieker. Ongeacht de plek op de ranglijst is dit altijd dé wedstrijd van het seizoen. Een ongekende rivaliteit gevormd door de sociale, culturele en geografische verschillen aangevuld met de sportieve strijd. Een wedstrijd die tot de verbeelding. Waar je als voetballiefhebber minimeel een keer bij geweest moet zijn. De clash tussen Feyenoord en Ajax is zeker niet de enige. Dit zijn de Europese voetbalklassiekers die je meegemaakt moet hebben, deel 1.

Internationaal worden alle grote wedstrijden tegenwoordig een derby genoemd. Maar is dat terecht? Geografisch liggen clubs soms honderden kilometers uit elkaar wat de term derby gaat recht toe doet. Maar dat is, net zoals bij onze zoektocht naar de grootste derby’s van de wereld, zo ongeveer de langstlopende discussie. Ik spreek liever van voetbalklassiekers. Een overzicht.

Hrvatski Derbi: Hajduk Split v Dinamo Zagreb

Hoewel de term derby in de naam is dit toch echt een voetbalklassieker. Net als in Nederland ook hier de havenstad tegen de hoofdstad, de elite tegen de arbeiders. De meeste succesvolle clubs van Kroatië met enorme supportersschare. Helaas wordt het Kroatische voetbal al jaren gedomineerd door corruptie waardoor Dinamo standaard de kampioen is. Dit komt de kwaliteit van de competitie niet ten goede en maakt het voor Hajduk heel moeilijk om nog mee te doen om de prijzen. Desondanks zijn de onderlinge wedstrijden het absoluut waard om te bezoeken, want de passie op de tribunes is fenomenaal.

Lees ook: Hrvatski Derbi: Klassieker met twee gezichten

De Poolse Klassieker: Legia Warschau v Lech Poznan

In Polen is het een beetje wij tegen de hoofdstad. Clubs uit de steden Krakau, Lodz en Poznan hebben allemaal een hekel aan Warschau. De rivaliteit met Poznan springt daar in het bijzonder uit. Vooral omdat de fanatieke aanhang van zowel Legia als Lech de grootste van het land zijn en zij standaard bij de onderlinge confrontaties gigantisch uitpakken. Zeker het laatste decennium komt daar ook het sportieve vlak bij, waar beide clubs standaard strijden om de prijzen. Lech Poznan hoort van oudsher dan weer niet bij de klassieke topclubs. Pas in de 1983 wisten zij de eerste landstitel te pakken.

Misschien herinner je de bekerfinale 4 jaar geleden nog, hierbij de beelden van sfeer- en pyro acties aan beide kanten.

The Classic: SK Brann v Rosenborg BK

Misschien niet de eerste voetbalklassieker waar je aan zit te denken, desondanks absoluut het bezoeken waard. Zeker in de thuisstad van SK Brann, Bergen. De ultras zijn de afgelopen tien tot vijftien jaar enorm in opkomst in Noorwegen en zeker de BGG van Brann hebben de nodige faam gemaakt. Het bijzondere is dat in het Scandinavische land pyro gedoogd wordt en zelfs in goed overleg met de club plus politie wordt georganiseerd. Tijdens mijn bezoek kwam de SLO van SK Brann zelf de doos vol fakkels het vak op tillen. Doet dat dan af aan de sfeer? Nee totaal niet. Noorwegen is daarnaast ook absoluut geen vervelend land om een stedentrip of vakantie naartoe te plannen.

Lees ook: Noorwegen: Klassieker Clash

Rivalry of Two Capitals: Zenith St. Petersburg v Spartak Moskou

Hoewel er binnen de rivaliteit tussen St. Petersburg en hoofdstad Moskou meer clubs betrokken zijn is de clash tussen Zenith en Spartak doorgaans het meest intens. Standaard strijden de clubs mee om de prijzen. Daarnaast behoren de ultras tot de grootste en meest fanatieke harde kernen van het land. Daarnaast zijn de Russen ook meesters in prachtige tifo acties en het nodige vuurwerk.

De sfeeractie van Zenith tijdens deze 2018.

Eternal Derby of Slovenia: NK Maribor v Olimpija Ljubljana

Ook hier weer sprake van een ‘derby’ die er eigenlijk niet een is. Het is ook hier de strijd tussen de hoofdstad en de tweede stad van Slovenië, maar ook sportief de meest succesvolle clubs van het land. Een klassieker die even ophield te bestaan na het faillissement van Olimpija. Inmiddels leeft deze rivaliteit als nooit tevoren.
In 2019 was ik bij de kampioenswedstrijd van NK Maribor uitgerekend tegen de rivaal. De stress werd ze te veel en kregen keihard klop. Later in het seizoen werd de titel alsnog behaald.

El Clásico: Real Madrid v Barcelona

Je haat deze wedstrijd of je bent een liefhebber. Geliefd vanwege de kwaliteit van het voetbal, gehaat vanwege de overbetaalde voetballers en enorme hoeveelheid toeristen op de tribune. Al filmend met telefoons en iPads wanneer er een doelpunt gescoord is. Vaak het toonbeeld van wat er mis is in het moderne voetbal. Desondanks kan je niet om deze wedstrijd heen en wordt door vele gezien als één van de grootste voetbalklassiekers op deze wereld.

De sfeeractie bij een El Clasico in 2017

Klassieker van Belgë: Standard Luik v Anderlecht

Het is de industriestad tegen de hoofdstad. Het is de werkersclub tegen de elite. Beide clubs behoren tot de meest succesvolle van België. Hoewel er ook rivaliteiten zijn met andere clubs, staat deze clash te boek als absolute aartsrivalen. Wat de haat en nijd betekent werd wel duidelijk tijdens de Belgische Clasico in 2015, toen Ultras Inferno een groot doek naar beneden rolden met het afgehakte hoofd van Defour erop. De voormalig aanvoerder van Standard won met die club de titel. Na een avontuur bij Porto keerde hij terug in België…bij Anderlecht.

Voetbalklassiekers – Rivaliteit tussen Athene en Thessaloniki

De twee grootste steden van Griekenland. Ook hier de standaard rivaliteit voortkomend uit sociale klasse. Het is de hoofdstad tegen de tweede stad. De elite tegen de werkers. Ook gevoed door het feit dat clubs uit beide steden doorgaans strijden voor de prijzen. En dat zijn nogal wat clubs. Maar liefst vijf clubs vallen binnen deze rivaliteit: Olympiakos, Panathinaikos en AEK aan Athene kant en PAOK plus Aris aan de kant van Thessaloniki. Zijn het dan allemaal voetbalklassiekers? Misschien niet, maar de atmosfeer beide wedstrijden tussen die clubs is ongekend. Jammer dat uitsupporters doorgaans niet meer zijn toegestaan. Het meest exemplarisch voor de rivaliteit was wel dat PAOK eigenaar Savvidis met een pistool het veld op stormde omdat de overwinning tegen AEK (en het kampioenschap) werd “afgepakt”.

PAOK tegen Olympiakos in 2014

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %