Voetbal in Slowakije

Voetbal in Slowakije

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Slowakije is een geliefde bestemming voor mensen die van bergen, natuur en skiën houden. Het voetbal is minder bekend en populair. Een gemiste kans, want Slowakije kent een hoop leuke steden waar een lokale trots speelt. Bovendien zijn veel stadions geweldig gelegen naast bergen en kastelen en dat zorgt voor mooie plaatjes. We duiken in dit artikel wat dieper in het voetbal in het hart van Europa. Hoe leeft het voetbal in Slowakije? Hoeveel mensen bezoeken het stadion? Welke clubs zijn aanraders?

Toen Tsjechië en Slowakije in 1993 onafhankelijk van elkaar waren, werd de Slowaakse voetbalcompetitie heropgericht. Het laatste seizoen van de nationale competitie vond plaats in 1944, dus destijds hadden veel voetballiefhebbers deze competitie niet meegemaakt. De nieuwe competitie vanaf 1993 is dus nog redelijk jong: in 2023 vond het 30e kampioenschap plaats.

Gedurende de tijd in de Tsjechoslowaakse competitie waren het met name de teams uit Praag die er met de titels vandoor gingen. Van de 67 titels gingen er 14 naar clubs uit Slowakije: Slovan Bratislava won acht keer, Spartak Trnava vijf keer en Inter Bratislava één keer. Clubs als Tatran Presov, VSS Kosice, AS Trencin en FC Nitra zie je een aantal keer terug in de top drie. 

Als je met een Slowaak over voetbal praat, dan zijn er meerdere feiten die ze nooit zullen vergeten. Zo won Spartak Trnava in 1969 in de halve finale van de Europacup I met 2-0 van Ajax (met Cruijff in de basis). MSK Puchov pakte in 2003 een punt tegen FC Barcelona, waar onder andere Kluivert, Ronaldinho, Overmars, Puyol, Xavi, Cocu, Van Bronckhorst en Reiziger speelden. En het EK dat Tsjechoslowakije in 1976 won? Dat team had slechts drie Tsjechen en een Hongaar die in Tsjechië is geboren. Alle andere spelers waren Slowaaks.

Beginjaren eigen competitie

In 2023 werd Slovan Bratislava voor de vijfde keer op rij kampioen, maar voor deze dominantie kende de top drie veel veranderingen. In 30 seizoenen zijn er acht verschillende kampioenen geweest. Opvallende namen in deze lijst zijn VSS Kosice, Petrzalka en Inter Bratislava. Eerstgenoemde is na een faillissement en een doorstart sinds 2023 weer terug in de hoogste voetbalcompetitie. Petrzalka en Inter Bratislava, de stadsgenoten van Slovan, hebben ook (geld)problemen gekend en spelen al jaren niet meer op het hoogste niveau. Dit betekent dat er wat derby’s van Bratislava al jaren niet meer zijn gespeeld. Petrzalka speelt in de tweede divisie en Inter Bratislava in de vierde divisie. 

Verdwenen clubs

In Nederland kennen we de verhalen van AGOVV, HFC Haarlem, RBC en SC Veendam, clubs die door financiële problemen uit het voetbal zijn verdwenen. Ook in Slowakije zijn er wat clubs waarbij het doek is gevallen. In sommige gevallen is er een doorstart gemaakt op een lager niveau en zijn ze binnen een aantal jaar weer teruggekeerd. Dit lukte bijvoorbeeld bij Kosice en Dukla Banska Bystrica, twee gewaardeerde en historische clubs. De hoogste competitie heeft er weer wat glans bij sinds er wat dorpsclubjes met minder support zijn vervangen voor deze twee clubs.

Clubs als FK Senica en Sered’ voldeden niet aan de eisen en kregen geen licentie. Een bekend verhaal in Slowakije, hierdoor zie je dat er regelmatig een club is die zich terugtrekt uit de competitie. Daardoor zijn er clubs die eerder op het hoogste niveau acteerden en momenteel een anonieme rol hebben in de lagere divisies. 

Een treurige situatie speelt zich af in Nitra. FC Nitra, ook historisch gezien een gewaardeerde club en grote naam in het Slowaakse voetbal, kreeg een aantal jaren geleden ook geen licentie en werd een paar niveaus lager teruggezet. Later werd het eerste team uit de competitie gehaald en nu is dat ook het geval met alle jeugdteams. We schreven het artikel ‘FC Nitra: van koploper tot amateurs‘. Eerder spraken we nog met de harde kern van Nitra.

Nationale team

Het nationale voetbalteam kent wisselvallige periodes, maar heeft zich vanaf 2010 tot 2020 drie keer weten te kwalificeren voor een eindtoernooi. Het WK van 2010 was de eerste keer en tot nu toe het enige WK waarin Slowakije meedeed. In Zuid-Afrika werd er gelijkgespeeld tegen Nieuw-Zeeland en verloren van Paraguay, maar zorgde een 3-2 overwinning op Italië ervoor dat ze doorgingen. Vervolgens was Nederland in de 1/8e finale te sterk. Róbert Vittek maakte op dat toernooi vier doelpunten. Slowakije haalde de achtste finale van het EK in 2016 en strandde in 2021 in de groepsfase van het Europese eindtoernooi.

De bekendste Slowaakse voetballer is ongetwijfeld Marek Hamsik, voormalig ster van Napoli en tevens recordinternational en topscorer aller tijden. Door de jaren heen heeft er een aantal Slowaakse internationals in Nederland gevoetbald, waaronder Stanislav Lobotka, Matus Bero en Robert Bozenik.

Slowaakse clubs in Europa

Op de coëfficiëntenranglijst staat Slowakije er niet geweldig voor en daarom is elk punt welkom. De laatste jaren is het alleen Slovan Bratislava en Spartak Trnava gelukt om zich te kwalificeren voor de groepsfase van een Europees toernooi. Deze twee clubs hebben ook lang geleden een Europese prijs gepakt: Spartak Trnava won in 1967 de Mitropacup en twee jaar later won Slovan Bratislava de Europacup II ten koste van Barcelona.

In 1998 speelde Kosice in de groepsfase van de Champions League tegen Feyenoord (0-1 en 0-2 verlies). Ook Petrzalka behaalde eens de groepsfase van dit toernooi: in 2005 werd Celtic van de mat geveegd met 5-0 en kwamen ze in een poule terecht met Inter, Rangers en Porto. Enkele jaren later verdween Petrzalka van de kaart. Wat is er gebeurd met Petrzalka?

Een historische prestatie is het avontuur in de Champions League van MSK Zilina in 2010, tot nu toe de laatste keer dat we een Slowaakse club in het hoofdtoernooi zaten. In een zware poule met Chelsea, Olympique Marseille en Spartak Moskou eindigden de Slowaken zonder punten. 

Opkomst en beleving

Het voetbal in Slowakije heeft hevige concurrentie van het ijshockey en dat is in sommige steden te merken. Er zijn plekken waar de ijshockeyclub enorm populair is en waar het voetbal op de tweede plek staat. Als je kijkt naar het aantal inwoners van een stad, het stadion en de prestaties van een club, dan kan het zijn dat je de toeschouwersaantallen tegen vindt vallen. Maar aan de andere kant: de grootste steden in Slowakije na de uitschieters Bratislava en Kosice zijn steden als Zilina (85.000 inwoners), Banska Bystrica (83.000) en Trnava (70.000). In Nederland zouden die plekken de top-30 niet halen.

Supporters Kosice. Foto via Svako (Ultras-Magazine, svako_um op Instagram).

Uitverkochte stadions zie je dus niet vaak, maar natuurlijk gaat het om de personen die wél komen. Zoals al werd beschreven is de hoogste niveau wat aantrekkelijker geworden sinds de terugkeer van Dukla Banska Bystrica en Kosice, maar de ideale competitie op supportersgebied is nog niet gevormd. In de hoogste competitie wordt niet elk team gesteund door een fanatieke supportersgroep. Ook zijn er clubs die zelden uitsupport meenemen. 

Des te mooier het is dat er steden als Ruzomberok (27.000 inwoners) zijn waar een fanatieke groep te zien is. Gezien de afstanden is niet elke uitwedstrijd in Slowakije aantrekkelijk: van Bratislava naar Kosice is het 4,5 uur rijden. Om nog maar te zwijgen over Zemplín Michalovce in het oosten van het land.

Qua gemiddelde opkomst scoort DAC het best, met zo’n 6.000 tot 8.000 toeschouwers per wedstrijd. Hierna volgen Slovan Bratislava (5.500) en Spartak Trnava (4.000). Op gepaste afstand komen vervolgens FC Kosice en Dukla Banska Bystrica.

Toppers en rivaliteit

De meest beladen wedstrijd van het land is die tussen Slovan Bratislava en Spartak Trnava. In 2021 liep dit duel volledig uit de hand met een vechtpartij tussen supporters op het veld. We schreven eerder al dit artikel over de bekerfinale van 2023 tussen deze twee clubs.

Andere sfeervolle wedstrijden zal je meemaken wanneer DAC Dunajská Streda op bezoek komt. Deze etnische Hongaarse club (hoe dat komt, lees je hier) is de meest gehate club van het land en dit merk je op de tribunes. Waar DAC loopt te pronken met alles wat Hongaars is, laten de supporters van de tegenstander juist de Slowaakse trots zien. 

Verder is er nog een rivaliteit tussen MSK Zilina en Dukla Banska Bystrica, al laat eerstgenoemde het de laatste jaren vaak afweten vanwege onvrede richting het bestuur. Er wordt regelmatig geboycot. 

Bij Spartak Trnava, Slovan, Dukla Banska Bystrica, DAC, Kosice en Ruzomberok kan je thuis een fanatieke groep verwachten en deze clubs zullen vaak ook uitsupporters meenemen. In de tweede divisie hebben Tatran Presov en Petrzalka een actieve supportersgroep.

Bergen en kastelen

Een mooi extraatje is dat je in Slowakije vaak getrakteerd wordt op een geweldige omgeving rondom het stadion. Vooral in Centraal-Slowakije is het meer regel dan uitzondering dat sportterreinen en stadions zijn omringd door bergen en bossen. Dit komt door het Nationale Park Fatra en de Tatragebergtes. In de hoogste divisie heb je bij Dukla Banska Bystrica, MSK Zilina en MFK Ruzomberok door de bergen een prachtig uitzicht vanaf de tribunes.

Slowakije kent ook een paar mooie kastelen en sommige daarvan liggen pal naast een stadion. De trekpleister van Trencin, het kasteel, ligt pal naast Stadion na Sihoti van AS Trencin. Datzelfde geldt voor het kasteel van Nitra naast Nitra’s Stadion pod Zoborom. In de lagere divisies zie je dit fenomeen onder andere terug bij Krásnohorské Pohradie en Spisske Pohradie. Pohradie betekent onder het kasteel.

Meer over Slowakije

Wellicht heb je wat hyperlinks in dit artikel gemist of ben je nog niet uitgelezen over voetbal in Slowakije. In dat geval hebben we nog wat stukken geschreven:

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %