In de actualiteit

Vitesse belichaamt het moderne voetbal

800px-Gelredome_Binnenkant

Mijn opleiding Voetbaljournalistiek kende afgelopen donderdagavond opnieuw een cursusavond. Als sprekers stonden Kees Jansma (perschef Nederlands Elftal) en Janneke van der Horst (o.a. Hard Gras) op het programma. Jansma liet enkele dagen van te voren weten niet aanwezig te kunnen zijn en dit zorgde voor hoofdbrekens bij de organisatoren. Er werd ons een mystery guest beloofd, maar deze wilde niet dat vooraf zijn of haar komst bekend werd. Op donderdagavond bleek deze geheime spreker Ester Bal te zijn. Bal was de gehele week al onderwerp van gesprek. Op maandag 24 maart werd bekend dat Vitesse en Ester Bal de samenwerking na zestien dienstjaren verbraken. Als reden werd een ‘verschil van inzicht’ opgegeven. Dit bleek klassieke persvoorlichtingspraat te zijn. Ester Bal vertelde ons haar kant van het verhaal.

Toegegeven, buiten de opzienbarende gebeurtenissen rond Dan Mori afgelopen winter, had ik nog maar nauwelijks van Ester Bal gehoord. Echter, het nieuws over haar afscheid bij Vitesse zetten de verschillende Social Mediakanalen op de kop. Prominente journalisten als Sjoerd Mossou en Menno Pot reageerden ontzet over deze ontwikkelingen bij Vitesse. Er werd zelfs een heuse ‘Ester-Bal-Moet-Blijven!’ Facebookpagina opgezet. De verbroken samenwerking met Bal bleek de laatste druppel voor vele Arnhemse supporters. Drie jaar geleden werd hun club afpakt en getransformeerd tot, het in supportersland genoemde, Chelsea 2. Na het al dan niet gedwongen vertrek van clubmensen als Theo Bos, John van der Brom, Theo Janssen en in minder mate zelfs voormalig eigenaar Merab Jordania, was het nu tijd voor Ester Bal. Boze supporters dreigden met de opzegging van hun seizoenkaart. Vitesse werd langzaam in zijn geheel overgenomen door de ‘de bozen uit het Oosten’.

Ester Bal vertelde dat zij treurde over de gang van zaken rond haar vertrek, maar zeer zeker over de verandering bij ‘haar’ Vitesse.  De club was in drie jaar tijd gigantisch veranderd en Bal zag dit met lede ogen aan. Haar hart verlangde terug naar het oude Vitesse, maar haar verstand begreep dat dit de enige mogelijk was om de club van een faillissement te behoeden. Haar liefde voor Vitesse was echter groter dan de aversie tegen de veranderingen en ze bleef werkzaam voor de club. Ze bouwde zelfs een goede relatie op met de begin dit jaar vertrokken eigenaar Jordania. De huidige bestuurders Mo Allach, Joost de Wit en Chelsea directrice Marina Granovskaia bedankten haar voor bewezen diensten. Volgens Bal kwam dit doordat zij te mondig was en zij een slechte relatie onderhield met de Amerikaanse commercieel directeur. Ester Bal wilde de clubcultuur bewaken en was het niet eens met de wilde plannen van Gansler. Zij schoof haar mening niet onder stoelen of banken, maar uitte deze binnenskamers.

‘Vitesse is, ondanks de vele veranderingen, van de supporters’ aldus Bal. ‘Ik begrijp het wie-betaalt-bepaalt mechanisme, maar dit mag niet ten koste gaan van de clubcultuur. Vitesse is voor mij dan ook meer dan alleen het eerste elftal. Buiten de eerste selectie zijn de supporters, clubtradities en de jeugdopleiding voor mij de onderdelen die de club maken. ‘Hollywood aan de Rijn’ zie ik nog altijd als een geuzennaam, maar krijgt langzamerhand een steeds bitterdere smaak. ‘Daarbij komt ook nog eens de steeds grotere rol van makelaars en zaakwaarnemers. Van mij mogen die allemaal direct doodvallen. Ze tonen zich belangrijker dan de club, tonen weinig respect en verpesten bovenal de spelers, die door hun inmenging monddood worden gemaakt in interviews’.

Of veranderingen ooit zo ver gaan als de Engelse voorbeelden in Cardiff en Hull, waar zelfs de clubkleuren en clubnaam een prooi werd voor de nieuwe eigenaren, is nog onduidelijk. Wel spreekt het voor zich dat Vitesse het een en ander te verbergen heeft. Zowel Ester Bal als voormalig medewerkers  Stanley Menzo en John van den Brom dienden niet voor niets een contract te tekenen waarin stond dat zij zich niet mochten uitlaten over de gang van zaken binnen de club.

Ester Bal besloot haar relaas met het tonen voor haar gevoelens voor de club. ‘Na alles wat er is gebeurd blijf ik toch gewoon een Vitessesupporter. Een dag na mijn vertrek heb ik dan ook gelijk een seizoenkaart voor volgend seizoen aangevraagd. Voor de west-tribune. Dan heb ik een mooi uitzicht op de fanatieke zuid-tribune en kan ik ook nog met een schuinoog kijken naar hetgeen  zich afspeelt op de hoofdtribune’.

Op de vraag over hoe zij haar eigen toekomst ziet, antwoordde ze dat ze voor zichzelf gaat beginnen. Daarnaast gaat ze werkzaamheden uitvoeren voor onze vrienden van FootballCulture. Vitesse belichaamt al het kwade dat het moderne voetbal met zich meebrengt en Ester Bal onderstreepte dit donderdagavond volledig.

(Foto via Wikipedia)

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

In de Hekken
Over de schrijver

In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteitIn de videotheek

  Vitesse-supporters vieren verjaardag 'Ernems trots' met sfeeractie

  In de actualiteit

  ''Politie Arnhem slaat erop los''

  In de actualiteit

  Vitesse-supporter eert gesneuvelde soldaten met naam op shirt

  Columns

  Wat als mijn cluppie er niet meer is?