Vergane Rotterdamse Voetbalhistorie: RVV Neptunus
SC Neptunus Schiebroek, door fusies toch wel een beetje Vergane Rotterdamse voetbalhistorie, wordt op 1 juni 1900 opgericht als RV & AV Neptunus. Vernoemd naar de Griekse god van het water en de zee, vestigt de club zich in eerste instantie in Het Park in Rotterdam. Dat is de plaats waar de Euromast vandaag de dag staat. In 1900 is het hebben van twee elftallen een voorwaarde om ingeschreven te kunnen worden bij de Rotterdamse Voetbalbond. Echter heeft de club bij de oprichting slechts 18 spelers. De oprichters besluiten om valse namen op te geven. Zodoende spelen een hoop spelers bij beide teams. In datzelfde jaar wordt besloten om in marineblauw-wit gestreepte shirts en zwarte broek te gaan spelen.
De Eerste Jaren
Binnen tien jaar verovert het voetbal Rotterdam en neemt de populariteit enorm toe. Neptunus profiteert van de groei en groeit uit tot een redelijk grote stadsclub. Opvallend is dat het eerste van de club tegen de tweede elftallen van bijvoorbeeld HVV en VOC speelt, maar daarbij wel duizenden toeschouwers aantrekt. Helaas voor de club slaat in heel Europa de crisis toe. In 1918 vraagt de club, inmiddels uitgeweken naar Vlaardingen, faillissement aan. Eén dag na het uitschrijven bij de voetbalbond, staat er echter een fusie voor de deur. Neptunus en Het Westen gaan samen verder onder de naam van Neptunus. Het Westen heeft een jeugdacademie en dus de toekomst. Neptunus heeft het geld en het netwerk. Door datzelfde netwerk krijgt de club een nieuwe accommodatie, mét houten tribune. Diezelfde houten tribune verhuist jaren later mee naar de Abraham van Stolkweg.
De club groeit en groeit. In 1929 kan het haar eerste international ooit voortbrengen. Echter is Charles le Noble (oer-Hollandse naam) niet van plan zijn maatschappelijk leven en het roken vaarwel te zeggen. Voorlopig nog geen Neptuniaan in Oranje. In de jaren ’30 haalt o.a. Leen Vente (verre familie van Dylan Vente) wél het Nederlands elftal. Tevens wordt hij als eerste speler van Neptunus ooit, weggelokt om ergens anders meer te gaan verdienen. Het grote Feyenoord staat voor de deur en daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.
De razzia
In de oorlogsjaren gaat het voetbal gewoon door. Bij de vele bombardementen die de stad kent, komen een aantal spelers om. In de zomer van 1944 vindt een historische dag plaats. Neptunus promoveert die dag, op het Kasteel, voor het eerst naar de Eerste klasse. Bij het verlaten van het stadion wachten de Duitsers de mannelijke supporters op. Het zijn de dagen van de Rotterdamse razzia. Alle mannen tussen de 18 en 50 jaar oud worden gevorderd om naar Stadion Feijenoord te komen. Vanaf daar worden ze verplaatst naar verschillende kampen in Nederland en Europa. In de laatste winter van de oorlog, de hongerwinter, is er nauwelijks nog iets te verkrijgen in Rotterdam. Rotterdammers stelen ’s nachts de houten banken van de tribune om de kachel mee op te stoken.
Na de oorlog is dat, voor de voorzitter van de kersverse Eerste Klasser, een goede reden om naar een nieuwe accommodatie te willen verhuizen. Het omhulsel van de tribune wordt mee verhuisd naar de Abraham van Stolkweg. Zes jaar later degradeert de club naar de Tweede Klasse. Dat gebeurt in de nacompetitie waarvan de finale wordt gespeeld in een volle Kuip. Tot de jaren ’80 speelt de club voor veel supporters in de top van het amateurvoetbal. Het pendelt op en neer tussen de Tweede en de Derde Klasse.
Het einde…
Echter versloffen de wijken rondom de club. De buurt verandert. De ‘echte’ Rotterdammer vertrekt naar andere wijken. ‘Nieuwe Nederlanders’ komen daarvoor in de plaats. Immigranten voelen zich niet verbonden met de club. De kantine wordt gesloopt voor de bouw van het stadion van de gelijknamige honkbalclub. De honkbalclub werd ooit opgericht omdat spelers zich verveelden in de zomermaanden. De sloop van de kantine zorgt ervoor dat leden zich nog minder thuis voelen bij de inmiddels flink veranderde club. Jarenlang gaat het lidmaatschap van vader op zoon, maar dat is dus helaas veranderd. In 2011 fuseert de club met Schiebroek en verlaat het de Abraham van Stolkweg. In november 2017 maakte de gemeente Rotterdam bekend dat de houten tribune gesloopt gaat worden. Bij de club speelden nog een aantal bekende spelers. Denk aan o.a. Jimmy Simons (PSV), Jan Everse sr. (Feyenoord) en Royston Drenthe (Feyenoord en Real Madrid).