Voetbal in KroatiëVoetbalgeschiedenis

Vergane Glorie: Stadion Stari Plac van Hajduk Split & Joegoslavië

Het Poljud van Hajduk Split is een schitterend stadion. Met de bijzondere golven en mooie open hoeken die een magnifiek uitzicht bieden. En al meer dan 40 jaar het onderkomen van de Majstori s mora. Daarvoor was het Stadion Stari Plac dat door de supporters van Hajduk thuis werd genoemd. Van dat legendarische onderkomen zijn vandaag de dag gelukkig nog altijd de resten te vinden in Split.

Voordat Hajduk Split het levenslicht zag was de locatie van Stari Plac (Kroatisch voor oude land) exclusief bedoeld als trainingsgrond voor het voormalig Oostenrijks-Hongaarse leger. Het stuk grond stond toen nog bekend als Krajeva njiva (het koningsveld). In 1911 kreeg Hajduk Split toestemming om haar intrede te nemen op het sportveld, dat behalve Stari Plac ook de naam Plinara Stadion kreeg, en later dat jaar werd de eerste wedstrijd op heilige grond met 9-0 gewonnen van Calcio Spalato. Een vliegende start dus.

Legendarische duels

Er zijn in die beginjaren wel wat problemen. Zo heeft het veld nogal wat stenen overal, wat voor menig blessure zorgt bij de spelers. Langzaamaan transformeert het grasveldje echter in een echt stadion. Stoelen worden geleend van nabijgelegen restaurants, cafés en zelfs huizen om zitplaatsen te creëren. Na WO I wordt het veld een kwartslag gedraaid vanwege de stand van de zon en in 1926 wordt de eerste echte tribune gebouwd. Dat deze houten tribune hetzelfde jaar nog in de fik vliegt is dan wel weer een kleine tegenvaller. Drie jaar later verschijnt een nieuwe hoofdtribune, met plaats voor 900 mensen, die het langer zal volhouden dan haar voorganger.

Het is in het Plinara Stadion dat Hajduk Split uitgroeit tot een van de topclubs van Joegoslavië. Er worden legendarische wedstrijden afgewerkt in Stari Plac. In 1950 verovert Hajduk in de laatste minuten het kampioenschap van Joegoslavië in een rechtstreeks kampioenduel met Rode Ster Belgrado. Ook een Nederlands tintje mag niet ontbreken. In 1971 verliest het Nederlands Elftal van Johan Neeskens, Willem van Hanegem en Piet Keizer in Split met 2-0 van Joegoslavië in een kwalificatiewedstrijd voor het naderende EK. Enkele jaren later keert ook PSV – met Willy van der Kuijlen, de gebroeders van de Kerkhof en Jan van Beveren toch niet het minste elftal – met een 2-1 verlies gedesillusioneerd terug naar Nederland.

Het afscheid

Hoewel de supporters en club zielsveel van het Plinara Stadion houden zijn plannen voor een nieuwer, moderner stadion nooit ver weg. In 1979 komt er de perfecte aanleiding. De Mediterraanse Spelen komen naar Split en het gloednieuwe stadion dat wordt opgetuigd in de buurt Poljud kan daarna mooi dienstdoen als voetbalstadion. Zo komt er op 5 september 1979, in uitgerekend de derby tegen Dinamo Zagreb, voor het oog van 30.000 mensen een einde aan het tijdperk van Hajduk in Stari Plac. Na 9 Joegoslavische kampioenschappen en 3149 wedstrijden (1982 W, 689 D, 478 L) is de glorietijd van Stari Plac voorbij.

De club geeft de sleutels van het stadion over aan rugbyclub Nada Split en honkbalclub Nada SSM – Split. In de jaren die volgen ontstaan er vervolgens nog meermaals discussies tussen de rugbyclub, Hajduk Split en de stad Split over wie nu de eigenaar is van de grond waarop Stari Plac ligt. Gelukkig is Stari Plac daar nog niet de dupe van geworden. Sinds 2008 staat het stadion op de lijst van beschermde cultuurmonumenten. In 2009 keerde de supporters van Hajduk Split nog één keer terug in Stari Plac. Als protest tegen het clubbestuur besloten de supporters om de derby tegen Dinamo Zagreb op groot scherm te kijken in het oude stadion, in plaats van in het Stadion Poljud.

Vandaag de dag wordt het stadion dus nog steeds gebruikt voor honkbal en rugby. Waar de stoeltjes er mooi glimmend bij liggen is de rest van het stadion flink verpauperd. De reclameborden zijn bijna compleet weggevaagd en delen van het stadion zijn overgenomen door de lokale katten. Met de rugby doeltjes en de honkbalborden is er wat fantasie voor nodig; maar voor wie het echt wil zien is de voetbalhistorie er zeker nog wel. Stari Plac is voor altijd heilige grond voor Hajduk Split.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %