Groundhopping

Vergane Glorie: Stade Buraufosse

Stade Bureaufosse, Saint-Nicolas, Luik

Terwijl twee kilometer verderop de metaalfabrieken en de chemische fabrieken van Sclessin hun rook en andere zooi uitstoten, ligt in de Luikse voorstad Saint-Nicolas een wonderlijk mooi stadion. Als je het bezoekt, waan je jezelf eigenlijk helemaal niet in een van de meest lelijkste steden van Europa. Het stadion in kwestie, Stade Buraufosse, ligt namelijk in een heuvelpartij ingeklemd en boven de tribunes toornen prachtige bomenpartijen uit. Het stadion doet heerlijk en vredig aan en je zou op deze plaats niet het twee-na-grootste stadion in Luik verwachten.

Over het stadion is bar weinig te vinden. Wat wel bekend is, is dat het voor heel lang de thuishaven van Royal Tilleur FC is. De club behoort met haar stamnummer 21 tot een van de oudste clubs in België. De club peddelde vaak tussen de Eerste Klasse en de Tweede Klasse en behaalde haar grootste successen in de jaren ’60, de club eindigde zelfs op een vierde plaats in de Eerste Klasse. Vanaf 1967 gaat het echter bergafwaarts met de club. Tilleur degradeert en keert vervolgens nooit meer terug op het hoogste niveau. Uiteindelijk belandt de club in een lage klasse, waarna in 1995 besloten wordt om met de RFC Liege te fuseren. De Belgische voetbalbond keurt de fusie echter niet goed, waarna Tilleur opgaat in RFC Liege.
Datzelfde RFC Liege heeft sinds de afbraak van Stade Rocourt in 1995 geen thuishaven meer en maakt gretig gebruik van de kans om op Bureaufosse te spelen. Stade Buraufosse, met een capaciteit van 11.000 mensen, werd het logische nieuwe sportcomplex van de club met stamnummer 4. Vanwege onbekende omstandigheden verliet RFC Luik Bureaufosse in 2000, om 8 jaar later weer met Buraufosse te flirten. RFC Luik had in 2008 namelijk (alweer) geen thuisbasis en was naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen. Stade Buraufosse had de capaciteit en de mogelijkheden, maar er moest een flinke opknapbeurt plaatsvinden. RFC Luik speelde toentertijd in de Tweede Klasse, waardoor camera’s in het stadion gehangen moesten worden, kleedkamers moesten worden gerenoveerd, een nieuwe grasmat moest worden aangelegd en de faciliteiten voor supporters en sponsors moesten worden verbeterd. De financiering was rond, maar door de ingrijpende veranderen besloot RFC Luik uit te wijken naar het stadion Stade du Pairay in Seraing.
Enige jaren geleden lijkt er onder de naam FC Tilleur Saint-Gilles een doorstart gemaakt te zijn van Tilleur FC. De club speelt haar wedstrijden op Buraufosse en heeft stamnummer 21. Echter, er is bar weinig te vinden hierover, dus het is voor dit stadion gissen naar de bespeler en haar geschiedenis.

Dus zijn er prachtige tribunes om je aan te vergapen. Als je door Buraufosse loopt, valt al direct de hoge staantribune aan een van de korte zijdes op. Het doet een beetje denken aan een van de oude staantribunes van de Bökelberg in Monchengladbach. De tribune is lekker stijl en het mos geeft het indrukwekkende plaatje een aparte dimensie. Als je echter de tribune oploopt, snap je waarom dat de tribune niet meer gebruikt mag worden. Her en der zijn er tribunedelen verzakt, afgebrokkeld en het mos zorgt ervoor dat je om de haverklap kunt uitglijden. Maar volleerde stadionbezoekers laten zich niet zomaar van de tribune afglijden!
De hoofdtribune aan de lange zijde is overduidelijk nieuwer dan de rest van het stadion. Aan de manier van bouwen moet deze tribune niet ouder dan 15 jaar zijn en de tribune is volledig voorzien van zitplaatsen. De kleedkamers zijn wat verouderd en bevinden zich achter een van de cornervlaggen. Als speler moet het echter een kick zijn om ooit in een uitverkocht Buraufosse te mogen spelen. De entree van de spelerstunnel naar het veld wijst namelijk naar de indrukwekkende staantribune achter het doel. Met een beetje fantasie kun je de mensenmassa, die samendromt voor die spannende wedstrijd, al vol enthousiasme gadeslaan.

Stade Buraufossee is een leuke verrassing voor de stadionbezoeker en is absoluut een bezoekje waard. Een uitgebreider verslag van Stade Buraufosse tref je hier aan. Meer foto’s hier.

Foto’s

De staantribune aan de lange zijde

Een gedeelte van de zittribune, met een toegangstrap

De indrukwekkende en vervallen staantribune

Een mooie doorkijk naar het stadion

Dat je het even weet!

Het vandalisme viert helaas ook hoogtij

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %