FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Verborgen Mechelse parel in Leest

Het voetbalminnend publiek kent Mechelen vooral van de vete tussen Racing en KV Mechelen. De twee oudste clubs van de stad zijn met voorsprong ook de grootste clubs. De derbies tussen groen/wit en geel/rood zijn tot ver over de landsgrenzen berucht, al is het tegenwoordig vrij uitzonderlijk dat deze nog in competitief verband gespeeld worden. Maar Mechelen is meer dan dat…

Leest

Als je Mechelen richting het westen verlaat, kom je nog langs twee kleinere deelgemeenten; Leest en Heffen. Dat ook zij voetbalteams hebben, zal niemand verbazen. Maar dat ze zo met elkaar verweven zijn en toch zo rivaliserend is ongetwijfeld een grotere verrassing. Leest had met VV Leest en SK Leest twee clubs die elkaars bloed dronken. VV Leest was de oudste van de twee en ook de meest succesvolle met enkele jaren in de nationale divisies. Maar door de fusie tussen SK Leest en FC Rapid Club Mechelen in 1992 ging het nieuwe SK Rapid Leest verder met de stamnummer van Rapid Mechelen en word zo onofficieel de oudste ploeg in Leest.

VV Leest bleef lustig verder doen, maar na enkele degradaties in slechts enkele jaren tijd (rond de millenniumwissel) zakte de ploeg naar de allerlaagste divisie en kwam er steeds meer tweestrijd binnen de eigen rangen. In 2004 werd het welletjes voor enkele spelers en trainers. Ze verlieten VV en richtten hun eigen Leest United op. Dit was slechts het begin van het einde van VV Leest want in 2009 was het vaatje leeg. VV Leest hield op te bestaan en liet een intussen unieke lost ground achter in het Leestse landschap. SK Rapid werd niet alleen de oudste, maar ook de beste ploeg in de Mechelse deelgemeente.

Heffen

SK Heffen keek al die tijd rustig aan de zijlijn toe en leidde zijn eigen leventje. De gemoedelijkheid en kameraderie zaten goed in de ploeg en in 1987 kwam er zelfs een zijprojectje. Racing Heffen werd opgericht door enkele van de bestuursleden (en trainers?) en ging zelf in het lokale Liefhebbersverbond spelen. Ze gebruikten daarvoor een speelveld op enkele tientallen meters van hun eigen Robert De Buyserstadion. Wederom rond de millenniumwissel begon SK Heffen omhoog te klimmen en met deze successen kwamen veel veranderingen. De aandacht moest herverdeeld worden en Racing Heffen kwam in een donker hoekje te staan.

De oprichting van Leest United kwam in zekere zin op het goede moment voor Racing Heffen/SK Heffen. Om de aandacht op SK te kunnen vestigen, besloot Racing ermee op te houden. Maar hun stadionnetje verlaten achter laten was ook geen optie. Het kwam dan ook al snel tot een akkoord tussen Heffen en Leest (SK en United). Leest United ging buiten de eigen gemeentegrenzen spelen in een stadion zonder echte naam en dat daardoor gemakkelijkheidshalve gewoon Gentsesteenweg of Leest United terrein wordt vernoemd.

Leest United stak onmiddellijk de handen uit de mouwen en nam het complex onder handen. Zo kwam er een nieuwe houten tribune en werden de houten dug-outs opgekalefaterd. Hun werk bracht een uniek resultaat met zich mee. Hoeveel ploegen (die intussen nog maar een zestiental jaren bestaat) vernieuwen hun stadion met hout als basismateriaal? Prachtig voor de doorgewinterde en nostalgische groundhopper. Bovendien is dit nog eens een min of meer verborgen parel, naast de wat vaker bezochte VV Leest, SK Rapid Leest en SK Heffens in de buurt. Of hoe Leest United voor een uitzonderlijk verhaal zorgt door niet in Leest te spelen en van een ondergewaardeerd zijveldje een volwaardig stadion maakt met een eenvoudige edoch prachtige houten tribune.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %