Van Elinkwijk tot Utrecht
USV Elinkwijk kan zonder enige twijfel tot een van de meest succesvolle clubs in Utrecht gerekend worden. De drijvende kracht achter het ontstaan van het huidige FC Utrecht en kweekvijver voor tal van profspelers die het af en toe best ver geschopt hebben. Niet slecht voor een vereniging opgericht door arbeiders van een wagon- en bruggenfabriek.
VV DOS en DES (later bekend als Velox) waren al langer actief in het Utrechtse voetbalmilieu. Respectievelijk opgericht in 1901 en 1902 streden ze jarenlang een onderlinge strijd, maar in 1919 kwam daar nog een broertje bij. Arbeiders van Werkspoor NV richtten Atletiek en Voetbalvereniging Elinckwijk op. Niet toevallig genoemd naar de wijk Elinckwijk in de toen nog zelfstandige gemeente Zuilen. Naar verluidt zou de wijk genoemd zijn naar W.A. Elinck Schuurman, toen eigenaar van het stuk grond waarop de fabriek en later de eerste speelvelden van de sportvereniging zich bevonden. Hij had ongetwijfeld zelf nooit durven dromen dat zijn naam in de Nederlandse hoogste klasse zou weerklinken en nu nog zou verder leven.
Tot 1930 zou vv Elinckwijk vooral actief zijn in de Utrechtse voetbalbond, maar dat jaar maakten ze de overstap naar de Nederlandse voetbalbond. De start van een zeer mooi verhaal. Want vrijwel onmiddellijk halen ze de titel in vierde klassen en stijgen ze door naar derde. Doorheen de jaren bonkten ze op de deur van verder doorgroeien, maar dat zou pas in 1939 lukken. Intussen was de naam al gemoderniseerd naar Elinkwijk. Op een noodcompetitie na (tijdens WOII) wisten ze uiteindelijk drie jaar na elkaar kampioen te worden in derde klasse vooraleer ze hun kunnen mochten tonen in tweede klasse. Ook daar bleven de successen komen. Elk jaar opnieuw konden ze zichzelf bij de top rekenen en in 1951 wisten ze uiteindelijk naar eerste klasse te promoveren.
Een jaartje later zou Elinkwijk uiteindelijk verhuizen naar de huidige locatie aan het Theo Thijssenplein en nam het tegelijk ook de overdekte tribune van AGOVV over. Nog eens twee jaar later staat Nederland aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk. Het professioneel voetbal gaat van start. En Elinkwijk maakte deel uit van de eerste generatie profclubs. Daarvoor kochten ze de licentie over van Utrecht NV, een jaar eerder opgericht, maar tegelijk werden ze officieel een Utrechtse club door het opgaan van Zuilen in Utrecht. Dat deerde de ploeg niet want in 1956 behaalde het zijn beste resultaat ooit. Eerste plaats in een van de afdelingen in de Hoofdklasse. In de nacompetitie voor de titel werden ze uiteindelijk derde.
Een jaartje later werd de huidige eredivisie uit de grond gestampt en USV Elinkwijk zou nog tot in 1970 genieten van de onderste regiones in de eredivisie en de hoogste plaatsen in de eerste divisie. Maar fusiewolken pakten zich al van 1964 samen boven de Utrechtse gronden. DOS, Velox en Elinkwijk gingen uiteindelijk in 1970 samen op in het nieuw opgerichte FC Utrecht. De drie clubs bleven echter wel verder bestaan op amateurniveau. FC Utrecht ging verder voetballen daar waar DOS dat eerder al deed en het vernieuwde Elinkwijk ging als amateurploeg verder waar het dat altijd gewoon was. USV ging van start in de zondagcompetitie en dat in de tweede klasse. Na vier titels en twee promoties stonden ze wel al snel in de Hoofdklasse.
En op vier jaar na in de jaren 90 zouden ze daar tot in 2013 blijven. Vijfmaal zouden ze de eerste stek innemen en nog meer keren eindigden ze in de top. Met reden een van de meer succesvolle amateurclubs dus. Maar sinds 2013 zakte de ploeg steeds meer weg. In 2019 werd dan ook besloten niet meer verder te gaan in de zondagcompetitie. In 2008 echter was er al van start gegaan in de zaterdagcompetitie. In 2014 werd de tweede klasse al bereikt, maar nu spelen ze in de vierde klasse. Vooral met opgeheven hoofd dankzij de prachtige geschiedenis, het wondermooie sportpark (met nog steeds dezelfde AGOVV tribune?) en vooral mooie herinneringen aan de profspelers die de club al wist verder te brengen. Daaronder kunnen we onder andere klinkende namen als Marco van Basten en Ibrahim Afellay rekenen.