Actueel

Van de fans, voor de fans

12

Het Schotse voetbal is de afgelopen jaren hard geraakt door financiële crises bij grote voetbalclubs. Het faillissement van Glasgow Rangers en de grote problemen bij Hearts of Midlothian hebben de Schotten wakker geschud met betrekking tot de gevaren van louche clubeigenaren. In een poging dit soort schandalen in de toekomst te voorkomen stelt parlementslid Alison Johnstone voor dat supporters’ trusts de eerste optie tot koop krijgen wanneer een club te koop wordt gezet.

Johnstone zegt in The Scotsman: “Voetbal is van de achterste pagina’s in de kranten naar voren gehaald door een reeks catastrofale blunders, van kleine clubs zoals Gretna tot topclubs zoals Hearts en Rangers. Het huidige model van eigendom is mislukt en we weten door voorbeelden in Schotland en daarbuiten dat eigendom door fans werkt. Fans hebben een langetermijnbelang bij de club die in hun hart zit. Er zijn veel goedgeleide Schotse clubs in private handen, maar deze eigenaren komen en gaan, en wanneer zij gaan willen wij dat fans de mogelijkheid krijgen de clubs te kopen. Waar een betrokken en goed georganiseerde groep supporters bestaat met steun op de tribunes dan willen wij hen de macht geven dit te doen.”

Dit is wetgeving die ook in Nederland doorgevoerd moet worden. De heren en dames politici in Den Haag hebben hun mond vol van de participatiesamenleving. Er is geen betere manier van participatie te bedenken dan met een groep fans de club waar je van houdt kopen om deze op een verantwoorde wijze te besturen. Het zijn de fans die een emotionele band hebben met hun club en op basis daarvan hebben zij het recht om hun club te leiden zoals zij dat willen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %