Actueel

Uitsupporters ranglijst 2014

Het aantal uitsupporters in de eredivisie is voor het tweede jaar op rij gestegen. Gemiddeld reizen dit jaar elke wedstrijd 337 uitsupporters af, een stijging van bijna 9% ten opzichte van vorig seizoen. Vorig jaar was het gemiddelde nog 310, een seizoen daarvoor zelfs 298. Het lijkt er dus op dat het aantal uitsupporters langzaam uit het dal klimt, al zijn de aantallen nog lang niet terug op het niveau van pakweg tien jaar geleden. Ook in 2008 (375) en 2009 (412) lag het gemiddelde nog een stuk hoger. Het aantal combiregelingen blijft grofweg gelijk vergeleken met vorig seizoen. Slechts 17% van de wedstrijden is zonder restricties te bezoeken.

Tien clubs nemen meer uitsupporters mee dan vorig seizoen en FC Twente, FC Groningen, SC Heerenveen, NAC, NEC, Heracles en RKC namen dit seizoen zelfs meer uitsupporters mee dan de afgelopen twee jaar. Vooral doordat de topclubs minder uitsupporters (mogen) meenemen is de stijging onder de clubs die vorig jaar ook eredivisie speelden echter slechts een krappe 3%. Vergeleken met twee jaar geleden blijft het aantal nagenoeg gelijk voor de vijftien clubs die de afgelopen drie jaar op het hoogste niveau speelden.

Net als de afgelopen twee jaar is Feyenoord kampioen uitsupporters, maar de voorsprong op de achtervolgers slinkt. Voor het derde jaar op rij verkopen de Rotterdammers alle beschikbare kaarten, maar voor het derde jaar op rij zijn dat er fors minder dan eerder. Feyenoord komt dit seizoen op 729 uitsupporters gemiddeld, bijna honderd minder dan twee seizoenen geleden.

Ranglijst Uitsupporters 2014

De nivellering van de eredivisie is daarmee ook van toepassing op de Ranglijst Uitsupporters. De top kalft af, de middenmoot verheft zich en onderin zijn extreem lage aantallen verdwenen. Nummer laatst dit jaar is verrassend genoeg ADO Den Haag. Met een gemiddelde van 173 hadden de Hagenezen vorig jaar drie ploegen achter zich gehouden en in 2012 zelfs vijf, maar dit jaar is het niet voldoende om de laatste plaats te ontlopen.

Traditiegetrouw doen ook de gepromoveerde clubs het goed op de Uitsupporters Ranglijst. Go Ahead Eagles staat met 446 uitsupporters gemiddeld net achter de top vier. SC Cambuur volgt een plekje lager op gepaste afstand met 331 uitsupporters gemiddeld. Daarmee begint eigenlijk direct de middenmoot, die met kleine stapjes afzakt en praktisch doorloopt naar ADO Den Haag op de laatste plaats. Verrassing in de top is dat PSV voor het eerst sinds er cijfers van uitsupporters bekend zijn voorbijgestreefd is door FC Twente.

Meer cijfers, ontwikkelingen en analyse vind je onderstaand document. Hier ook veel meer informatie over de combiregelingen en de ontvangst van uitsupporters in het algemeen.

—> Uitsupportersranglijst 2014 <—

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %