In de actualiteit

Uitsupporters Ranglijst 2012

Feyenoord is wederom de beste als het gaat om het aantal uitsupporters dat clubs uit de Eredivisie meenemen naar uitwedstrijden. De club uit Rotterdam-Zuid werd dit seizoen bij iedere wedstrijd door een vol uitvak gesteund. Excelsior sluit de ranglijst, omdat de Kralingers in uitwedstrijden gemiddeld door slechts 72 supporters gesteund worden.

In de Ranglijst Uitsupporters 2012 is te zien hoeveel uitsupporters elke Eredivisionist gemiddeld meenam in het afgelopen seizoen. De ranglijst vertoont overeenkomsten met de sportieve ranglijst, maar laat ook duidelijke verschillen zien. In zekere zin is de lijst een blik in de toekomst. De lijst laat zien welke clubs een grote aanhang hebben, en dus potentie hebben. Het ook zien welke clubs te weinig potentie hebben, en op lange termijn waarschijnlijk moeten afhaken.

Het gemiddeld aantal uitsupporters in de Eredivisie is 298. Net als voorgaande jaren staan Feyenoord en Ajax weinig verrassend met grote afstand bovenaan. PSV volgt op gepaste afstand, samen met Twente en het verrassende Groningen, dat sportief gezien een dramatisch seizoen doormaakte. De ranglijst wordt gesloten door Excelsior, dat als enige club gemiddeld onder de honderd uitsupporters blijft. Ook De Graafschap, RKC – ondanks de goede sportieve prestaties – en VVV worden bij uitwedstrijden door een relatief kleine groep supporters gesteund.

Aantal uitsupporters fors gedaald door strenge regels
Het gemiddeld aantal uitsupporters in de Eredivisie is vergeleken met 2009 afgelopen seizoen met liefst 28% gedaald. De daling komt met name door de steeds strengere regels rond uitwedstrijden, en gaat in tegen de stijgende toeschouwersaantallen bij thuiswedstrijden. Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse voetbal- en supporterscultuur staat onder druk.

Supporters wordt met allerlei maatregelen steeds meer ontmoedigd om hun club achterna te reizen. Denk hierbij aan verplichte bus- en autocombi’s, verplichte uitkaartregistratie en zelfs verboden op uitsupporters zoals bij Ajax en Feyenoord. Ook is de kwaliteit van de Nederlandse uitvakken nog altijd ondermaats. Door de vele hekken en netten is het volgen van de wedstrijd vaak een hele opgave. Ook de gestegen kaartprijzen in crisistijd en de soms absurde aanvangstijdstippen ten gunste van de tv zijn oorzaak van de daling. Een club als Willem II laat zien dat er meteen veel meer supporters mee gaan naar uitwedstrijden als er minder restricties zijn.

Meer cijfers, foto’s, analyses per club, tabellen en details zijn te vinden in de PDF.

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Matthijs
Over de schrijver

Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur. Buiten het voetbal student sociale geografie in Utrecht.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteitStart de Normalisatie

  Start de normalisatie: bizarre stadionverbod soap na juichmoment

  Derby DaysIn de Hekken Travel

  Sofia Derby: gaat de eeuwigheid verloren?

  In de actualiteitStart de Normalisatie

  Start de normalisatie: uitsupporters op thuisvak - begin bij jezelf

  Start de Normalisatie

  Start de normalisatie: walgelijke reacties na ''Mo waar is je vader dan''