UEFA: ‘We [don’t] care about football’

De UEFA toonde zich op het internationale Fancongres in Barcelona afgelopen maand nog betrokken bij supporters die hun geliefde hobby steeds meer zien afglijden tot een commercieel speeltje van grijpgrage rijkaards. De praktijk laat echter weer eens zien dat naar supporters niet geluisterd wordt als het de beleidsbepalers niet uitkomt, ondanks mooie praatjes op dergelijke bijeenkomsten. In tegenstelling tot wat de UEFA in Barcelona verklaarde geeft de bond dus helemaal niet om het ware karakter van voetbal.

De supporters van Bayern München hebben dit aan den lijve ondervonden. Voor de Champions League-wedstrijd van vanavond tegen AS Roma is een sfeeractie voorbereid, maar deze is op het laatste moment afgeblazen door de UEFA. Reden: een ‘beledigende’ tekst op een spandoek. De Duitse fans maakten met ‘Life of Bayern’ een toespeling op de Monty Python-klassieker ‘Life of Bryan’. De tekst hieronder, ‘Romani ite domum’, is hier eveneens van afgeleid en betekent ‘Romeinen ga naar huis’. Voor de UEFA reden in de bres te springen voor de Italiaanse fans, die wel eens beledigd zouden kunnen zijn door dit grove taalgebruik.

Het is niet de eerste keer dat een spandoek bij de Zuid-Duitsers door de UEFA wordt verboden. Eerder greep de bond in bij een doek van supporters uit het stadje Dachau, omdat de uiting van hun plaatsnaam negatieve associaties zou oproepen met het gelijknamige concentratiekamp. Leuk toernooi, die Champions League!

Ook leuk om te lezen