De Trappen Kwestie op Feyenoord’s Vak S
Jarenlang mochten de mannen en vrouwen op Vak S gaan en (letterlijk) staan waar ze wilden. Op een van de fanatiekere vakken bij Feyenoord regelde het zich allemaal wel: Goede onderlinge controle, rekening houden met elkaar en het regelde zichzelf allemaal. Dat er mensen op de trappen stonden? Jarenlang geen probleem. Daar dacht het management Feyenoord enkele maanden wat anders over.
Enkele maanden geleden besloot Feyenoord, zonder overleg met haar fans, strenger op te gaan treden tegen het staan op de trappen. Volgens Feyenoord is de belangrijkste reden voor het vrijhouden van de trappen, dat de hulpverleners snel ter plaatse moeten kunnen komen. “Op de meeste vakken gaat dit goed, maar op enkele ook vrij structureel niet”, zo zegt Feyenoord-woordvoerder Salomon. En daar tellen de boetes van de UEFA (die de thuiswedstrijden van Feyenoord dan organiseert) wellicht ook mee.
Afgelopen week voegde Feyenoord daad bij woord. Op Vak S werd verbaasd gereageerd toen een peloton aan beveiligers tijdens Feyenoord – FC Oss op de trappen gingen staan en mensen sommeerden van de trappen te gaan. Wat een mooie en relaxte bekerpot had moeten worden, veranderde in een frustrerende zooi. Tel daarbij op dat diverse fans voorafgaand bij de poorten geweigerd werden (“seizoenkaart was al gebruikt”) en een bus van FC Oss fans niet door de bussluis kon en te horen kreeg dat ze daardoor naar huis moesten. Het was dus weer een traditioneel heerlijke wanboel bij Feyenoord, waar de trappen-kwestie ook nog eens olie op het vuur lijkt te gooien. Sommige fans, waaronder mensen van Cabras Feliz en FCFC1908, namen het “We Shall Not Be Moved” erg serieus en bleven staan. Ze werden zonder pardon uit het stadion gezet en kregen te horen dat ze een stadionverbod boven het hoofd hangt.
De trappen-kwestie is de zoveelste negatieve gebeurtenis in de toch al gespannen sfeer tussen de fanatieke aanhang en het management en bestuur van Feyenoord. Het geeft ook aan dat het huidige management totaal niet weet wat er bij de fans leeft en hoe men de fans wenst te benaderen. Daags na de trappen-kwestie reageerden de supportersverenigingen van Feyenoord furieus. Van de website van FR12.nl:
“Bij de bekerwedstrijd tegen FC Oss werden ook extra stewards ingezet. De situatie op sommige vakken en de verhouding tussen een deel van de supporters en de club is gespannen. Op de manier waarop het nu gaat ligt het risico van escalatie op de loer. Daar is niemand bij gebaat.
Deze situatie baart Vereeniging De Feijenoorder en De Feyenoord Supportersvereniging zorgen. We gaan hierover bij de club een gesprek aanvragen. De verenigingen willen met de club spreken over meer structurele oplossingen. Dat kan onder meer door gedegen onderzoek naar staanplaatsen te doen. Deze oplossingsrichting is niet nieuw, eerder aangedragen door de verenigingen, maar de club heeft daar tot op heden vanwege onder andere de focus op nieuwbouwplannen niets mee gedaan.
Nu de realisatie van stadionplannen nog jaren op zich zal laten wachten en de club bij de Europa League maatregelen neemt die meer dan een miljoen kosten lijkt het ons verstandig hier eens goed naar te kijken. We verzoeken de club in de tussenliggende periode terughoudendheid te tonen in het optreden om de toch al gespannen situatie niet verder op de spits te drijven.”
Feyenoord heeft te kennen gegeven het verbod vanmiddag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC ook met een leger stewards te willen handhaven. Het begeeft zich daarmee op heel glad ijs. Waar de supportersverenigingen terecht oproepen tot terughoudendheid, kan deze handhaving als een rode lap op een stier werken.
Er zijn ook andere oplossingen: Bij NAC probeerde het toenmalig management enkele jaren geleden ook eenzijdig trappen leeg te houden. Dat leverde een storm van protest op, waarna het management alsnog in overleg ging met de fanatiekere supportersgroeperingen. Tegenwoordig is daar het staan op de trappen toegestaan en is er voldoende zelfregulering om fans en hulpverleners door te laten. Datzelfde geldt bij Willem II en FC Utrecht. Andere clubs, zoals PSV, pakken het zelfs anders aan: In overleg met de fans keerden de staantribunes terug. De trappen-kwestie is een uiting van het zoveelste voorbeeld dat er iets structureels mis zit tussen de fanatiekere fans en het management van Feyenoord en dat de manier van communiceren en afdwingen uitermate ongelukkig is.
Daarom een extra-gratis tip aan datzelfde management en het veiligheidsapparaat van Feyenoord: Wederzijds vertrouwen, zelfreflectie, een open dialoog en samen zoeken naar (creatieve) oplossingen. Veel succes en wijsheid, en laat de zaken vanmiddag niet escaleren (alhoewel een escalatie voor ‘jullie‘ wel goed uit zou kunnen komen).
Hoofdfoto van onze collega’s van Cabras Feliz, foto in de tekst van Twitter en Tim Duijts, citaten en stukken van de tekst van FR12.nl