Toeteren in Hamrun! Na 30 jaar is de titel terug!
De Cisk staat koud, de vlaggen worden opgehangen en het dorp is in extase. Na 30 jaar weten de rood-zwarten uit Hamrun de Maltese Premier League te winnen. De club gold in de jaren ’80 in Malta als grootmacht. Tussen 1983 en 1991 pakt de club vier titels, maar in de jaren daarna ging het vrij snel bergafwaarts met de ploeg. Na de laatste titel in 1991 wist Hamrun slechts in 1992 nog Europees voetbal te spelen, maar in de jaren daarna was het elk jaar een race tegen de klok om degradatie te ontlopen. De hoop om ooit nog eens landskampioen te worden vervaagde met het jaar.
Aan het begin van het grote COVID-voetbaljaar kwam er hoop aan de horizon. Hamrun kreeg een nieuwe eigenaar en er werd al snel kwaliteit aan de selectie toegevoegd. Op Malta was de nieuwe eigenaar Joseph Portelli al snel niet geliefd. De succesvolle zakenman zou volgens veel supporters van Ħamrun een koopclub maken, puur gericht op succes, in plaats van op de charme van het eilandvoetbal. En ja, het is waar dat Portelli een behoorlijke financiële injectie toediende aan de rood-zwarte aderen van de club. De beleving onder de supporters is er zeker niet minder op geworden.
Ħamrun reeg winst na winst aan de zegekar en alle grote namen uit het Maltese voetbal worden verslagen. Van Valletta en van Floriana tot Birkirkara. Ħamrun was te sterk in dit unieke voetbaljaar. Het seizoen waarin Floriana (vorig jaar nog kampioen en 26-voudig titelhouder) continu vecht tegen degradatie en Valletta zich voor het eerst in 15 jaar niet kwalificeert voor Europees voetbal.
Herhaling van vorig jaar
Was de uitreiking van het kampioenschap helemaal eerlijk? Nee. Want net als vorig jaar besloot de MFA de competitie vroegtijdig – omwille van de pandemie – stop te zetten. De titel wordt vervolgens uitgereikt aan de koploper van dat moment. Met nog acht wedstrijden te spelen stond Ħamrun vijf punten voor op de nummer twee Hibernians. Ook de nummers drie en vier maakten op papier nog aanspraak op de titel.
Nu was het vooral Valletta (zevende) dat kritiek gaf op de vroegtijdige uitreiking van de titel aan Hamrun. Vanuit het perspectief van Valletta is dit te begrijpen. Vorig jaar werd hen de kans op de titel ontnomen in speelronde 20 door aartsrivaal Floriana tot kampioen te kronen en dit jaar zorgt COVID ervoor dat Valletta zich blameert door zich niet te kwalificeren voor Europees voetbal. En wat doe je dan als hoofdstadclub zijnde? Een brandbrief aan de voetbalbond sturen.
Ook de degradanten stappen naar de bond
Vier ploegen degraderen door deze beslissing. Zejtun, Tarxien, Lija en Senglea. Voor Senglea was er weinig hoop op handhaving, aangezien de ploeg 14 wedstrijden op rij verloor en de competitie met 2 punten eindigde. Voor de andere drie ploegen stond er wél nog veel op het spel. De veilige elfde plek respectievelijk 3, 6 en 7 punten verwijderd en met nog acht wedstrijden te spelen was er een grote kans dat een van deze ploegen het had kunnen halen. Voor Valletta had dit goed nieuws kunnen zijn, omdat de redding van Zejtun, Tarxien of Lija, de ondergang van Floriana had betekend.
Tóch feest, maar niet voor lang
Toen het hoge woord eruit was gingen de supporters van Ħamrun al snel de straat op. Toeterend in de auto, met vlaggen langs de weg en uiteraard met blikjes lokaal Cisk-bier.De politie had echter geleerd van de vieringen van het kampioenschap van Floriana verleden jaar en brak de vieringen al snel op. Hierdoor was het voor In de Hekken erg lastig om aan voldoende beeldmateriaal te komen.
Zo heb ik contact gelegd met SportsDesk, het leidende voetbalmedium van het eiland, maar zij verwezen me door naar particuliere sociale mediakanalen.Uiteindelijk lukte het via TikTok om een filmpje van de kampioenenviering te vinden. Uiteraard hebben we de link 5x gecheckt om er zeker van te zijn dat je wel écht de vieringen te zien krijgt, in plaats van twerkende meisjes.
Toekomst Hamrun?
Ħamrun heeft ambities. Nu het nationale elftal van Malta voorzichtig succesjes boekt en Floriana dit jaar doorstootte tot de derde voorronde van de Europa League, wil Ħamrun logischerwijs niet achterblijven. In het verleden hebben we gezien dat Maltese ploegen vaker uitspreken dat ze Europese successen willen behalen. We zagen het bij Gżira United dat de ambitie had binnen vijf jaar de groepsfase van de Champions League te halen (het kan in principe nog, maar dan moeten ze het wel volgend jaar doen).
En ook Valletta had altijd de ambitie door te stoten tot een groepsfase, waar ze vaak dichtbij kwamen. In het seizoen 2019/20 was Valletta op ramkoers voor de groepsfase van de Europa League, maar het avontuur strandde in de derde voorronde met een cumulatieve 1-9 nederlaag tegen Astana (later tegenstander van AZ).
Op Malta wordt vaak de vergelijking getrokken met landen als IJsland, Luxemburg en Montenegro. Landen met vergelijkbare inwoneraantallen die het wél voor elkaar krijgen om zowel het nationale team als de clubs een beetje te laten draaien op internationaal niveau. Dat klopt ook wel, maar we moeten niet vergeten dat IJsland en Montenegro een heel stuk groter zijn dan Malta. En voor IJsland en Luxemburg geldt dan weer dat de voorzieningen veel beter zijn dan op het kleine Mediterrane eiland.
Serieuze ambitie of waanzin?
Dus kunnen we de ambities van Hamrun serieus nemen? Ja en nee. Elke ambitie dient serieus genomen te worden. Waar een wil is, is immers een weg. Het gebeurt geregeld dat kleine clubs doorstoten tot de groepsfase van Europese competities. In 2018 werd F91 Dudelange de eerste Luxemburgse club die zich kwalificeerde voor de groepsfase van de Europa League.
In datzelfde jaar verraste FC Zürich vriend en vijand door na nét een jaar terug te zijn op het hoogste Zwitserse niveau de knock-outfase van de Europa League te bereiken en daar forse tegenstand bood tegen Napoli. Het kán dus, maar we moeten in het achterhoofd houden dat dit zeldzaamheden zijn en dat Ħamrun geen FC Zürich is dat toevallig een jaartje op het tweede niveau speelde, maar voor de rest nog altijd 12-voudig kampioen van Zwitserland is.
Conference League
Ħamrun zal in het seizoen 2021-22 instromen in de eerste voorronde van de Champions League. Mochten ze in deze ronde worden uitgeschakeld gaat het avontuur niet -zoals eerst- verder in de Europa League, maar in de Conference League. De kans is daardoor vergroot dat Ħamrun het zou opnemen tegen clubs van gelijker niveau. Hierdoor zou Ħamrun een grotere kans hebben tot kwalificatie voor de groepsfase.
We gaan het meemaken, maar we kunnen in elk geval met zekerheid zeggen: deze supporters zien we graag eens langskomen in een groot Europees stadion!
https://www.tiktok.com/@lovinmaltaofficial/video/6922555113311669509?referer_url=https%3A%2F%2Flovinmalta.com%2F&referer_video_id=6922555113311669509&refer=embed
Lees ook de Kleine hondjes blaffen het hardst