The White Horse Final

De FA Cup finale van 1923 tussen Bolton Wanderers en West Ham United ging de geschiedenis in als ‘The White Horse Final’ en dit was te danken aan een wit politiepaard met de naam Billy. Billy moest de politie assisteren tijdens de finale omdat er maar liefst 300.000 duizend toeschouwers op Wembley waren, terwijl het stadion “maar” was berekend op 125.000 mensen. Doordat er zoveel publiek was kon men niet voorkomen dat het publiek uiteindelijk het veld op stroomde.

Nog voordat er maar een bal was getrapt moest de politie in actie komen om het op het veld terechtgekomen publiek weer terug te krijgen op de tribunes en dat hadden ze zonder Billy waarschijnlijk niet gered.

Bolton Wanders won de finale met 2-0 maar ondanks dat zou dit voor altijd de finale van Billy blijven. Het paard wordt tot op de dag vandaag herdacht bij Wembley, in 2006 bouwden ze namelijk ‘The White Horse Bridge’ als verbinding tussen het station en het stadion.

Grappig detail: Billy was helemaal niet wit, maar grijs. Maar zoals jullie op de foto kunnen zien was de vergissing een logische.

Ook leuk om te lezen