Derby Days

The Twin Derby: Djurgårdens IF – AIK

In de Hekken Shop

188

The Twin Derby (Tvillingderbyt) of Stockholm derby is de strijd tussen de 2 meest succesvolle clubs uit Stockholm, namelijk Djurgårdens IF en AIK. Beide clubs werden in opgericht in 1891 en AIK werd slechts drie weken eerder opgericht dan Djurgården. AIK is de club van Noord-Stockholm, maar speelt sinds 1937 in Solna. Djurgården is de club van Oost-Stockholm en Zuid-Stockholm is het gebied van de derde grote club namelijk Hammarby IF. De wedstrijden tussen deze 3 teams zijn altijd beladen, maar omdat Hammarby de laatste jaren uitkomt op het 2e niveau wordt op dit moment alleen The Twin Derby tussen AIK en Djurgården gespeeld.

Deze editie van de derby is een extra beladen wedstrijd. De derbies tussen de grote clubs uit Stockholm (AIK, Djurgården en Hammarby) worden al sinds jaar en dag in het Råsunda stadion gespeeld, het stadion van AIK en het Zweedse nationale team. Dit vooral uit veiligheidsoverwegingen, aangezien er vroeger veel geweldsincidenten waren tussen de teams er zelfs meerdere malen veldbestormingen en veldslagen in de stadions plaatsvonden. De Zweedse voetbalbond besloot hierop dat derbies in Stockholm hierdoor alleen nog in het Råsunda stadion gespeeld mochten worden. Het voordeel hiervan is dat er meer mensen de derby’s konden bezoeken, maar een groot nadeel was natuurlijk dat AIK in een derby altijd een thuiswedstrijd had, terwijl Hammarby en Djurgården altijd het uitnadeel hadden. Maar de afgelopen jaren is er veel veranderd in het Zweedse stadionlandschap, vele moderne stadions werden uit de grond gestamd in de hoop meer toeschouwers te trekken, maar vooral door de strengere eisen waaraan stadions in Zweden vanaf het seizoen 2014 aan moeten gaan voldoen. Volgens de nieuwe eisen van de Zweedse bond zouden de oude stadions van Hammarby (Söderstadion) en Djurgården (Stockholms Olympiastadion) niet meer goedgekeurd worden voor voetbalwedstrijden vanaf 2014. Dus min of meer noodgedwongen moesten beide clubs hun stadion grondig renoveren of aan nieuwbouw beginnen. Hammarby begon al snel aan de bouw van de Tele2 Arena op een steenworp afstand van het Söderstadion, maar bij Djurgården kwamen de plannen voor een nieuw stadion niet van de grond en uiteindelijk werd besloten om ook (voorlopig) in de Tele2 Arena te gaan spelen. Ook voor AIK is er ondertussen een nieuw stadion gekomen. De Zweedse bond wilde een groter en moderner stadion voor het nationale team en besloot om een nieuw nationaal stadion te gaan bouwen, de Friends Arena dat ongeveer een jaar geleden werd geopend. Dit zou ook de nieuwe thuisbasis voor AIK worden aangezien het Råsunda stadion gesloopt zou worden en er niet de financiele middelen voor een eigen stadion waren.

Dit seizoen zouden dus voor het eerst de derby’s in de nieuwe stadions gespeeld worden. Een half jaar geleden werd de derby voor het eerst gespeeld in de Friends Arena van AIK. En deze wedstrijd zou de eerste derby gaan worden in de nieuwe Tele2 Arena, maar deze derby zou vooral bekend staan als de eerste ‘thuis’derby van Djurgården in de Allsvenskan sinds 21 jaar! Een wedstrijd dus waar alle Djurgården supporters al tijden naar uitkijken, een hele generatie heeft zelfs nog nooit een thuisderby van Djurgården meegemaakt. Dit is natuurlijk al reden genoeg om juist deze editie van the Twin Derby te bezoeken, maar er zijn nog meerdere redenen waarom deze wedstrijd al weken van tevoren werd uitgeroepen tot meest beladen wedstrijd in Zweden sinds tijden.

De Tele2 Arena werd oorspronkelijk gebouwd voor Hammarby en werd dus gebouwd vlakbij het oude stadion van Hammarby in het zuiden van Stockholm. In dit deel van Stockholm is vrijwel iedereen dus voor Hammarby en de Bajen fans zitten natuurlijk niet te wachten om beide rivalen op hun territorium te zien. Als klap op de vuurpijl kondigden de AIK supporters aan om voor de wedstrijd te verzamelen op Medborgarplatsen, het centrale plein in de wijk Södermalm om vanuit daar in een corteo naar het stadion te marcheren. Dit plein wordt traditioneel als verzamelpunt gebruikt door Hammarby supporters en problemen werden dan ook verwacht voor de wedstrijd.

De dag na de Skåne derby vertrokken we al vroeg met trein richting Stockholm, na een treinreis van zo’n 5 uur was het nu tijd voor het hoogtepunt van onze trip, the Twin Derby! De kaartjes voor deze beladen derby waren een stuk lastiger te verkrijgen dan die voor de Skåne derby. Nadat bij de verkoop voor seizoenskaarthouders en members, de kaarten al grotendeels waren uitverkocht was de hoop op een kaartje al aardig geslonken. Gelukkig werden we uit de brand geholpen door twee bekenden mede groundhoppers/hammarby supporters die wel kaartjes wilden regelen. Uiteindelijk was de derby 3 weken voor de wedstrijd al compleet uitverkocht, wat uniek is voor Zweedse begrippen.

Voor de wedstrijd besloten we bij de corteo van AIK te gaan kijken, omdat we al redelijk laat waren, kozen we ervoor een metrostation verder uit te stappen om de corteo tegenmoet te lopen. Direct uit het metrostation was er al meteen een hoop herrie te horen en zagen we een in het zwart geklede menigte op ons af zien lopen. Een indrukwekkend gezicht om de AIK supporters met vuurwerk en gezang zo massaal door de straten te zien lopen, er liepen uiteindelijk zo’n 3000 man in de corteo. In de buurt van het stadion stond er al massaal politie opgesteld om de paar duizend AIK fans richting het uitvak te leiden. Helaas was de politie weer onnodig agressief aanwezig in plaats van rustig op afstand te blijven. Dit zorgde er dan ook voor dat er verschillende opstootjes ontstonden tussen de AIK supporters en de polititie, waarbij we verschillende supporters gewond raakten door pepperspray en slagen van knuppels, waaronder een van de grote leiders van AIK.

Nadat de supporters van AIK het uitvak waren ingegaan, liepen we naar het stadion waar we buiten alvast de sfeer proefde en waar ook weer de politie in grote mate aanwezig was. Nadat we onze kaarten hadden ontvangen, werd het tijd om het stadion in te gaan, maar er stonden lange rijen en uiteindelijk waren we slechts enkele minuten voor het vastgesteld tijdstip op onze plaatsen. Maar de wedstrijd zou uiteindelijk pas 15 minuten later beginnen, doordat nog veel supporters buiten stonden. De Tele2 Arena bezocht ik al eerder dit seizoen, toen het stadion geopend werd bij een thuiswedstrijd van Hammarby (klik) en is zoals de meeste nieuwe moderne stadions weinig bijzonders. Gelukkig zou de sfeer vandaag wel iets speciaals zijn.

We hadden plaatsen direct langs het uitvak, waar zich zo’n 6000 AIK supporters bevonden. Al voor de wedstrijd zagen we in het uitvak verschillende mensen met bivakmutsen op, dit is in Zweden een garantie dat er veel vuurwerk afgestoken gaat worden en bij de spelersopkomst werden in het uitvak dan ook tientallen fakkels afgestoken, een prachtig gezicht. De Djurgården supporters konden natuurlijk niet achterblijven in hun eerste thuisderby in lange tijd en pakten dan ook groots uit. Na eerst een mooi groot doek over de Sofialäktaren, volgde ook hier veel vuurwerk. Nadat de rook eindelijk was opgetrokken, kon de wedstrijd ook beginnen. Niet alleen sfeeracties voor de wedstrijd waren spectaculair, maar de eerste helft van de wedstrijd was dit ook. Binnen 6 minuten stond de thuisclub al op voorsprong, maar 5 minuten later was het alweer gelijk. Na een klein half uur kwam AIK voor het eerst op voorsprong, maar voor rust maakte Djurgården toch weer gelijk.

In de rust ging er een zwart doek over een deel van het uitvak, waarna er weer supporters met bivakmutsen tevoorschijn kwamen. Bij de spelersopkomst in de 2e helft kwam er dus weer een pyroactie vanuit het uitvak, dit keer geen fakkels, maar zwarte rookpotten. De 2de helft van de wedstrijd verliep helaas een stuk minder spectaculair als de eerste, ondanks dat AIK had moeten winnen, om nog een kleine kans op het kampioenschap te behouden.
Er vielen geen doelpunten meer, maar toch was het genieten van de sfeer op de tribunes. 90 minuten lang was de Tele2 Arena 1 grote orkaan van geluid. De thuis en uitsupporters zijn geen minuut stil geweest en ik kan wel stellen dat dit op sfeergebied 1 van de beste wedstrijden ooit was waar ik ben geweest.

Na de wedstrijd was het een grote chaos buiten het stadion. Er ontstonden grote rellen tussen vooral Djurgården supporters en de politie, waarbij de politie zich weer van z’n verkeerde kant liet zien. Zo werd er nog een Djurgården supporter het ziekenhuis in geslagen, doordat hij een klap op zijn hoofd kreeg van een wapenstok van een agent. De politie ontkende dit een dag later en gaf andere supporters hiervan de schuld, ondanks dat er veel getuigen waren. De supportersvereniging van Djurgården Järnkaminerna, heeft ondertussen een klacht ingediend na al het politiegeweld rond deze derby.

Video’s

Foto’s

136
Corteo van AIK

144
Op weg richting het stadion, de lichtmasten zijn van het oude Söderstadion.

179
Uitvak: ‘Noord-Tribune, altijd hier voor AIK’

186
Pyro in het uitvak

187
Mooie tifo van Djurgården

199
Djurgården heeft natuurlijk ook vuurwerk bij

235
Na de rust zwarte rookpotten in het uitvak.

240
De bivakmutsen gaan weer af onder het zwarte doek.

256
Veel politie en veel incidenten na de wedstrijd.

Foto’s zijn wederom gemaakt door reisgenoot en groundhopper MaasWupperExpress

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
Ook leuk om te lezen...
Groundhopping

Verdwijnend juweeltje in België: Stade Robert Lecomte

België & NederlandGroundhoppingIn de actualiteitIn de fotoreportagesPitchD.TV - Groundhopping

Echte kelderklasse sfeer in het Waalse Saint-Germain

GroundhoppingIn de actualiteit

Groundhoppen in hertogdom Luxemburg: Stade Achille Hammerel

GroundhoppingSlowakije

Voetbal aan de Hoge Tatra