In de actualiteitIn de fotoreportages

The Old Firm: Veertig jaar na de Ibrox-ramp

Op de dag dat oer-Feyenoorder Coen Moulijn overleed, aandacht voor The Old Firm van afgelopen zondag. De wedstrijd tussen Rangers en Celtic op Ibrox stond, vooral voor de thuisploeg, in het teken van het herdenken van de Ibrox-ramp, afgelopen zondag precies veertig jaar geleden.

Op 2 januari 1971 kwamen 66 supporters om in het stadion van hun eigen club in het Schotse Glasgow. Toen Celtic tijdens The Old Firm in de laatste minuut de 0-1 binnen wist te schieten, was dat voor enkele van de 100.000 Rangers-fans het sein alvast huiswaarts te keren. Terwijl zij zich naar de uitgang baanden, hoorden zij achter zich de orkaan van lawaai die de 1-1 begroette. In de chaos die hierop ontstond vielen mensen van de trap, waardoor een domino-effect ontstond en 66 supporters werden doodgedrukt.

Veertig jaar later, op 2 januari 2011, staat de derby van Glasgow wederom op het programma. Voor aanvang van de wedstrijd is er een minuut stilte. Beide ploegen betreden het veld met rouwbanden. In Memory of the Fans, Who Never Returned.

In Our Hearts: De namen en leeftijden van de 66 omgekomen supporters

Supporters herdenken hun overleden mede-supporters met bloemen en sjaals

Rangers-supporters herdenken de Ibrox-ramp in het stadion dat hierop tot all-seater werd verbouwd.

Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar. De 2011-editie van The Old Firm wordt gewonnen door Celtic. Dat wordt door de spelers natuurlijk met de supporters gevierd.

Celtic-fans steken, in afwachting van het begin van de wedstrijd, een rookbommetje af.

Het geldt eigenlijk voor iedere voetbalsupporter, zowel in 1971 als in 2011: You’ll Never Walk Alone.

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  Het seizoen vanIn de actualiteit

  Het seizoen van Witgoor Sport

  In de actualiteit

  Derby in Polen: Szombierki Bytom - Polonia Bytom

  België & NederlandIn de actualiteit

  5.500 supporters zien Quick Boys klassieker winnen

  In de actualiteit

  De derby van Teheran