The Old Firm: Veertig jaar na de Ibrox-ramp

Op de dag dat oer-Feyenoorder Coen Moulijn overleed, aandacht voor The Old Firm van afgelopen zondag. De wedstrijd tussen Rangers en Celtic op Ibrox stond, vooral voor de thuisploeg, in het teken van het herdenken van de Ibrox-ramp, afgelopen zondag precies veertig jaar geleden.

Op 2 januari 1971 kwamen 66 supporters om in het stadion van hun eigen club in het Schotse Glasgow. Toen Celtic tijdens The Old Firm in de laatste minuut de 0-1 binnen wist te schieten, was dat voor enkele van de 100.000 Rangers-fans het sein alvast huiswaarts te keren. Terwijl zij zich naar de uitgang baanden, hoorden zij achter zich de orkaan van lawaai die de 1-1 begroette. In de chaos die hierop ontstond vielen mensen van de trap, waardoor een domino-effect ontstond en 66 supporters werden doodgedrukt.

Veertig jaar later, op 2 januari 2011, staat de derby van Glasgow wederom op het programma. Voor aanvang van de wedstrijd is er een minuut stilte. Beide ploegen betreden het veld met rouwbanden. In Memory of the Fans, Who Never Returned.

In Our Hearts: De namen en leeftijden van de 66 omgekomen supporters

Supporters herdenken hun overleden mede-supporters met bloemen en sjaals

Rangers-supporters herdenken de Ibrox-ramp in het stadion dat hierop tot all-seater werd verbouwd.

Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij elkaar. De 2011-editie van The Old Firm wordt gewonnen door Celtic. Dat wordt door de spelers natuurlijk met de supporters gevierd.

Celtic-fans steken, in afwachting van het begin van de wedstrijd, een rookbommetje af.

Het geldt eigenlijk voor iedere voetbalsupporter, zowel in 1971 als in 2011: You’ll Never Walk Alone.

Ook leuk om te lezen