Against Modern Football

Tegen het moderne voetbal in Zagreb

In de Hekken Shop

In de Nederlandse stadions zie je de spandoeken steeds vaker hangen: Tegen het moderne voetbal. Veel fans in Nederland (en daarbuiten) vinden het voetbal te commercieel geworden en willen dat op deze manier tonen. Een rustige en vriendelijke manier.

In het Kroatische Zagreb gaat het er iets anders aan toe. Niets geen subtiele spandoeken of stickers. Nee, daar boycotten de fans van Dinamo alle wedstrijden van hun club. De harde kern van Zagreb, de Bad Blue Boys, bekijken de wedstrijden in het centrum op een groot scherm, in plaats van in hun eigen stadion.

Ze zijn het vooral oneens met de man die aan de touwtjes trekt bij hun club, Zdravko Mamic. Ieder jaar verkoopt hij de beste spelers met miljoenen winst en slechts een deel van dat geld komt ook echt bij de club terecht. Daarnaast ontslaat hij coaches aan de lopende band en volgens Igor, een echte Bad Blue Boy, ‘heeft hij ook sympathieën voor clubs uit Belgrado’.

En dus is het stadion tegen Lokomotiva deze zaterdag vrijwel leeg. Er is geen sfeer, de duizend mensen die wel zijn gekomen,zitten verspreid door het Maksimir stadion, waar bijna 40.000 mensen in kunnen. Tante Josipa is wel gekomen met haar neef Kruno. Volgens haar lost deze boycot niets op: ‘Er verandert toch niets. Mamic verdient te veel geld met de club om zich zorgen te maken over deze boycot. Wij blijven gaan, ook al zijn we het niet eens met het beleid van hem. Maar onze liefde voor Dinamo is groter dan de haat tegen hem.’

Voor Igor geldt dat niet. Hij bekijkt de wedstrijd in het centrum op een groot scherm. Igor mist het gaan naar Dinamo wel, maar er is geen andere optie: ‘Zolang Mamic doet alsof hij de belangrijkste man van de club is, ga ik niet. En met mij nog duizenden anderen. Hij maakt ons en onze club belachelijk.’

Zagreb wint de wedstrijd met 1-0. Een mager applaus daalt neer van de tribunes. Ondanks alle boycots worden ze gewoon kampioen dit jaar. En volgend jaar zijn alle goede spelers weer verkocht, is Mamic weer een stuk rijker en blijven de fans nog steeds weg van handelshuis Dinamo. Zeer sterk against modern football.

Bovenstaande column is geschreven voor Dagblad de Pers door Thomas Rensen van 31 Matches (ook op Twitter)

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
Against Modern FootballIn de actualiteit

Supporters Girondins de Bordeaux willen hun club terug

In de geschiedenisboeken

Wenen 1995: kroon op het kunstwerk van het gouden Ajax van de jaren 90

Against Modern Football

Voetbal op echt gras: VVV is de volgende

In de geschiedenisboeken

In De Geschiedenisboeken: Boban Zvonimir, voorloper van de Balkanoorlog