Against Modern FootballIn de actualiteit

Table of Hope

Het aantal clubs dat door supporters geleid wordt staat in Engeland inmiddels al op 25.Van Brentford en Exeter in League One tot Bromsgrove op het 12e niveau zijn er clubs die spelen voor de supporters in plaats van voor het geld. Sommige clubs die failliet gaan, maken een doorstart onder leiding van supporters, zoals bijvoorbeeld Chester FC. AFC Liverpool en FC United of Manchester zijn afsplitsingen van supporters die de Premier League-club die ze steunen te duur en commercieel vinden geworden. En het verhaal van AFC Wimbledon mag natuurlijk bekend zijn.

Over het afgelopen seizoen is een ranglijst opgemaakt met de prestaties van de verschillende ‘fan-owned’ clubs. Opvallend is het hoge aantal clubs dat is gepromoveerd. Links van de clubnaam staat het niveau waarop de betreffende club het komende seizoen zal uitkomen. Ebbsfleet en AFC Telford komen volgend jaar dus uit in de Conference National, terwijl AFC Wimbledon de historische sprong naar League Two maakte. De tabel laat zien dat er wel degelijk toekomst is voor clubs die niet gebaseerd zijn op commerciële motieven. Misschien niet in de door geld vernietigde Premier League, maar toch zeker op de profniveaus daaronder.

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  Start de Normalisatie

  West Ham United: stadionverbod om t-shirt met anti-bestuur slogan

  In de actualiteit

  VAR in Engeland: statistieken, inzichten, oplossingen

  In de actualiteitIn de schijnwerpers

  Have a nice one, Vinnie Jones!

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Het dilemma van Wimbledon. Club van supporters of toch de investeerders?