RIJSWIJK – De regels in de zogenoemde sfeervakken moeten ‘strakker’ worden en fanatieke supporters moeten eigenlijk in kooien worden gestopt. Dat stelt Otto Adang, onderzoeker Openbare Orde & Gevaarbeheersing van de politieacademie maandag. Volgens hem is dat nodig om ervoor te zorgen dat dagjesmensen zich thuis blijven voelen in de stadions.

Een rondje Googlen dat werd gebundeld door Adang werd afgelopen maandag aangeboden aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Volgens de “onderzoeker” zijn fanatieke supporters het schuim der aarde en doen ze niets anders dan misdrijven plegen en weigeren ze te luisteren naar de altijd zeer bekwame ordehandhavers in de stadions.

“Dat leidt tot gevaarlijke en onacceptabele situaties. Door te zingen en springen op de tribunes zorgen deze supporters ervoor dat consumenten die een voetbalwedstrijd bezoeken zich ongemakkelijk voelen en dat kan nooit de bedoeling zijn. Als een steward zegt dat je op je stoel moet gaan zitten dan moet je dat gewoon doen”

Te gevaarlijk
“Door dat deze mensen zich als voetbalsupporters gedragen durven de clubs ze vaak niet aan te spreken. Daarom acht ik het wenselijk dat wij hier in Nederland overgaan op het ‘Poolse model’ waarbij supporters standaard in kooien worden gestopt om ze in bedwang te houden. Mocht dit op korte termijn niet haalbaar blijken is het verbieden van het tonen van emoties bij wedstrijden een goede optie.”

Adang concludeert als onderzoeker in dienst van de politie tegelijkertijd wel dat de kwaliteit van de politieaanpak bij voetbalwedstrijden enorm is verbeterd.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.