Voetbal in Oostenrijk

Sturm Graz: Awayday met de ultras naar Karinthië

Links naast mij staat de capo druk te dirigeren en om mij heen worden grote Sturm Graz vlaggen, die bijna te groot zijn voor het vak, rond gezwaaid. Vlak voor de aftrap komen een paar mannen met een bivakmuts naar beneden en ze verschuilen zich enkele tellen achter de grote doeken en vlaggen tot een sein wordt gegeven. Even later is het gehele uitvak geheveld in zwarte en witte rook. “Hier regiert der SK Sturm,” klinkt het massaal uit ons vak. “Welkom in de Oostenrijkse Bundesliga,” hoor ik naast mij. Vandaag ben ik te gast bij de ultras van SK Sturm Graz in hun awayday tegen Wolfsberger AC. Gehuld in een zwart shirt voeg ik mij op de voorste rijen in het uitverkochte uitvak.

SK Sturm Graz_Wolfberger_2019

Foto via [sturmtifo.com]

Sturm Graz

Met een kopje koffie in mijn hand kijk ik in de richting van Graz. Van deze bergtop is de grote zwarte wolkendeken goed zichtbaar. Bijna elke seconde zie ik een flits en hoor ik gedonder. Zo erg als vanavond heb ik het nog nooit meegemaakt. Overdag is het tegen de veertig graden geweest en nu komt het noodweer onze kant op. Wellicht vond op een avond in het jaar 1909 ook een gevecht plaats in de hemelen. Sportclub Sturm Graz werd toen opgericht in een gebouw aan de Jakominiplatz. Naar verluidt is de voetbalclub vernoemd naar een club uit Praag die ook de naam Sturm droeg. Na een uur gaat de storm weer liggen.

Europese storm

Ook de Europese storm voor SK Sturm is snel gaan liggen. Over twee wedstrijden wordt er verloren van het Noorse Haugesund, waarvan de confrontatie in het eigen Liebenau bijna zonder publiek afgewerkt wordt. In totaal mogen een drieduizend kinderen met begeleiding de wedstrijd bezoeken. De ultras kijken met elkaar naast het stadion naar de wedstrijd (Klik hier). Op straf van de UEFA moest de wedstrijd zonder publiek worden afgewerkt na een incident met een bierbeker (Klik hier). Het plastic attribuut met wat geel vocht kwam precies op het hoofd van de dienstdoende grensrechter. Alle pijlen kunnen nu worden gericht op de Oostenrijke Bundesliga. Ondanks het incident en de zwarte en agressieve uitstraling van de supporters hebben de ultras niets kwaad in de zin. Ze zijn nooit uit op geweld. Aanhangers van SK Sturm behoren wel tot de meest loyale supporters van het land.

SK Sturm Graz_Wolfberger_2019

Foto via [sturmtifo.com]

Met de corteo naar het stadion

Het kleine dorpje Wolfberg heeft speciaal voor deze zondagmiddag een paar cafés geopend. Normaal gesproken is het hier uitgestorven. Langzaam stroomt het centrum vol met mannen en vrouwen die vrijwel allen gekleed zijn in zwarte shirts. Supporters van Wolfsberger zijn nergens te bekennen. Tegen de klok van drie uur wordt het startsein gegeven voor een corteo naar het stadion. De zwarte horde beent zich in rap tempo, in het kader van de verwachte plensbui, naar de Lavanttal Arena. Het gezang galmt door de straten. Vuurwerk en rookbommen worden afgestoken. De hele omgeving is nu wel geïnformeerd van de komst van duizend ‘Schwoarzn’. De supporters organiseren regelmatig corteo’s en sfeeracties. Om die reden komt SK Sturm Graz dan ook vaak voor in de rubriek: mooiste sfeeracties (Klik hier).

Awayday naar Karinthië

“Neem je paspoort mee, want je gaat naar Karinthië,” krijg ik als advies. De berg die je overgaat verdeeld de verstandige van de gekken. Het zijn de grappen die over en weer gaan tussen de gebieden Stiermarken en Karinthië. Hoewel Wolfberger AC op een kleine drie kwartier buiten Graz speelt en beide gebieden elkaar bestoken met grappen, is deze wedstrijd geen derby te noemen. Wolfsberger AC kent namelijk geen historie en de club is in handen van een rijke ondernemer. Via fusies en veel geld is de club opgeklommen van de krochten van het Oostenrijkse voetbal tot de groepsfase van de Europa League. In 2012 kwamen de ultras van Sturm Graz hier voor het eerst om hun club te supporten. “Het kan hier flink regenen of het is bloedheet,” kreeg ik vooraf te horen. Terwijl wij staan te wachten om het stadion binnen te komen begint het te gieten. Helemaal doorweekt van de regen stap ik het uitvak op. Onder de overkapping van het vak wring ik mijn shirt uit. Dit was in 2012 wel anders, toen werd de wedstrijd in de zestigste minuut gestaakt wegens onweer en regen. De ultras van Sturm hadden toen meer dan een uur in die stromende regen gestaan. Gelukkig heeft de Oostenrijkse voetbalbond sinds vorig jaar de regel opgesteld dat elk uitvak overdekt moet zijn.

SK Sturm Graz_Wolfberger_2019

Foto via [sturmtifo.com]

Een belangrijke overwinning

Binnen enkele minuten is het al raak. De hekken van het uitvak gaan heen en weer. Sturm Graz is op voorsprong gekomen in het knusse stadion. Een kleine zevenduizend man heeft de 0 – 1 gezien. Tussen het thuispubliek zitten ook veel supporters uit Graz. De verdedigingslinie wordt dan opgetrokken en het is negentig minuten lang tegenhouden. Halverwege de wedstrijd moet Sturm verder met tien man. Tot het laatste fluitsignaal is het spannend en dat is merkbaar op de tribune. De paal staat de gelijkmaker in de weg. Zodra de leidsman voor de laatste keer fluit ontploft het uitvak. Wij laten het land van de gekken achter ons, zoals de inwoners van Stiermarken zullen zeggen, en nemen de drie punten mee in de tas naar Graz.

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Reageren is niet mogelijk.

0 %