In de actualiteit

Straßenbah​n-Derby

Afgelopen weekend stond de in de 2.Bundesliga de 54ste ‘Straßenbahn-Derby’ in de Esprit arena op het programma. Deze derby tussen Fortuna Düsseldorf en MSV Duisburg is voor wat betreft de afstand tussen de steden een beetje vergelijkbaar met een derby in onze Jupiler League tussen FC Zwolle en GA Eagles.

In het Ruhrgebied liggen Düsseldorf en Duisburg slechts 22 kilometer van elkaar. De naam ‘Straßenbahn-Derby’ verwijst dan ook naar de manier van vervoer waarop de meereizende supporters van deze clubs de derby in het verleden bezochten… dat deden ze gewoon met de tram! Tegenwoordig is dat helaas niet meer mogelijk, de rivaliteit tussen beide clubs is moeilijk met een pen te beschrijven. De haat en nijd over en weer is heel groot. Dit wordt nog eens extra verstrekt nu Fortuna Düsseldorf in de laatste wedstrijd van het seizoen de 3e plaats in de 2.Bundesliga kan behalen (lees: vasthouden). Deze plek geeft recht op play-offs, er wachten dan 2 duels met de nummer 16 van de 1.Bundesliga. De inzet van deze play-offs is een plek in de Bundesliga.

Wij vertrokken ‘s ochtends rond 9.30 uur vanuit Delft naar Düsseldorf. Toen wij bij het Esprit arena aankwamen viel direct de spanning bij de supporters op, iedereen leek strak te staan van de zenuwen. Logisch, want het belang van deze wedstrijd was natuurlijk groot. Ook was er heel veel politie op de been om de supportersgroepen te scheiden. Vooraf hadden we ook al het advies meegekregen om geen blauw-witte kleding aan te trekken omdat dit de clubkleuren van MSV Duisburg zijn. Dat advies namen wij natuurlijk ter harte. Wij hadden immers online via Fortuna Düsseldorf kaarten gekocht voor het thuisvak.

Qua sfeer tijdens de wedstrijd hebben we absoluut niet te klagen gehad. Die was geweldig. Ook de 5.500 meegereisde MSV Duisburg-fans droegen daaraan hun steentje bij, zowel vocaal als met een fraaie tifo-actie. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel. Dit resultaat bleek voldoende voor Fortuna Düsseldorf om de play-offs te bereiken. De Fortuna-fans waren uitzinnig van vreugde en bestormden het veld. Dat slaagde deels, maar de stewards en aanwezige ME konden verdere escalatie voorkomen. In de Esprit arena waren bij deze editie van de ‘Straßenbahn-Derby’ 51.000 toeschouwers aanwezig. Al met al was het een geslaagd dagje voetbal kijken bij onze Oosterburen.

Of Fortuna komend seizoen in de 1.Bundesliga valt te bewonderen is over een paar dagen bekend, maar gisteren deed de club prima zaken door met 1-2 te winnen bij Hertha BSC. De return is op 15 mei en de mannen uit Berlijn kunnen zich voorbereiden op een heet avondje in de Esprit Arena.

[nggallery id=3]

We danken Stephan voor zijn gastbijdrage aan In de Hekken!

Bij PGWEAR kan je altijd terecht voor een unieke kledinglijn voor fanatieke supporters. Kijk nu voor onze grote zomersale op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  Groundhopping

  Schalke 04 - Fortuna Düsseldorf: heerlijke bekeravond

  In de actualiteit

  Rondje langs de velden (week 12)

  In de videotheek

  Heerlijke sfeer bij MSV Duisburg - 1. FC Magdeburg

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 50)