Actueel

Straf FC Groningen: Geen supporters op Vak-F tegen Twente

Vak-F blijft morgen leeg tijdens FC Groningen-FC Twente. De KNVB legde FC Groningen deze straf op voor vuurwerk dat werd afgestoken op Vak-F, bij de thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo (19 januari) en Ajax (20 april) afgelopen seizoen. De Supportersvereniging spande een kort geding aan, maar werd vandaag in het ongelijk gesteld. Ruim 200 supporters moeten morgen thuisblijven. De verontwaardiging over de collectieve straf is groot. Ook andere supporters hebben besloten om morgen thuis te blijven, uit solidariteit.  

Kort geding

Het kort geding werd door de Supportersvereniging aangespannen tegen FC Groningen. Eerder werd de KNVB al voor de rechter gedaagd, maar in de zaak die daarop volgde werd de vereniging niet ontvankelijk verklaard. Daarop werd de club zelf voor de rechter gedaagd, omdat zij de straf moet uitvoeren. De rechter stelde de Supportersvereniging vandaag in het ongelijk.

Straf FC Groningen

De straf werd, eveneens als een boete van 15.000 euro, gegeven door de aanklager, maar algemeen directeur van FC Groningen Wouter Gudde voert deze uit. Gudde wekt de indruk dat de relatie tussen de club en de supporters koud is. “We begrijpen dat de supportersvereniging heeft gekeken naar de juridische positie van de supporters in Vak-F”, zei de algemeen directeur vorige week tegen het Algemeen Dagblad. Het vermogen om zich in te leven in de fanatieke supporter ontbreekt bij Gudde. “Wij kijken met belangstelling naar de uitkomst van het kort geding.”

Boycot

De verbazing over het sluiten van het vak op de Noordtribune is groot. Ultras Cruoninga: “Wij zijn tegen collectieve straffen vanwege de willekeur waarmee zo’n straf wordt opgelegd. De eerste ring op Noord is ongeplaceerd. Hierdoor staan op de tribune veel supporters niet op het vak waar ze een seizoenkaart hebben. Door het collectief straffen van de seizoenkaarthouders op Vak F worden willekeurige supporters verantwoordelijk gehouden voor iets dat ze niet hebben gedaan.”

Ultras Cruoninga zal ook niet bij de wedstrijd tegen FC Twente aanwezig zijn, uit solidariteit naar de ruim 200 supporters die de toegang voor de wedstrijd zijn ontzegd. Ook veel andere Groningers steunen hun medesupporters, en komen morgen niet naar de wedstrijd.

Collectief straffen

Het lijkt een trend te worden. De KNVB straft clubs steeds vaker met lege vakken, waarvan veel supporters die niets hebben gedaan de dupe worden. Op 4 april bleef Vak S in de Kuip al leeg bij Feyenoord-Heerenveen, omdat er thuis tegen PSV op 2 december vuurwerk werd afgestoken. Ook hierbij werd een boete van 15.000 euro aan de club gegeven.

Extra pijnlijk is dat stadiondirecteur Jan van Merwijk zei: “Als club en stadion doen we er van alles aan om vuurwerk te weren. Helaas lijkt het er vooralsnog op dat het deze groep vooral te doen is om het te verpesten voor de club en de rest van het publiek, in plaats van het daadwerkelijk positief steunen van het team.” Van Merwijk ziet niet in dat dat de supporters willen bijdragen aan sfeer en beleving, en daarmee hun club willen steunen.

Vak S zal ook op 25 augustus, thuis tegen AZ, leeg blijven. De KNVB gaf Feyenoord deze straf voor afgestoken vuurwerk tijdens de Klassieker in februari. Eerder zouden ook de vakken R en T leeg blijven, maar er is een strafvermindering toegepast. De boete van 15.000 euro blijft wel staan.

Vraagtekens

Het collectief straffen roept vraagtekens op. Wordt dit beleid gevoerd vanuit paniek? Wat zou er gebeuren als we ‘buitenlanders’ zouden uitsluiten voor een evenement? Waarom wordt er niet naar een passende oplossing gezocht? En waarom worden supporters hierin niet betrokken?

Maar vooral: Mag een grote groep zomaar worden gestraft voor iets dat individuen hebben gedaan? We moeten toch denken aan het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM). Daarin is de waarborg opgenomen dat een ieder tegen wie strafvervolging is ingesteld, voor onschuldig wordt gehouden totdat zijn schuld volgens de wet bewezen is. 

Wederom roepen we op: KNVB, ga met supporters en clubs in gesprek over vuurwerk. Zorg voor veilige afspraken.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %