In de actualiteit

Steeds meer kritiek op CIV

Steeds meer supporters en clubs spreken zich uit tegen de conclusies uit het CIV-jaarverslag dat voetbalgeweld zou toenemen en bovendien steeds gewelddadiger zou worden. Ook over de sensationele en ongenuanceerde media-aandacht voor het rapport zijn veel clubs niet te spreken. Nadat dinsdag het artikel van In de Hekken CIV opent aanval op voetbalsupporters massaal werd gelezen en rondgetwitterd reageerden ook onder meer de veiligheidscoördinator van NEC en de algemeen directeur van PEC Zwolle verontwaardigd op de conclusies die het CIV en de media trokken. Vandaag stellen FC Groningen én de politie Groningen in een statement op de officiële website van de club dat het rapport een verkeerde indruk wekt. SC Cambuur zegt op de officiële website hetzelfde.

Naar aanleiding van het artikel van dinsdag werd ondergetekende gebeld door Radio 2 met de vraag in de studio in discussie te gaan met het CIV over de conclusies van het rapport. Vandaag werd dit verzoek geannuleerd omdat het CIV niet in discussie zou willen gaan over het jaarverslag. Dat is vreemd, eerst een jaarverslag schrijven dat veel stof doet opwaaien en vervolgens discussie hierover uit de weg gaan. De hoogste tijd dus voor een belletje naar het CIV, omdat In de Hekken – naar is gebleken in tegenstelling tot veel andere media – wél graag wil weten hoe het precies zit.

Reactie CIV

Helaas wil Will van Kollenburg, sinds een week aan het hoofd van het CIV als opvolger van Ronald Moes, niet al te gedetailleerd op vragen ingaan. Over het afwijzen van Radio 2 zegt hij dat hij ”geen zin had om twee uur lang op de radio in discussie te gaan over feiten en cijfertjes”. Ook op de kritiek van de KNVB en FC Groningen wil hij tegenover In de Hekken niet reageren omdat ”uit die stukken niet blijkt waar ze hun kritiek precies op baseren. Natuurlijk zullen er clubs zijn die zich niet in het beeld herkennen. De cijfers zijn ook een gemiddelde. Bij de ene club gebeurt veel, bij de andere bijna niets. Dat een paar clubs kritiek uiten zegt natuurlijk niet dat alle clubs zo denken. Ik denk dat andere clubs zich er beter in zullen herkennen.”

Van Kollenburg benadrukt verder dat het CIV onderdeel is van de politie, en dus onpartijdig. ”Wij kiezen geen partij, maar nemen wel een positie in. We adviseren ook bijvoorbeeld het ministerie over wat goed zou zijn in de aanpak van voetbalgeweld. Het doel is namelijk om ervoor te zorgen dat de gewone supporter veilig naar de wedstrijd kan.”

Hoe kan het dan dat het ‘onpartijdige’ CIV pleit voor vaste rechters voor voetbaldelicten? ”Vaste rechters was misschien een verkeerde formulering. Wat we hiermee bedoelen is dat er één lijn getrokken moet worden. Nu kan een rechter in Rotterdam soms anders oordelen dan een rechter in Utrecht, bijvoorbeeld over het gebruik van camerabeelden. Ook zou betere informatie-uitwisseling plaats kunnen vinden. Verder is het natuurlijk aan de rechterlijke macht om uiteindelijk te oordelen,” aldus Van Kollenburg.

Wildplassen

En die incidenten dan, 739 incidenten bij 702 van de 778 wedstrijden? De Telegraaf maakt er zelfs van dat ‘hooligans er elk duel op los slaan’. Van Kollenburg: ”Dat laatste is natuurlijk niet waar, want een incident betekent niet direct dat er gevochten wordt. Maar het is inderdaad wel zo dat er bijna bij iedere wedstrijd incidenten zijn. Dat is ook niet meer dan logisch, want er gebeurt altijd wel íets al duizenden mensen samenkomen. Wildplassen wordt door ons ook al als incident geregistreerd, en als er iets gebeurt in een supportersbus voor of na een wedstrijd telt dat ook mee. De stadionbezoeker merkt hier vaak helemaal niets van, waardoor de indruk ontstaat dat er geen incidenten zijn, terwijl die er dus wél zijn, ook al is het vaak vrij klein. Het is inderdaad jammer dat die nuance in de media grotendeels ontbreekt.”

Een andere belangrijke vraag is waar de grens ligt tussen voetbalgerelateerd geweld en overig geweld. ”Die beslissing maken wij niet, dat is aan de officier van justitie,” zegt Van Kollenburg. ”Iemand die op woensdagmiddag door de stad loopt in een voetbalshirt terwijl er geen wedstrijd is en iemand in elkaar slaat zal waarschijnlijk niet als voetbalgerelateerd incident worden geteld. Incidenten die te relateren zijn aan wedstrijden of waarbij duidelijk supporters van een club zijn betrokken zijn dat wel. Maar dat onderscheid wordt dus gemaakt door de officier van justitie, dat is niet aan ons.”

Onderschrijft het CIV uiteindelijk de indruk van veel supporters van het afgelopen seizoen met enkele grote incidenten, maar een verdere daling van het aantal (gewelds)incidenten bij de overige clubs en wedstrijden? ”Het afgelopen seizoen hebben we geconstateerd dat het geweld zich verplaatst van binnen de stadions naar buiten de stadions en zelfs buiten wedstrijden om. Dit geweld wordt grimmiger. Een voorbeeld zijn de jonge supporters die met elkaar afspreken om te vechten. Dat blijft echt niet bij een blauw oog. We leven in een maatschappij waarin we niet willen dat mensen met elkaar vechten. We zijn onderdeel van die maatschappij, dus we kunnen niet accepteren dat er gevochten wordt, waar en in welke omstandigheden dan ook. Dat het rond de stadions rustiger wordt en dat veel stadionbezoekers niets van geweld merken betekent niet dat het niet meer bestaat.”

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Matthijs
Over de schrijver

Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur. Buiten het voetbal student sociale geografie in Utrecht.
    Ook leuk om te lezen...
    In de actualiteit

    De holle retoriek van de politiek

    In de actualiteit

    CIV opent aanval op voetbalsupporters