Against Modern Football

Spannende tijden in Breda

In de Hekken Shop

Het zou zomaar ineens kunnen zijn dat de Eredivisie vanaf vrijdagmiddag uit 17 clubs bestaat. Het is een doemscenario, maar in Breda houden ze hun hart vast. Blijkbaar balanceert NAC op het rondje van de afgrond en als er voor morgenmiddag door verschillende investeerders geen geld in de club gestopt wordt, kan de volksclub niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. Het is erop of eronder; Of de financiers stoppen geld in NAC, of NAC valt om.

NAC en geld is geen goede combinatie, getuige de vele financiële problemen waar de club zich de afgelopen 30 jaar in heeft bevonden. Het is zelfs illustratief dat in de kalender van De Rat in de tekening bij de maand april de draak wordt gestoken met NAC en haar financiën. In een getekende persconferentie laat het bestuur weten dat NAC uit de rode cijfers is, keihard gevolgd dat het een 1 april grap is. Of de tekenaar een dosis zwarte humor heeft, of een glazen bol op zijn tafel heeft staan, is ons onduidelijk.

NAC laat inmiddels in een persbericht weten dat de berichtgeving over de club overdreven is, maar het bericht wordt in Breda met cynisme onthaald. Tot begin 2010 zijn NAC supporters overladen door positieve signalen over de financiële situatie van hun club. Achteraf blijkt die positieve voorspiegeling niets meer dan een luchtkasteel te zijn.
Het is triest om te zien hoe het er bij NAC aan toe gaat. Het laatste bestuur (met onder andere Willem v/d Hoeven en NAC supporter Bas van Bavel in de gelederen) en het laatste management (met onder andere Theo Mommers, Willem Reijn en Earnest Stewart) hebben de club van de ene financiële crisis in de andere gebracht. Een kleine 8 jaar geleden stond NAC ook al aan de afgrond en de aankoop van het Rat Verleghstadion door de gemeente bracht de club de redding. Ondanks de belofte “dit en nooit meer” staat de club volgende BN/De Stem met een ruime 7 miljoen Euro in de rode cijfers.

Het is daarom niet te begrijpen dat voormalig bestuursvoorzitter Bas van Bavel op de nieuwjaarsreceptie nog meldde dat de acute problemen waren afgewend. “De financiële sanering is na een half jaar ombuigingen ver gevorderd. Op weg naar een volledig gezonde exploitatie zijn we nu op twee derde.” Zo meldde hij. Die uitspraak van nog geen 4 maanden geleden getuigt van of een flink amateuristisch positivisme, of van weinig kennis van zaken. Er is namelijk geen kasgeld, leveranciers worden al maanden niet betaald, de belastingdienst overnacht bijna in het stadion, de KNVB onderzoekt mogelijke fraude en de gemeente wacht op huurpenningen. Het geduld van schuldeisers raakt ook op. Zij hebben in deze tijden van crisis ook rekeningen en personeel te betalen.

Critici die deze situatie zagen aankomen werden stelselmatig door hetzelfde bestuur en management zwart gemaakt en zelfs geïntimideerd. Het ging zelfs zo ver dat een plan van een half jaar geleden, gelanceerd door de vastgoedboer Hoppen, afgeschoten werd. Hoppen wilde geld in NAC pompen, aandelen aan supporters verkopen en Chris van Nijnatten en Pierre van Hooijdonk een plaats in de club geven. Het toenmalige management en bestuur hielden de plannen echter tegen. Het is nog triester om te zien dat deze mensen -die de puinhopen veroorzaakt hebben- waarschijnlijk vrijuit gaan. Het lijkt er sterk op dat het nieuwe bestuur en het interim management de veroorzakers van de puinhopen juridisch niet gaat aanpakken. Met andere woorden: De verantwoordelijken worden dus niet aangepakt en de NAC fans zitten uiteindelijk met de shit.

Morgen zit datzelfde interim management met 17 financiers. Als deze mensen besluiten om de knip op de portemonnee te houden, dan is het over met NAC. Geruchten in het Bredase gaan dat de belastingdienst namelijk beslag wil gaan leggen. Waarop is nog onduidelijk.

Of je nu een schurfthekel aan NAC hebt, of NAC een warm hart toedraagt; Een faillissement van NAC is een aderlating voor het Nederlandse voetbal. De roemrijke club, die in 2012 100 jaar oud wordt, lijkt aan leugen, bedrog, oneerlijkheid en politiek gekronkel ten onder te gaan. En dat is jammer… Vooral voor de trouwe NAC supporters die de club rijk is. NAC fans: Succes met de dagen die komen gaan!

In de Hekken Shop
In de Hekken Shop
Over de schrijver

Martijn is redacteur en vaste schrijver voor In De Hekken. Daarnaast beheert hij de In De Hekken Instagram pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver is voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht laat schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.
Ook leuk om te lezen...
Het seizoen 2019-2020In de actualiteit

Het seizoen 19-20 van: NAC Breda

In de actualiteit

Petje af voor de ware helden

In de actualiteit

Laat de gemeente FC Dordrecht creperen?

In de videotheek

De charme van de beker