Actueel

Spanje-Kroatië in Rotterdam-Zuid voor de Nations League finale

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

De Europese voetbalcompetities lijken al op hun einde te zijn gelopen. Alle prijzen zijn verdeeld. Althans, dat is in ieder geval de gedachte. Niets is echter minder waar. Voor de nationale ploegen van Kroatië en Spanje stond er nog een prijs op het spel. Dé kans op een prijs voor hun land. Nee, geen Europees- of Wereldkampioenschap, maar de finale van de Nations League tussen Spanje-Kroatië.

En niet zomaar een finale, maar eentje die zich afspeelt op Nederlands grondgebied. De Kuip mocht zich opmaken voor weer een zomeravondwedstrijd. Misschien wel het beste kaliber voor een stadion als dat in Rotterdam-Zuid.

Halve finale Nations League

De Kuip is voor de spelers van Kroatië inmiddels bekend terrein, want enkele dagen voor deze finale versloegen zij het Nederlands elftal nog in de halve finale. Ze hebben al 120 minuten in de benen, want door de late gelijkmaker van Noa Lang kwam er een verlenging. Het Nederlands elftal wist het tij niet te keren en Kroatië bleek alsnog te sterk. Het werd 4-2. Bij Spanje-Italië, de wedstrijd die werd gespeeld in de Grolsch Veste, werd ook laat gescoord. Na twee vroege doelpunten voor beide teams, besliste de Spaanse spits Joselu, inmiddels de vervanger van Karim Benzema bij Real Madrid, de wedstrijd in Enschede in de 88ste minuut: 2-1.

Kroatische overheersing

De wedstrijd Spanje-Kroatië werd weliswaar in Rotterdam gespeeld, maar daar leek het weinig op. De Kroaten namen iedere kans om het stadion even om te toveren tot een rood-wit geblokte arena. De mogelijkheid om erbij te zijn wanneer Luka Modric als eerste Kroaat ooit een beker de lucht in tilt, konden vele Kroaten logischerwijs niet aan zich voorbij laten gaan. De naam Modric, die door het publiek meerdere malen werd gezongen, prijkt op vele shirts. Slechts twee vakken bleven over voor de meegereisde Spanjaarden. Enkele dappere Spanjaarden zaten met hun roodgele vlag verstopt tussen een aantal Kroaten, maar dat leek op zoeken naar een speld in een hooiberg. De korte vuurwerkshows en de vele Kroatische liederen zorgden voor een ongewone sfeer. Psychologisch stonden de Kroaten, al ver voor de wedstrijd begon, met 1-0 voor.

Spelbeeld Spanje-Kroatië

De realiteit was anders. Spanje en Kroatië hielden elkaar in evenwicht. Na negentig minuten, waarin Spanje meer kansen had maar beide teams nauwelijks een schot op doel wisten te richten, volgde een verlenging. Dat veranderde het spelbeeld nauwelijks. De doelen zijn zelden zo schoon achtergelaten na meer dan 120 minuten. Alleen een paar bierbekers wisten het doelnet van achteren te bereiken, maar een staking, zoals we in Nederland gewend zijn, werd geen moment overwogen. Penalty’s dus.

 

De Kroaten hebben recentelijk nog bewezen niet bang te hoeven zijn voor strafschoppen. Op het WK in Qatar van afgelopen winter wist het Oost-Europese land zowel Japan als de gele kanaries van Brazilië uit te schakelen vanaf de stip. Doelman Dominik Livaković was toen de nationale held. Daar had hij op deze zomeravond in Rotterdam echter weinig aan. De Kuip is natuurlijk ook heel wat anders dan het Education City Stadium in Qatar. Hij stopte er geen en stopte pas toen de Spanjaard Aymeric Laporte de laatste penalty op de lat schoot, nadat zijn Spaanse collega Unai Simón wel een strafschop wist te keren. De spanning was zicht- en voelbaar bij de Kroaten, terwijl de Spanjaarden zich al rijk rekenden. Simón kroonde zich, hoe vervelend dat misschien ook was voor zo’n 95 procent van het stadion, tot penaltykiller door de eerstvolgende bal ook te stoppen. Als dan uitgerekend rechtsback Dani Carvajal de reeks beslist met een harde panenka, weet het trouwe, met trots vervulde publiek genoeg. Spanje wint de Nations League en Kroatië keert met lege handen terug. La Selección wist van vreugde niet welke kant het op moest rennen. Carvajal werd omhelsd en enkele Spanjaarden juichten bij hun aanwezige landgenoten.

Luka Modrić

Het blijft bijzonder om de kleine, 37-jarige wereldster over het veld te zien razen. Na een tweede plaats op het WK in 2018 en een derde plaats in Qatar afgelopen winter, gun je het Luka Modrić om voor zijn land een beker omhoog te houden en met de gouden medaille aan de haal te gaan. De balletjes met de buitenkant van zijn voet en de lange lokken langs zijn oren geven hem iets magisch. Spelers hebben respect voor hem. Fans zijn laaiend enthousiast. Tijdens de finalewedstrijd weerklinkt “Luka, Luka” meerdere malen door de Kuip. Frenkie de Jong sprak lovende woorden over deze speler: ‘Een legende, terwijl hij nog speelt.’ Ook Ronald Koeman was lyrisch na de uitschakeling. ‘In één woord: geweldig. Daar kan ik ook wel van genieten.’ Helaas mocht het voor Modrić en zijn mede-Kroaten weer niet zo zijn, maar iedere voetballiefhebber kan allesbehalve ontkennen dat Modrić een reden is om te gaan kijken en te genieten.

De penaltyreeks was een emotionele rollercoaster. Een vreugdevol gejuich van tienduizenden supporters na een gemaakte strafschop stond tegenover de stilte die viel na de laatste penalty. Sommige dronken Kroaten kregen het al niet meer mee, of hadden het stadion al verlaten, maar na die stilte begon gelijk het zingen weer. Hoe vol het stadion was tijdens de wedstrijd, zo leeg was het toen aanvoerder Jordi Alba de Nations League-bokaal omhoog hield. Aan de fans heeft het deze avond niet gelegen. Aan de Kuip, die weer een finale rijker is, allerminst.

Dit artikel is ingezonden door Bink Doderer.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %