Derby Days

South Coast Derby: Portsmouth FC – Southampton FC

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

De South Coast derby is een wedstrijd die al lang op mijn verlanglijstje stond, aangezien ik Portsmouth al enkele jaren volg. Nadat Southampton (The Saints) vorig seizoen promoveerde naar de Championship werd deze wedstrijd dan ook meteen bovenaan het to do lijstje gezet voor dit seizoen. De afgelopen seizoenen bezocht ik al meerdere wedstrijden van Portsmouth (Pompey), maar nog niet de grote derby tegen de grote rivaal Southampton. Na het uitkomen van het programma van de Championship werd het weekend van 17/18 december meteen rood omcirkeld in de agenda. Al redelijk snel werd de wedstrijd naar een zondag lunchtime kick-off verplaatst op last van de politie en werd er door de BBC besloten deze wedstrijd live uit te gaan zenden. Om verzekerd te zijn van een kaartje werd besloten om maar een membership aan te schaffen, al bleek dit achteraf niet nodig te zijn geweest. Al in oktober begon de verkoop van de wedstrijd en meteen werd er een kaartje geregeld voor de North Stand. Dus nu het kaartje in bezit was kon de reis gepland gaan worden, aangezien de derby op zondag gespeeld werd kon er mooi op zaterdag ook een wedstrijd meegepakt worden in London, dit werd West Ham United – Barnsley. Dit bleek een teleurstellende wedstrijd te worden, matig voetbal en een sfeerloze bedoeling. Gelukkig moest het hoogtepunt van het weekend nog komen…

Portsmouth FC is opgericht in 1898 en speelt sindsdien in Fratton Park. In 1939 werd de FA Cup gewonnen en in de naoorlogse jaren werden de grootste successen geboekt, de club werd namelijk twee keer op rij kampioen van Engeland. Dit kwam vooral door de vele voetballers die in de oorlog voor Engeland dienden bij de marine in Portsmouth en na de oorlog in de regio bleven wonen. De decennia die volgden waren een stuk minder succesvol en werden voornamelijk in de lagere leagues doorgebracht. In 2003 werd onder succesmanager Harry Redknapp het kampioenschap behaald in Division One. Door investeringen van de nieuwe Russische eigenaar Alexandre Gaydamak werd er een sterk team bij elkaar gekocht en werd in 2008 de FA Cup gewonnen. Daarna besloot hij de club weer te verkopen en ze bankroet achter te laten (moderne voetbal in optima forma). Alle sterspelers werden verkocht en de club degradeerde weer uit de Premier League. Daarna kwamen er nog verschillende nieuwe eigenaren, maar allemaal bleken ze niks goeds met de club voor te hebben, zo is de laatste eigenaar Vladimir Antonov in november opgepakt voor het witwassen van geld en werden al zijn tegoeden bevroren. Daarom zit de club weer in de financiële problemen en speelt het momenteel laag in de Championship met een zeer matige selectie.

Southampton FC is opgericht in 1885 en speelt zijn wedstrijden sinds 2001 in het St. Mary’s stadium. De club won slechts een grote prijs in haar historie en dat was de FA Cup in 1976. Maar in tegenstelling tot Portsmouth speelden de Saints wel het grootste deel van de tijd op het hoogste niveau. De laatste jaren ging het ging het een stuk minder met de club. In 2005 degradeerde de club na 27 jaar van het hoogste niveau en in het seizoen 2009/2009 degradeerde de club zelfs naar het derde niveau na een puntenstraf door alle financiële problemen bij de club. In het eerste seizoen werd de club zevende, maar vorig seizoen werden the Saints tweede en promoveerde terug naar the Championship, waar het dit seizoen meteen indruk maakt en het al het hele seizoen bovenaan staat.

De South Coast derby is de wedstrijd tussen de twee grootste clubs aan de Engelse zuidkust. Portsmouth en Southampton liggen beiden in de provincie Hampshire op slechts 17 mijl van elkaar, vandaar dat de clash tussen de twee soms ook wel de Hampshire derby wordt genoemd. Voor de jaren ‘60 was er nooit echt sprake van een grote haat en rivaliteit tegenover elkaar, het kwam zelfs regelmatig voor dat supporters bij de andere club gingen kijken. Maar sinds de derby in 1966 is de rivaliteit sterk gegroeid na een ‘pitch invasion’ van beide supportersgroepen na de wedstrijd. Na de opkomst van het hooliganisme in de jaren ‘70, groeide de haat tussen de supporters en stapelden de incidenten rond de derby’s zich op.

Een aantal jaar geleden bereikte de rivaliteit een nieuw hoogtepunt dankzij manager Harry Redknapp. Onder Redknapp promoveerde Portmouth terug naar het hoogste niveau, maar na een ruzie met toenmalig eigenaar Milan Mandaric besloot hij de club te verlaten en over te stappen naar de grote rivaal Southampton. Met Redknapp aan het roer degradeerde Southampton uit de Premier League en besloot hij weer terug te keren naar Portsmouth, waar hij goed presteerde en zelfs de FA Cup won. Ondanks de successen is de haat tegen Redknapp nog steeds groot bij de supporters.
Er waren dit keer verschillende veiligheidsmaatregelen genomen door de politie om incidenten zoals in de vorige derby’s te voorkomen. Zo werd voor het eerst keer ooit bij een wedstrijd in Hampshire een buscombi ingevoerd voor de uitsupporters en werden diverse straten rond het stadion afgesloten voor de thuissupporters. We waren al vroeg in het stadion vandaag, het was nog rustig op de tribunes, maar het uitvak was al vol. Na het halen van een typisch Engelse Pie werden de tribunes van het prachtige Fratton Park betreden. Het stadion is een van de laatste overgebleven pareltjes in het Engelse voetbal, nog lekker ouderwets en met vier verschillende tribunes. Een stuk beter dan de moderne standaardbakken, die je tegenwoordig bijna overal ziet.

De sfeer kwam er al snel in en al ver voor de aftrap werd er volop over en weer gezongen tussen de supportersgroepen. De wedstrijd zelf was zeer matig, in de eerste helft was er veel strijd, maar kansen werden er nauwelijks gecreëerd. De sfeer werd gedomineerd door het thuispubliek, met veel songs over de vorige derby overwinningen en de verschillende anti-scum songs. De spelers en supporters van Southampton worden door Portmouth fans scum of scummers genoemd, wat zoiets betekend als tuig. Net zoals Southampton fans de Pompey supporters en spelers uitschelden voor ‘skates’, het verhaal hierachter is dat zeelieden de ‘skate fish’ (roggen) op zee gebruikten om hun seksuele behoeftes te bevredigen. Na een verkiezing door supporters van Southampton werd deze bijnaam sindsdien gebruikt voor Pompey fans en spelers.
Na de rust werden de supporters van Southampton ook wat actiever en begon de ploeg ook een stuk beter te voetballen. Na 63 minuten kwam de uitploeg dan ook op een voorsprong door een ingekopte vrije trap van sterspeler Ricky Lambert. Hierna leek de wedstrijd wel gespeeld, Pompey probeerde nog aan te vallen, maar het ontbrak de ploeg gewoon aan kwaliteit. Vijf minuten voor tijd kwam dan toch nog de gelijkmaker door een doelpunt van local hero Joel Ward, waarna het stadion ontplofte.

De South Coast derby is een derby die zeker de moeite waard is voor de liefhebber en zal in de toekomst zeker nog vaker bezocht gaan worden.

De foto’s (met dank aan Maaswupperexpress)

Fratton Park

 

Smalle steegjes achter de tribunes

 

Mooie muurschilderingen in het stadion

 

Hoofdtribune

 

Het uitvak

 

Fratton End, waar de fanatieke Pompey aanhang zich bevindt

 

We hate scum

 

Zowaar een rookbommetje, dat zie je zelden in Engeland.

 

Southampton WC papier

 

Scummer, Scummer, Scummer!!!

 

Tot de volgende keer

 

De derbyverslagen op In de Hekken worden geschreven door ForzaMols, die voor ons (maar vooral omdat hij liefhebber is) de mooiste derby’s van Europa bezoekt

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
  Ook leuk om te lezen...
  In de geschiedenisboeken

  Sheffield FC 'de oudste'

  In de actualiteit

  Deze supportersgroepen maken geen gebruik van compensatie

  Het seizoen van

  Het seizoen 19-20 van: Fortuna Sittard

  Away Days VoetbalreizenDerby Days

  Sofia Derby: gaat de eeuwigheid verloren?