In de actualiteit

Smaakmakers: Krasimir Balakov

Toegegeven, Krasimir Genchev Balakov is niet dé spraaksmakendste Bulgaarse voetballer. Dat is zonder enige twijfel Hristo Stoichkov. Nagenoeg even oud, maar veel meer uitgesproken, flamboyant en explosief. Vrijwel iedereen was gedwongen in diens schaduw te staan, zo ook Balakov. Dat wil niet per se zeggen dat Krasimir een mindere voetballer was, wel een andersoortige. Hoewel er zeker ook overeenkomsten zijn. Zoals het linkspotige, de geslepenheid en de scoringsdrift. Maar gaandeweg hun loopbaan werd Hristo een steeds meer giftige aanvaller en Krasimir veel meer een strategische middenvelder. Mijn keuze voor Balakov zal zeer wel zijn ingegeven door mijn natuurlijke affiniteit met middenvelders. En met fluwelen linkspoten. Was Stoichkov de absolute baas op het toneel, Balakov beheerste het fluweel. En zichzelf. Dat kunnen we van Hristo moeilijk zeggen.

Maar dat is het niet alleen. Trainers plegen nogal eens te zeggen: “Er staat een goeie kop op”. Al net zo’n vage gemeenplaats als: “Hij is belangrijk in de kleedkamer”. Maar kijk eens goed naar Balakov! Voor mijn part in de kleedkamer. Dat prachtig gebeitelde, bijna archaïsche, Bulgaarse Balkan-hoofd! Dat evenzo goed wordt gedragen door de torso van een centurion of een minstreel aan het Romeinse Lusthof. Krasimir kan zo in de annalen van de Bulgaarse Balakov-Bacchanalen.

Wanneer je als Balakov in de wieg bent gelegd, is het meteen rond. Dan ga je niet fierljeppen of kruisboogschieten.En aangezien ze in Bulgarije gelukkig niet korfballen en bij mijn weten ook niet hockeyen, sprak Krasimir met zijn voeten. Nou ja, voeten… Ook daarin kan ik me vergissen, maar als kwalificatie van zijn rechterbeen is chocoladebeen nog een eufemisme. Schatplichtig aan De Kromme en qua balgevoel en markante kop (al komt de Bulgaar iets edeler aan zijn trekken) wel enigszins zijns gelijke. Uiteraard zette onze smaakmaker zijn eerste schreden op Bulgaarse voetbalgrond. Waarna hij werd aangetrokken door Sporting Lissabon. Daar ontpopte Balakov zich als een kwikzilverachtige middenvelder. Het doelpunt dat we hieronder zien, roept herinneringen op aan wellicht het mooiste doelpunt ooit en ik kan me niet voorstellen dat hij toentertijd niet is geannonceerd als De Maradona van de Balkan, een predicaat dat velen vóór en na hem onverdiend is verleend. Maar dat is ook geen schande.

Na Sporting vertrok Balakov naar VFB Stuttgart, alwaar hij een heus clubicoon werd. Vreemd genoeg zijn er veel meer, zij het niet al te duidelijke beelden van Krasimir bij Sporting dan uit zijn toch veel langere periode bij Stuttgart. Alsof ze in Lissabon zijn kwaliteiten meer op waarde hebben weten te schatten. Nu hij als trainer, na enkele omtrekkende bewegingen – waarbij ook Stuttgart – in Kaiserslautern verzeild is geraakt, is hij in Duitsland veel meer in beeld. Onder meer in dit aandoenlijke filmpje, waarin hij wordt ondervraagd door een wijsneuzig Duitsertje. Het is toch met name uit zijn Duitse voetbalperiode en ook zijn interlandcarrière dat ik Krasimir Balakov heb leren kennen en waarderen. Ok, zeker in het Duitse voetbal van toen was hij met zijn fluwelen touch en linksbenigheid een wapperende vlag op een modderschuit. Maar dat doet niets af aan zijn onmiskenbare klasse en sportieve, markante persoonlijkheid. Ondanks, of misschien juist wel dankzij de dominante aanwezigheid van tijdgenoot Stoichkov.

Persoonlijk vind ik het jammer dat dit soort klasbakken zo nodig trainer meent te moeten worden. Op een enkele uitzondering na doet het trainersvak – en vooral het daarbij kennelijk onvermijdbare, gestreste, aanstootgevende gedrag – afbreuk aan een glorieuze voetbalcarrière. Dat zal, vrees ik, met Balakov niet anders zijn. De 1.FCK staat troosteloos onderaan en kan degradatie nauwelijks meer ontlopen. Het tovert prachtig treurige trekken op zijn traditionele, trotse tronie. Dat wel. Maar wij klampen ons liever vast aan de vaardige voetballer Krasimir Genchev Balakov. En troosten ons met de gedachten dat over enkele jaren menig talent, al dan niet onverdiend, het predicaat De Balakov van de Balkan wordt verleend.


– De hartstochtelijk juichende Balakov komt van www.stuttgarter-nachrichten.de
– De treurende trainer Balakov is afkomstig van goal.com

Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
Ook leuk om te lezen...
Dit was het weekend

Dit was het weekend

Derby DaysIn de actualiteit

Derby de Lisboa: vurige tweede helft

Groundhopping

Groundhopping: FK 03 Pirmasens -1. FC Kaiserslautern

In de actualiteit

Rondje langs de velden (week 10)