Ingezonden

Slagen de Nederlandse vrouwen erin hun titel te verdedigen Euro 2022?

Het vrouwenvoetbal zal onder de loep genomen worden nu de vrouwenteams in juli hun Europees Kampioenschap spelen. Aangezien de mannelijke teams hun EK al gespeeld hebben, kunnen deze de aandacht niet afleiden. Vorige keer mochten de Nederlandse vrouwen de trofee mee naar huis nemen. Slagen ze daar dit jaar ook in? Die kans bestaat. Euro 2022 is de dertiende editie van het Europees Kampioenschap voor vrouwen. Ditmaal mag Engeland als gastland de vrouwenteams ontvangen. De dames beginnen eraan op 6 juli. Op 31 juli wordt de finale gespeeld. Nederland speelt de eerste wedstrijd op 9 juli tegen Zweden.

De uitdaging voor de Nederlandse ploeg

Of het nu mannen zijn of vrouwen die spelen, het Europees Kampioenschap werkt als een magneet voor wie houdt van wedden op sport. De voorbije jaren leek het alsof Duitsland bijna onverslaanbaar was. Tussen 1989 en 2013 wonnen de Duitse vrouwen liefst acht van de negen tornooien. Maar Nederland bewees dat het Duitse sprookje niet kon blijven duren en zal er alles aan doen om de titel te verdedigen. Het is misschien nog maar de vierde keer dat de Nederlandse dames deelnemen aan dit tornooi maar ze kunnen een indrukwekkend parcours voorleggen. Bij de drie tornooien die ze al gespeeld hebben, bereikten ze twee keer de halve finale.

Organisatie kent hobbelig parcours

Net zoals bij de mannen kende ook Euro 2022 voor de vrouwen een hobbelig parcours. Het tornooi zou van start gaan op 11 juli 2021 maar corona stuurde roet in het eten en dwong de organisatoren het EK een jaar uit te stellen. Aangezien Engeland zich als enige kandidaat stelde als gastland was die beslissing snel genomen. De kwalificatie voor de vijftien plaatsen werd eind februari van dit jaar nog aangepast toen de organisatie besliste om Rusland te diskwalificeren omwille van het conflict in Oekraïne. De Portugese vrouwen mogen in de plaats aantreden. Ook de Ieren zijn in hun nopjes want de Noord-Ierse ploeg heeft zich voor het eerst kunnen kwalificeren voor het tornooi.

Zweden niet te onderschatten

Nederland heeft al onmiddellijk een vette kluif aan Zweden op 9 juli. In 2017 stuurde ons land de Zweden nog naar huis na een 2-0 zege. We zijn dus in het voordeel maar de Zweden hebben de ervaring mee. Ze namen al tien keer deel aan het EK. Daartegen zijn wij nog groentjes. De kans bestaat dat door de winst vorige keer Nederland overmoedig zal zijn terwijl Zweden zint op revanche. In 2013 stond Zweden nog in de halve finale. Het zijn dus geen doetjes. Portugal en Zwitserland, de andere landen in Groep C, zouden makkelijker te verslaan moeten zijn maar bij voetbal weet je natuurlijk nooit.

Finale in Wembley Stadion

Nederland speelt de wedstrijden in de groepsfase in Bramall Lane in Sheffield en in Leigh Sports Village. Stoten de vrouwen door naar de kwartfinale dan spelen ze die of in Sheffield, of in Milton Keynes. Halen ze, zoals wij in Nederland vurig hopen, de finale, dan mogen ze strijden voor de titel in het Wembley Stadion in Londen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %