Derby Days

Skånederby: Helsingborgs IF – Malmö FF

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

085

De Skånederby is de strijd tussen de 2 grootste en meest succesvolle clubs uit de zuidelijkste provincie van Zweden Skåne. Helsingborgs IF en Malmö FF speelden in 1916 al hun eerste derby en ondertussen werd deze kraker al 141 keer gespeeld, vrijwel altijd op het hoogste niveau.

Het Zweedse voetbal is niet bepaald van een hoog niveau en de clubs presteren dan ook vaak matig in de Europese bekertoernooien. Maar op het gebied van supporterscultuur is Zweden zeker een land dat de moeite waard is. De toeschouwersaantallen zijn misschien aan de lage kant, maar de grotere clubs (IFK Göteborg, AIK, Hammarby IF, Djurgårdens IF, Helsingborgs IF en Malmö FF) hebben allemaal een zeer fanatieke aanhang. Na al verschillende wedstrijden in Zweden bezocht te hebben (vooral van Hammarby IF), was het dan ook logisch dat de 2 grootste derby’s van het moment, de Skånederby en de Stockholmderby zeer hoog op mijn verlanglijstje stonden. De laatste jaren werden deze derby’s al steeds in dezelfde speelronde ingepland en dat was nu niet anders. Ideaal dus om meteen beide derby’s in 1 trip te kunnen afvinken. Een paar weken van tevoren werd alles geregeld en het verkrijgen van kaarten voor deze derby is dan ook geen enkel probleem, online konden gewoon kaarten geregeld worden voor de staantribune achter de goal.

Een paar uur voor de wedstrijd kwamen we aan in Helsingborg, waar het op dat moment nog weinig voetbalsupporters te bekennen waren. Nadat we de culturele hoogtepunten van Helsingborg bewonderd hadden en hadden ingecheckt bij ons hostel werd het tijd om te kijken waar de supporters zich verzamelden. Bij het centraal station bleken al een aantal grote groepen van Helsingborg aanwezig te zijn. Buiten bij een kroeg stond een grote groep hooligans te wachten en binnen in het stationsgebouw hadden de ultras zich verzameld bij 2 kroegen. De reden dat de groepen zich hier verzameld hadden was omdat de fanatieke supporters van Malmö van plan waren om te verzamelen in het centrum van Helsingborg, om vanuit daar gezamenlijk naar het stadion te marcheren. De club en de politie hadden voor de Malmö aanhang een speciale supporterstrein geregeld, maar die zou niet op het voor de supporters gewenste station stoppen, dus werd deze trein massaal geboycot en vertrok bijna leeg. De Malmö aanhang probeerde via andere treinen toch op Helsingborg centraal te komen, maar de politie wist dit uiteindelijk te voorkomen. Toen zo’n 45 minuten voor de wedstrijd er nog steeds geen Malmö supporters waren aangekomen op Helsingborg Centraal besloten de supporters van Helsingborg om maar richting het stadion te lopen. Eerst de hooligan groep, waarna de polititie in paniek raakte en er massaal achteraan ging en niet veel later ook de ultrasgroep. Wij besloten ook maar richting het stadion te lopen, maar halverwege de route in het park was het op dat moment erg onrustig, door confrontaties tussen de hooligans van Helsingborg en de politie. Via een andere route kwamen we aan bij het stadion, waar bijna gelijktijdig de ultras en hooligans aankwamen en de politie weer onnodig agressief aanwezig was door gewoon op de supporters in te rijden en meer van dat soort grappen.

Bij het Olympia stadion aangekomen waren de kassa’s gesloten en bleek de wedstrijd al uitverkocht. Het was al redelijk druk bij het stadion, dus besloten we snel naar binnen te gaan. Via de ingangen bovenaan de staantribune was het al bijna niet meer mogelijk de tribune op te komen, maar gelukkig was er onderaan bij het veld nog wel plek op dat moment. Het uitvak was pas half gevuld op dat moment en rest van de uitsupporters zouden pas was vlak voor de wedstrijd aankomen. Onze staantribune was inmiddels al ramvol, maar er bleven nog steeds supporters bijkomen.

Er stond veel op het spel vandaag, het ging namelijk niet alleen om de ‘Slaget om Skåne’ (de slag om Skåne). Maar deze wedstrijd was ook cruciaal om het kampioenschap van Zweden. Helsingborg en Malmo staan al bijna het gehele seizoen op de 1ste en 2de plaats in de Allsvenskan en winst bij deze wedstrijd zou extra pijnlijk zijn voor de rivaal. De laatste weken verspeelde Helsingborg veel punten en verloor de koppositie aan de grote rivaal Malmö. Bij de spelersopkomst hadden de ultras van Helsingborg een mooi megadoek en in het inmiddels volle uitvak waren honderden blauwe sjaaltjes te zien. De wedstrijd werd vanaf het begin gedomineerd door Malmö, zonder dat daar veel kansen uitkwamen. Ook vocaal waren de Supras Malmo en de ultras van Scania Rex superieur aan de rivalen uit Helsingborg. In de 38ste minuut werd de score dan ook geopend door de bezoekers uit een hoekschop. De paar duizend Malmo fans werden gek en de eerste paar fakkels werden ontstoken. Bij het begin van de 2de helft toonde de Helsingborg ultras weer 2 mooie doeken, waarna verwacht werd dat er een pyroshow zou komen. Die kwam er echter niet. En ik begon em al te knijpen, aangezien ik mijn medereiziger beloofd had dat er bij beide derbies massale pyroshows te zien zouden zijn. Gelukkig ontbrandde niet veel later een enorme vuurzee vanuit het uitvak, waarna de 2de helft enkele minuten later zou beginnen. Op het gebied van vuurwerk op de tribunes is Zweden 1 van de beste landen om te bezoeken in Europa. En mensen die denken dat dit hier legaal is of dat de straffen laag zijn hebben het mis. Ook hier kun je een lang stadionverbod en een hoge boete verwachten als je gepakt wordt.

Ook in de 2de helft was Malmö de veel betere ploeg en liep de stand uiteindelijk op tot 0-3. Een kwartier voor tijd kwam er nog een oude bekende het veld in. Rachid Bouaouzan bleek namelijk al enkele jaren bij Helsingborg te spelen. De speler die in Nederland vooral bekend is door zijn doodschop op Niels Kokmeijer en andere disciplinaire incidenten blijkt het in Zweden wel redelijk te doen op het voetballende vlak. Hij maakte vandaag zijn debuut na een lange blessure, maar raakte in het kwartier dat hij speelde nauwelijks een bal aan. Malmö won de wedstrijd eenvoudig en ook op de tribunes waren ‘Di blåe’ (de blauwen) vandaag de baas en mogen zich de komende tijd weer de beste in Skåne noemen. Vooral in de strijd om het kampioenschap deed Malmo goede zaken, met nog slechts 5 speeldagen te gaan is het gat met Helsingborg opgelopen tot 6 punten en lijkt alleen IFK Göteborg de enige overgebleven concurrent in de strijd om het kampioenschap.

Na de wedstrijd was het tijd om een biertje te pakken in het centrum van Helsingborg. Maar het was nog niet zo eenvoudig om daar te komen. Het was weer erg onrustig buiten het stadion en in het centrum en de politie was weer zeer provocerend aanwezig. Wat weer leidde tot enkele confrontaties tussen Helsingborg supporters en de politie. Ondertussen hadden we een kroeg gevonden bij het raadhuis en terwijl wij genoten van een biertje was het buiten nog steeds onrustig met nog steeds grote groepen van Helsingborg in de straten en veel politie. Toen een grote groep van Helsingborg ineens omsingeld werd door de politie en naar een andere plek werd afgevoerd, kwam een paar minuten later ineens honderden supporters langs van Malmö die onder politie escorte op weg waren naar het station. Niet veel later werd de kroeg dichtgegooid en bleek er niet veel meer te doen in Helsingborg. De Skånederby was zeker een derby die het bezoeken waard was en er gebeurde veel, vooral buiten het veld. Een dag later was het alweer tijd voor de volgende grote derby in Stockholm en daar zou het er nog heter aan toe gaan. (verslag volgt nog).

Video

Foto’s van medereiziger MaasWupperExpress)

018
Ultras van Helsingborg op het Centraal station.

017
Hooligans op weg richting stadion.

020
Ultras Helsingborg zijn ook onderweg naar het stadion.

023
Hooligans en Ultras komen tegelijk aan bij het stadion.

026
Uitverkocht!

041
Het uitvak bij spelersopkomst.

050
Groot doek bij Helsingborg.

061
Halverwege de eerste helft, kwam deze gemaskerde man het stadion ingeklommen.

070
0-1 en de eerste fakkels worden afgestoken.

078
Doek bij spelersopkomst 2e helft.

081
En nog 1.

084
Aan de overkant een vuurzee aan fakkels!

116
Eindstand 0-3!

043
Met de groeten van In de Hekken!

132
En het bleef nog lang onrustig in Helsingborg!

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

ForzaMols
Over de schrijver

Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.
  Ook leuk om te lezen...
  België & NederlandIn de fotoreportages

  Stadionproject De Vijverberg

  Het seizoen 2019-2020In de actualiteit

  Het seizoen 19-20 van: FC Utrecht

  Ultras/fanatieke supporters

  25 jaar Green Monsters Ferencváros

  Away Days VoetbalreizenHet seizoen van

  Het seizoen van IDH Travel tot Away Days