In de actualiteit

SK Beveren, het AFC Wimbledon van de lage landen

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

In 2010 fuseerde het in 1935 opgerichte SK Beveren met Red Star Waasland en daarmee kwam er een voorlopig einde aan een club met een grote geschiedenis. Gelukkig was dat een voorlopig einde omdat de club aankomend seizoen een herstart gaat maken aan de hand van de supporters zelf.

Fusies komen doorgaans tot stand door financieel wanbeleid en interne strubbelingen en dat was bij SK Beveren niet anders. Nadat bekend werd dat de club op het punt van omvallen stond trok de supportersvereniging alles uit de kast om de club nog te redden. De 100.000 euro bleek uiteindelijk niet genoeg en tot ontzetting van de fanatiekelingen verdween dit geld uiteindelijk in de fusieclub.

Bij Red Star Waasland waren ze ervan overtuigd dat de supporters van SK Beveren zich uiteindelijk zouden aansluiten bij de nieuwe club, maar een beetje voetbalkenner weet dat dit niet iets is wat supporters doen. De supporters van SK Beveren bleven liever thuis zitten dan dat ze nog een voet over de drempel bij Freethiel (het stadion van Beveren is nu van Waasland) zouden zetten.

In plaats van zich neer te leggen bij het verdwijnen van hun club werkten de supporters samen met een deel van het oude bestuur aan een herstart van hun club. Omdat ze het anders wilden doen dan alle anderen zochten ze contact met de mensen van Supporters Direct. De missie van deze organisatie is het opbouwen en ondersteunen van clubs waarin de supporters en de lokale gemeenschap een grote rol spelen en dat sprak ze bij Beveren erg aan. Om het allemaal nog beter op te kunnen zetten brachten vertegenwoordigers van de club meerdere bezoeken aan de Engelse collega’s van AFC Wimbledon en FC United of Manchester en is er nu zelfs sprake van samenwerkingsverbanden met beide clubs.

Aankomend seizoen zal de club de herstart maken in de 4de Provinciale en dat betekent dat ze in Beveren hard aan de slag moeten om ooit weer terug te kunnen keren op het hoogste niveau. Doordat men heeft gekozen voor deze opzet zal de gunfactor in supportersland erg groot zijn en dat kan uiteindelijk wel eens de doorslag richting succes gaan geven. Wij hopen het in ieder geval van harte, clubs waarbij supporters wat te vertellen hebben bij ons altijd een streepje voor op de rest.

Meer informatie over de club is te vinden op www.eskabee.be. Geef je ook vooral op als sympathisant om ze een steuntje in de rug te geven!

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de actualiteitIn de schijnwerpers

  Have a nice one, Vinnie Jones!

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Het dilemma van Wimbledon. Club van supporters of toch de investeerders?

  In de schijnwerpers

  Wimbledon AFC wordt volwassen

  In de videotheek

  FC United of Manchester degradeert met klasse!