Against Modern Football

RTL7 naait Eerste Divisie oor aan

Dat supporters van clubs uit de Eerste Divisie al niet blij met het moderne voetbal waren is meer dan terecht en was al langer duidelijk. Het beruchte maandagavondvoetbal is het beste voorbeeld van het lijden van de supporters van de kleinere Nederlandse clubs. Eredivisie Live heeft dan niets uit te zenden, dus waarom niet een wedstrijdje Jupiler League? In het Engelse paradijs van Rupert Murdoch wordt al langer op maandag gespeeld. Het lijkt een kwestie van tijd voordat die avond ook in de Eredivisie op de kalender komt, maar dat terzijde.

Nu is het RTL dat de Eerste Divisie-clubs en daarmee hun fans in de zeik zet. Alles clubs werd “gevraagd” of de samenvattingen alsjeblieft van vrijdagavond 22.00 uur naar zaterdagavond 18.00 uur konden worden geschoven. Dit omdat er dan een ‘jonger publiek zou worden getrokken’. En passant kwam ook het verzoek aan de clubs om er nog eens 26 duizend euro bij te leggen. Als de clubs niet akkoord zouden gaan moest deze competitie helaas van de buis en dit zou een ramp voor het voetbal zijn, zo was de algemene redenatie.

En dus gingen de directeuren schoorvoetend akkoord. De meesten gaven geen commentaar, met uitzondering van Simon Kelder (Excelsior). Die durft de waarheid te vertellen: het heeft niets met een jongere doelgroep te maken, maar met pure commercie. Op de vrijdagavond wordt Voetbal International uitgezonden en dat programma wordt sinds kort flink gesponsord door Amstel dat later op de avond helemaal niet geconfronteerd wil worden met reclame voor de door de concurrent gesponsorde Eerste Divisie. Dat is uiteindelijk de reden dat de clubs 26 duizend euro extra mogen betalen. Voor Eredivisie clubs is zo’n bedrag misschien een schijntje (zie spelerssalarissen), maar in de Eerste Divisie komt zo’n extra aanslag op het budget keihard aan.

Voetbalclubs vechten voor hun bestaan, supporters bedenken alweer acties om hun club te redden en biermerken drukken clubs die het toch al moeilijk hebben zonder enige moeite nog verder het moeras in omdat ze blijkbaar nog niet zeker genoeg zijn van de kracht van hun eigen merk.

Fijn hè, dat moderne voetbal?

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %