Voetbal in België

Rise of a Phoenix: KSK Beveren

“Hoop herrijst als een feniks uit de as van verbrijzelde dromen”. Een uitspraak van Albert Sachs, een zuid-Afrikaanse advocaat, rechter en strijder tegen apartheid. Voor mij een uitspraak die symbool staat voor de Fenix clubs die ik volg. Clubs die door supporters zijn opgezet om hun club, net als een Fenix, uit de as te laten herrijzen. Bijvoorbeeld na een faillissement of na een overname. Om de identiteit en de ziel van dat waar ze zich zo aan verbonden voelen te behouden. Tijd om op In de Hekken een serie aan deze clubs te wijden. Vandaag: KSK Beveren.

Freethiel

Zaterdagavond 17 september. Om half acht parkeren we op een kleine kilometer van het Freethiel Stadion. Een verbastering van Frederik Thielemans, de man die van zijn wielerbaan een voetbalstadion maakte en SK Beveren-Waes een home ground aanbood. In de druilerige regen lopen we richting de lichtmasten die hoog boven de Oost-Vlaamse huisjes uitkomen. De blauwe bebording met in grote gele letters ‘Gemeentelijk Voetbalstadion’ kunnen wel een likje verf gebruiken. Datzelfde geldt voor de kassa’s die aan de weg achter Tribune 3 staan. We kopen drie kaartjes voor 7 euro per stuk en wandelen naar de toegangscontrole. De steward grapt dat we bezoekers 1.501, 2 en 3 zijn. Ondanks de regen is iedereen vrolijk.

Waasland – Beveren

En niet zonder reden. Want de supporters van de Leeuwen hebben 4.528 dagen moeten wachten op deze dag. Bijna 12,5 jaar. Zo lang heeft de terugkeer van de tweevoudig Belgisch kampioen naar de Freethiel geduurd. 12,5 jaar na het terugtrekken van het herenteam uit het Belgische voetbal. Een roerige periode voor Beveren dat vrijwillig naar de Derde Klasse degradeerde. Het gemeentebestuur dwong de club te fuseren met RS Waasland. Het eerste elftal werd teruggetrokken. De fusie ging niet door. En RS Waasland veranderde haar naam in KVRS Waasland-Beveren en ging spelen in het Freethiel Stadion. De club veranderde de naam op 1 juli van dit jaar in SK Beveren en speelt nog steeds op Freethiel.

Yellow Blue Beveren

In januari 2011 werd door een deel van de supporters van KSK Beveren vzw Eskabee 1935 opgericht met als doel om KSK Beveren als club te laten voortbestaan. Resultaat was dat vanaf 2011-2012 de club Yellow Blue Beveren met stamnummer 9577 instroomde in de Vierde provinciale. Het negende niveau van het Belgische voetbal. YB Beveren was de eerste en voorlopig ook de enige Belgische voetbalclub die volledig door supporters bestuurd wordt. Het eerste jaar speelde de club haar wedstrijden op een bijterrein van voettbalclub SK Sint Niklaas. Vanaf 2012 speelde de club op Lions Park, een bijveld van het Freethiel Stadion.

Stamnummer 2300

Vanaf 2018 probeert Yellow Blue Beveren stamnummer 2.300 terug te krijgen. Het stamnummer is bij het terugtrekken van de herenploeg behouden omdat het vrouwenteam van KSK Beveren wel bleef voetballen. Destijds werd door Waasland-Beveren en KSK Beveren contractueel vastgelegd dat zonder wederzijdse toestemming er geen mannenploeg meer mocht uitkomen onder stamnummer 2300. Pas toen Waasland Beveren eind 2021 in Amerikaanse handen kwam, kwam er zich op een oplossing. De nieuwe CEO van Waasland Beveren, Antoine Gobin, bood het bestuur van KSK Beveren aan om samen naar een oplossing te zoeken zodat KSK Beveren en zijn stamnummer opnieuw op de Freethiel kunnen spelen. Nadat de leden van Yellow Blue Beveren instemden om in gesprek te gaan werden de gesprekken geopend. Uiteindelijk werd in juni van dit jaar via een Algemene Vergadering ingestemd met een akkoord.

Vanaf dit seizoen spelen dus twee aan de buitenkant vrijwel identieke clubs in het Belgisch voetbal. SK Beveren, wiens oorsprong ligt in Waasland met stamnummer 4068 op het tweede niveau. En KSK Beveren, het echte Beveren, met stamnummer 2300 in de 1e provinciale, het zesde niveau van België. Beiden in de Freethiel. En beiden met hetzelfde logo.

Svelta Melsele

 De terugkeer van stamnummer 2.300 op Freethiel is meteen een derby. Svelta Melsele is een club uit Melsele, een deelgemeente van Beveren. Beide sportparken liggen slechts enkele kilometers bij elkaar vandaan. Maar ondanks dat het een derby is komt het grootste deel van de bijna 1.300 toeschouwers voor de terugkeer van 2.300. We scoren een patatje bij de mobiele frituur en een drankje in de kantine onder tribune 3. We wandelen de lange zijde op zodat we goed zicht hebben op de fanatieke supporters achter de goal en in de hoop op een pyro show.

Als vlak voordat de spelers het veld opkomen supporters zich verspreiden en fakkels tevoorschijn worden gehaald blijkt dat de juiste keuze te zijn. Terwijl de spelers het veld op komen horen we het gesis van de ontstoken fakkels. Langzaam kleurt het linker deel van Tribune 2 oranje. Tientallen fakkels kleuren de invallende avondlucht rood. Rookpotten worden afgestoken en langzaam wordt het rood verdrongen door het geel en blauw. Een mooise symboliek voor de 12,5 jaar strijd die hondstrouwe fans hebben gevoerd. 

De wedstrijd

Het verhaal van de wederopstanding fascineert me zo dat ik bijna vergeet dat ook zonder deze symboliek de Freethiel een heerlijk stadion is. Twee lange zijdes en een heerlijke staantribune waar de fanatieke thuissupporters staan én waar het uitvak zich bevindt. Vanavond zitten de enkele tientallen uitsupporters overigens op de lange zijde van Tribune 3. Dat verklaart waarom in het deel van de tribune waar wij een staanplaats bovenin het hebben opgezocht niemand juicht als Beveren in de stromende regen op 1-0 komt.

Nadat we in de rust een sjaaltje en speldje scoren wandelen we met een verse voorraad drankjes de staantribune achter de goal op. Onder de tribune bevindt zich een heerlijk vormgegeven supportershome waar mensen genieten van het weer thuis zijn. Casuals en in geel blauw gehulde supporters drinken, lachen en genieten met elkaar. En datzelfde gebeurt ook op Vak E. Alleen daar wordt er nog bij gezongen. Zoveel te harder de regen valt zoveel te gepassioneerder leven de supporters mee. De grensrechter is gestopt met onder het afdak van de lange zijde lopen en geeft toe aan de weergoden. Tackles en de bewegingen van de bal zijn onvoorspelbaar. Deels door het weer. Deels door het niveau. Maar het kan niemand in de Freethiel wat interesseren. Want Beveren is terug waar het hoort. En dat de 1-0 over de streep wordt getrokken maakt het feest alleen maar groter.

 

The Rise

We kijken toe hoe spelers en supporters hun feestje bouwen. Een blauwe rookpot wordt afgestoken en er wordt hartstochtelijk gejuicht. Wij lopen op het gemak de steile trappen af. Terwijl we de geluiden van de zingende Beveren supporters achter ons laten gaan de staionlampen al uit. In de stromende regen gaan we op zoek naar onze auto. Nagenietend van een heerlijke avond. We komen zeker terug. Misschien wel tijdens een van de potjes van de Fenix Cup, waar Beveren heeft geloot tegen FC United of Manchester en CD Cuenca Mestallistes 1925. Beveren is back. The rise of a Phoenix!

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %