Voetbal in Kroatië

Rijeka en haar verloren Stadion Kantrida

Begin 2012 gaat het slecht met HNK Rijeka, na een negende plek in 2011 vecht de club dit seizoen zelfs tegen degradatie. Buiten het veld is de club er net zo erg aan toe; de club verkeerd al geruime tijd in financiële moeilijkheden. In februari 2012 verschijnt daar een reddende engel; de Italiaanse zakenman Gabriele Volpi. Je raadt het al, het gaat helemaal mis! De clubs raakt zelfs haar fantastische Stadion Kantrida kwijt. 

Gabriele Volpi

Volpi gaat de komende 18 maanden via Stichting Sport Foundation (gevestigd in Venlo) 70% van de belangen in Rijeka overkopen. Hij spreekt meteen zijn plannen uit om een nieuw stadion te bouwen. Hij belooft daarbij dat Rijeka binnenkort om de prijzen zal meedoen. Volpi wordt door de supporters als een held ontvangen, deze overname lijkt namelijk het laatste redmiddel voor Rijeka om haar status als derde club van het land (na Dinamo Zagreb en Hajduk Split) waar te maken.

Ultras van Armada Rijeka met pyro

Uiteindelijk ontsnapt de club in 2012 op wonderbaarlijke wijze aan degradatie, Rijeka eindigt als twaalfde en lijkt dus te degraderen. De kampioen van het tweede niveau krijgt echter geen licentie waardoor Rijeka op het hoogste niveau blijft. In de seizoenen hierna gaat het op sportief vlak steeds beter. De club wordt in 2017 zelfs voor het eerst in de clubhistorie kampioen van Kroatië. De overname lijkt dus een succes te zijn geweest. Voor de Armada Rijeka, de fanatieke supporters van de club, zal dit anders voelen.

Kantrida Stadion

Meteen na de overname worden de plannen voor een nieuw stadion in gang gezet. Dit zal worden gebouwd op dezelfde plek als het Kantrida stadion, dat door haar ligging onder een gigantische rots uniek is in de wereld. De voormalige thuishaven heeft samen met haar bespeler een bijzonder verhaal.

HNK Rijeka ontstaat op het moment dat het fascistische Italië grondgebied moet inleveren na de Tweede Wereldoorlog. De Italiaanse club verandert het Italiaanse Unione Sportive Fiumana in het Kroatische Riijeka. Op dat moment speelt het al meer dan veertig jaar in het magische Stadion Kantrinda. De thuishaven, gelegen tussen de Adriatische Zee en een prachtige rotspartij, heet tot 1946 het Stadio Comunale del Littorio. 

Historisch stadion

Het stadion Kantrida is in 1913 (!) opgeleverd. Het strijdtoneel ligt tussen de Adriatische zee en een berg in. Het oogt daarom, ondanks de sintelbaan, erg intiem. In de beginjaren wordt het stadion vooral gebruikt door lokale voetbalclub HSK Victoria. Pas veertien jaar later gaat Fiumana, het huidige HNK Rijeka, erin voetballen. In 1990 wordt in de wedstrijd tegen Osijek het toeschouwersaantal record verbroken. Er zitten die dag meer dan 22.000 supporters op de tribunes. Vanaf 1990 wordt er ook door het nationale elftal gespeeld in het mythische stadion.

Stadion Kantrida voor de wedstrijd tegen Feyenoord

De laatste officiële wedstrijd op de oude locatie is in juli 2015, op de eerste speeldag van het seizoen. Tot het nieuwe stadion af is zal Rijeka in de tussentijd haar wedstrijden spelen in een tijdelijk stadion op een andere locatie, stadion Rujevica. Volgens de planning zal het nieuwe stadion er binnen een paar jaar staan, waarna het tijdelijke stadion zal overgaan in een trainingscomplex.

Supporters van Feyenoord in stadion Kantrida

Feyenoord speelde in de Europa League in stadion Kantrida

De plannen voor een nieuw stadion komen echter nooit van de grond en eind 2020 speelt Rijeka haar wedstrijden nog steeds in het tijdelijke stadion. Omdat er maar geen oplossing lijkt te komen wordt de capaciteit in 2017 opgeschroefd naar 8,279, zodat er Europees voetbal kan worden gespeeld.

Thuishaven

Ondertussen is er nog geen schop in de grond gezet en ziet Kantrida stadion er nog precies hetzelfde uit als in 2015. De Italiaanse eigenaar heeft de club eind 2017 verkocht aan de voorzitter Miskovic die hiermee de hele club in handen heeft. De tevredenheid van supporters met de overname en de sportieve resultaten heeft in de loop van de jaren plaatsgemaakt voor woede. Ze voelen zich namelijk bedrogen door die voorzitter en het bestuur willen hun stadion terug.

In 2018 en 2019 is door de supporters tweemaal een ‘Terugkeer naar Kantrida’ georganiseerd. Dit waren vriendschappelijke wedstrijden in het oude stadion tegen Zrinjski en Maribor, met een sfeer die deed denken aan vroeger. Een echte terugkeer laat echter vooralsnog op zich wachten.

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Davor! Heel erg bedankt! Hij schreef eerder ook al een artikel over Hajduk Split!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %