Actueel

Repressie in Polen en Oekraïne

Over precies een maand trapt Nederland in Kharkiv af voor haar eerste wedstrijd van het EK in Oekraïne en Polen. In Polen protesteren voetbalsupporters al jaren tegen de repressie die in aanloop naar het toernooi steeds grotere vormen heeft aangenomen. De media is grotendeels op de hand van de overheid, die de patriottische voetbalsupporters tot staatsvijand nummer 1 heeft uitgeroepen. In Oekraïne worden de leiders van de Oranjerevolutie in 2004 door het regime veroordeeld voor overtredingen die zij niet hebben begaan. De media zijn in handen van de overheid. Democratie en rechtvaardigheid is in Oekraïne mijlenver weg.

En juist in deze landen wordt in juni een blij feestje georganiseerd dat de landen positief op de kaart moet zetten. Ieder tegengeluid zal op alle mogelijke manieren de kop in worden gedrukt. Toch hebben Poolse supporters al aangekondigd het EK te gebruiken om te protesteren tegen de vrijheid van meningsuiting die alleen op papier bestaat. De internationale druk op Oekraïne neemt in aanloop naar het EK al toe vanwege de behandeling van oud-president Timosjenko. Veel Europese leiders hebben al door laten schemeren thuis te blijven als er niet snel iets verandert, terwijl ook steeds meer media de schaduwkant van het EK belichten. Een top van Oost- en Midden-Europese landen in Jalta werd dinsdag al geannuleerd omdat bijna alle Europese leiders weigerden af te reizen.

Laten we hopen dat het EK niet het propagandaspeeltje van de overheden wordt, maar een kans om de enorme problemen in beide landen aan de kaak te stellen.  Wie onderstaande documentaire van Tegenlicht kijkt die afgelopen maandag werd uitgezonden zal komende zomer met een ander oog naar het EK kijken. In 45 bloedstollende minuten wordt de ijzingwekkende werkelijkheid in de EK-gastlanden haarfijn in beeld gebracht. Het EK is meer dan voetbal!

Mocht het filpmje niet direct werken in je browser dan kan je het altijd nog even via de deze link proberen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %