In de fotoreportages

Praagse parel: FK Viktoria Žižkov

De Tsjechische hoofdstad Praag heeft de voetballiefhebber veel te bieden. Naast de grote clubs, kent Praag ook minder bekende clubs, en juist dit zijn vaak de pareltjes. Een voorbeeld hiervan is FK Viktoria Žižkov.

De club komt momenteel uit op het tweede niveau, maar speelde begin deze eeuw nog Europees voetbal. Het stadion van de kleine buurtclub is gelegen net buiten het toeristische centrum van de stad, vlakbij het centraal station. De club is vernoemd naar de wijk Žižkov, een vrij grauw aandoend stadsdeel in het oostelijk deel van de stad. Het stadion ligt ingeklemd tussen grote, grijze gebouwen aan de voet van een heuvel. Het veld en de rode stoeltjes op de kleine tribunes steken scherp af tegen de verder vale omgeving.

FK Viktoria Žižkov is een van de oudste clubs van het land. Successen vierde de club in de jaren ’20 en ’90. In 1928 werd Viktoria kampioen van Tsjechoslowakije, nog altijd het hoogtepunt in de clubgeschiedenis. In de succesperioden verzamelde de club eveneens negen nationale bekers. Vanaf de jaren ’30 leidde de club een anoniem bestaan in de tweede divisie van het Tsjechoslowaakse voetbal. Als gevolg van het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in Tsjechië en Slowakije in 1992, kon Viktoria in 1993 weer op het hoogste niveau uitkomen in het nieuwe Tsjechië.

Het wegvallen van de Slowaakse club ontketende FK Viktoria Žižkov, dat prompt UEFA-Cup-voetbal haalde. Het Zweedse Norrköping werd in de kwalificatieronde verslagen, maar in de eerste ronde trof Viktoria in Chelsea een veel te zware tegenstander. De duizenden Londenaren die Praag in 1994 overspoelden toen ze voor het eerst in 23 jaar weer eens Europees voetbal speelden, vormen een memorabel moment in de geschiedenis van de verder anonieme club. Vanaf 2001 speelde Viktoria drie opeenvolgende jaren Europees voetbal. Eén keer werd de tweede ronde behaald, dankzij een sensationele overwinning op Rangers FC. Na een 2-0 winst in Praag, werd de Schotse grootmacht op Ibrox op 1-3 gehouden. In de tweede ronde was Real Betis echter te sterk. Na kelderende resultaten en een omkoping die het tij niet kon keren daalde de club in 2004 af naar het tweede niveau. In 2007 promoveerde Viktoria weer, maar kon het op het hoogste niveau niet langer dan twee seizoen volhouden. Inmiddels is de club aan haar tweede seizoen in de tweede divisie bezig.

Het FK Viktoria Stadion biedt voetbalcultuur voor liefhebbers. Alles ademt voetbal en nostalgie. Hier is het nog mogelijk om zonder clubcard een kaartje te kopen voor een tribune naar keuze. In dit geval is een kaartje ook nog eens spotgoedkoop: 2 euro. Nadeel is wel dat Viktoria haar thuiswedstrijden doorgaans op zondag om 10:15 speelt, een tijdstip waarop het uitslapen van de roes van de vorige stapavond, zeker gezien het goedkope én lekkere Tsjechische bier, een aantrekkelijk alternatief is. Misschien is het een van de redenen dat Viktoria nauwelijks meer dan 1500 toeschouwers trekt, al kan het bedenkelijke spelniveau van het Tsjechische voetbal in het algemeen de tweede divisie in het bijzonder natuurlijk ook een rol spelen.

Toch lijkt de sfeer in en rond stadions omgekeerd evenredig verband te houden met het niveau waarop gevoetbald wordt. Wat heb je even verderop in het splinternieuwe stadion van Slavia Praag te zoeken, een onpersoonlijke multifunctionele betonbak waar je ook niet zomaar even naar binnen loopt? Nee, dan dit stadion, waar het hek open staat omdat een mannetje van dik in de zeventig op z’n dooie gemak met wat ondefinieerbare klusjes bezig is. De gammele tribunes met verkleurde stoeltjes, beton dat z’n beste tijd gehad heeft, vergeelde stickers van verschillende supportersgroepen uit heel Europa. Een gesloten fanshop, die trouwens pas sinds 2007 bestaat. Een shirt, een muts, een sjaal, een pet, misschien een sleutelhanger kun je er kopen, maar dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Hier geen dekbedovertrekken of behangpapier in de clubkleuren. FK Viktoria Žižkov is zo’n typische voetbalclub waar je gewoon met een biertje in de hand naar een wedstrijd kunt kijken. Het niveau doet er niet toe, het gaat om de lokale trots en de gezelligheid met vrienden op de tribune. Voetbal zoals voetbal bedoeld is.

Het FK Viktoria Stadion, dat sinds het op iedere tribune plaatsen van stoeltjes nog 5600 plaatsen telt. Momenteel trekt de club gemiddeld 1000 á 2000 toeschouwers.

Een soort kantine staat vlak naast het veld

Bovenop staat een scorebord, bij de trappen staat er voor het gemak nog één

De tribune achter het doel, met op de achtergrond de top van de tv-toren

De entree tot het stadion

De hoofdtribune van het stadion, gezien vanaf de tv-toren

Viktoria-fans in betere tijden, tijdens de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag in 2008-2009

En aan het begin van dit seizoen, tijdens de wedstrijd tegen FC Graffin Vlašim

Voetbalcultuur voor liefhebbers, derhalve. Het 5.600 plaatsen tellende stadionnetje ademt nostalgie. Verrot beton, kleine tribunes met verkleurde stoeltjes, een gesloten fanshop, een man van een jaar of zestig die met wat klusjes bezig is: heerlijk.

De nieuwe collectie van PGWEAR is vanaf nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Martijn Benjamin
Over de schrijver

Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden uitsluitend naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van internetbureau 072DESIGN en is ook druk met PGwear Nederland.
  Ook leuk om te lezen...
  In de fotoreportagesOost-EuropaUltras/fanatieke supporters

  Fotoverslag Tsjechische Ultra cultuur: FK Jablonec - Banik Ostrava

  Oost-EuropaVergane Glorie

  Vergane Glorie: Za "Luzanky" Lužánkami

  Derby Days

  Slavia Praag - Sparta Praag

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 45)