Ingezonden

Ontdek de 8 stadions voor het WK 2022

In 2010 kreeg Qatar te horen dat ze gastland zouden zijn voor het wereldkampioenschap in 2022. Vanaf dat moment begon de bouw van de stadions, infrastructuur en alle andere benodigde gebouwen. Nu het WK bijna voor de deur staat worden de laatste puntjes op de i gezet. Dit zijn de 8 stadions waar de wedstrijden in gespeeld gaan worden.

Het WK start met de groepsfase. De online bookmakers hebben het WK 2022 wedden voor de eerste fase van het toernooi al helemaal klaar staan. Je kan zelfs inzetten op de topscorer of de winnaar van het WK.

Het bouwen van de stadions

Qatar heeft acht stadions gebouwd voor het WK 2022. Het ene gebouw nog mooier dan de ander. Het totale budget zou ongeveer 3 miljard euro zijn geweest. De technieken die gebruikt zijn zouden eco-vriendelijk zijn en voor verkoeling zorgen in de stadions.

De stadions zijn zo gebouwd dat ze na het toernooi verkleind kunnen worden. Regionale clubs gaan dan hun plek krijgen in de permanente stadions. Overige onderdelen kunnen naar andere Aziatische landen om daar gebruikt te worden voor de stadions.

De 8 stadions van het WK

  •     Al Bayt Stadion (Al Khor City): capaciteit 60.000 zitplaatsen
  •     Ahmad Bin Ali Stadion (Umm Al Afaeo): capaciteit 40.000 zitplaatsen
  •     Al Thumama Stadion (Al Thumama): capaciteit 40.000 zitplaatsen
  •     Al Janoub Stadion (Al Wakrah): capaciteit 40.000 zitplaatsen
  •     Khalifa International Stadion (Aspire): capaciteit 40.000 zitplaatsen
  •     Lusail Iconic Stadion (Lusail City): capaciteit 80.000 zitplaatsen
  •     Education City Stadion (Al Rayyan): capaciteit: 40.000 zitplaatsen
  •     Stadion 974 (Ras Bu Abboud): capaciteit: 40.000 zitplaatsen

Het Al Bayt stadion is de nieuwe thuisbasis van Al Khor Sports. Het stadion wordt tijdens het WK gebruikt voor een groot deel van de wedstrijden tot de halve finale. Het ontwerp lijkt op een Bedouin tent. De tenten staan voor het symbool van gastvrijheid. Een van de meest indrukwekkende features is het schuifbare dak. Binnen 20 minuten kan het hele stadion afgesloten zijn voor de zon om het zo koel mogelijk te houden.

De openingswedstrijd en de finale van het WK wordt in het Lusail Iconic Stadion gespeeld. Het is het grootste stadion waar maar liefst 80.000 mensen plaats kunnen nemen. Na het toernooi wordt het voetbalstadion omgebouwd. Het wordt een ruimte voor de buurt met scholen, winkels cafés, sportfaciliteiten en gezondheidscentra. Alle stoelen worden hierbij niet gebruikt en zullen gedoneerd worden aan andere sportprojecten over de hele wereld.

Duurzaamheid staat centraal

Qatar heeft alle stadions gebouwd zodat ze niet te veel last leggen op de omgeving en het milieu. Dit is een van de eisen van de FIFA. Het WK mag zo min mogelijk impact hebben op de omgeving. De methodes die zijn ontwikkeld voor het bouwen zouden een mijlpaal zijn op de weg naar een duurzaam Wereld Kampioenschap. Ook om landen in de toekomst hierbij te kunnen helpen.

In Qatar is de bouw vooral ten koste gegaan van de arbeiders. De werkers hebben in slechte omstandigheden, voor weinig geld en met heel veel risico de stadions gebouwd. Er zouden duizenden werkers zijn overleden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %