In de geschiedenisboeken

Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion in de jaren '90Het Olympisch Stadion heeft jarenlang op de nominatie gestaan om gesloopt te worden. Zeker toen bekend werd dat Ajax naar de ArenA zou gaan verhuizen en het stadion voor grote wedstrijden niet langer nodig zou zijn. Uiteindelijk is het stadion gered van de sloophamer en werd het volledig gerestaureerd en in oude stijl teruggebracht.

De betonnen tweede ring, die er later op gezet werd zodat het stadion evenveel toeschouwers kon herbergen als het net geopende Stadion Feijenoord, werd gesloopt. Ook de wielerbaan en de catacomben werden ontmanteld om plaats te maken voor kantoren die nu een vrij uitzicht hebben op de atletiekbaan en veld.

Onder die wielerbaan en zelfs onder de grond bevond zich een uitgebreid gangenstelsel dat volledig rond liep en toegang gaf tot de vele kleedkamers en ondergrondse trainingsruimtes. Ook de noodtribunes achter beide doelen kon je via zo’n tunnel bereiken, evenals de spelers die zo het veld betraden.

Het Olympisch Stadion was oud, vervallen, verzakt en verrot toen fotograaf Marco Magielse van deafbeelding.nl er rond het jaar 1990 toestemming kreeg een fotoserie te maken. De hele serie is nu te zien op de site van Gogme United.

Geniet en bedenk je dat in de jaren ná deze foto’s het stadion decor was van een aantal historische wedstrijden van Ajax. Denk aan de UEFA Cup finale van 1992 tegen Torino en de succesvolle Champions League jaren van 1995 en 1996. Probeer je dan voor te stellen dat de sterren van Torino, Milan en Bayern door dezelfde gangen liepen op weg naar het veld…

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk voor Nederland en België. Gratis verzending vanaf 50 euro!

Gogme United
Over de schrijver

Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services
  Ook leuk om te lezen...
  Start de Normalisatie

  Start de normalisatie: Belgische bekerfinale tussen aartsrivalen!

  België & Nederland

  AZ keert terug op 'holy ground' met bloedstollende ontknoping

  Against Modern FootballAjax Champions League

  Ajax komt eraan, Londen is in paniek!

  In de actualiteit

  UEFA straft Ajax opnieuw