Voetbal in Schotland

Old Firm in Australië

Celtic en Rangers zullen voor het eerst een Old Firm gaan spelen buiten Schotland en dat gaan ze doen in Australië bij de Sydney Cup (een vriendschappelijk toernooi). Terwijl de clubs zich in de handen wrijven over de financiële kant van het verhaal, krijgen ze in eigen land de nodige kritiek over zich heen.

Financieel zeer aantrekkelijk

Terwijl ze in Schotland zeer kritisch zijn op het toernooi dat in de voorbereiding van het WK in Qatar (ook een fijn iets natuurlijk) legt directeur James Bisgrove van Rangers uit dat het echt een ‘offer they could not refuse’ was: “het toernooi zal de club net zoveel opbrengen als een heel jaar SPFL Premiership voetbal”. Hij voegt daaraan toe dat de hele club er een positief gevoel bij heeft.

Thuiskomen

Voor Celtic-manager Ange Poscoglou gaat een droom in vervulling. De Australiër is vanzelfsprekend blij met het toernooi: “Veel jongens waarmee ik opgroeide en in de kleedkamer heb gezet waren die-hard Celtic-supporters en zij zien hun vriend de club mee naar huis nemen”.

Zowel Celtic als Rangers hebben overigens supportersclubs over de hele wereld, zo wordt bij de eerstgenoemde geschat dat zij wereldwijd meer dan 9 miljoen supporters hebben.

Het gaat allemaal om de centen

Voormalig Rangers-manager Graeme Souness is tegenover de BBC kritisch over het toernooi: “Helaas is onze wereld niet puur meer en gaat het alleen nog maar om geld. Commercieel gezien is de stap logisch, het is zaak om mensen zo jong mogelijk aan boord te krijgen als supporter”. Ondanks dat hij de strijd op een ander continent niet ideaal vind, besluit hij dat er niets aan te doen valt omdat het uiteindelijk allemaal om de kluiten gaat…

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %