Keuken Kampioen DivisieVoetbal in België

Ode aan de vrijdagavond: doelpuntenfestijn in Deventer

Na een week werken is er niets zo fijn om neer te strijken bij je ‘local’. Nadat ik afgelopen zomer verhuisde naar Nijmegen mag ik de plaatselijke Eendracht Combinatie best wel zo noemen. Met lichte sympathie voor NEC vertrek ik samen met twee vrienden naar de historische Adelaarshorst in Deventer. Twee uur later zouden we ruimschoots voldaan van een doelpuntenfestijn terugkeren.

Magische Adelaarshorst

Ruim anderhalf uur voordat de wedstrijd begint stap ik met twee maten op de trein van Nijmegen naar Deventer. De NS zal de NS niet zijn als er geen flinke vertraging is die uiteindelijk zelfs resulteert in een trein die niet verder rijdt dan het gehucht Zutphen. Met een halve liter bier in de hand spreken we de enige klaarstaande taxi aan en voor 35 piek scheuren we van station Zutphen naar de magische Adelaarshorst. Precies één minuut voor de aftrap betreden we vak 17 .

Het blijkt de best geïnvesteerde 35 euro van ons leven te zijn. Hadden we gewacht op de trein hadden we maar liefst drie doelpunten gemist. Na amper 20 minuten voetbal staat het immers al 2-1. Uitsupporters hangen In de Hekken, thuissupporters gooien met liters bier: het is ouderwets gehannes in de historische Adelaarshorst.

Wonderbaarlijke tussenstand

Bij rust staat de wonderbaarlijke tussenstand van 4-2 op het scorebord. Na ons alcoholpromillage weer op peil te hebben gebracht in de pauze, nemen we weer staand plaats op de tribune. Een overijverige steward sommeert ons te gaan zitten. We besluiten maar om een rij naar achteren te verhuizen, daar staat iedereen immers toch al. We komen daar tussen twee Nijmegenaren en twee Go Ahead Eagles supporters in te staan. Gebroederlijk wordt er over voetbal geouwehoerd.

Langzaamaan nadert het einde van de wedstrijd en dus ook de spanning bij beide supportersgroepen. Deze spanning slaat over op het veld en dan voornamelijk bij de rood-gelen. De Eagles lopen alleen nog maar achteruit en krijgen een ongelofelijk onterechte strafschop tegen. AZ-huurling Druijff brengt de spanning weer terug in de wedstrijd. Het achtste doelpunt van vandaag had de beslissing in de wedstrijd moeten zijn. Echter besluit de aanvaller van Go Ahead de bal tegen de keeper in plaats van tegen de touwen aan te schieten. Enkele minuten later maakt NEC de 4-4! Dat er uiteindelijk nog aan beide kanten een doelpunt had kunnen vallen is wonderbaarlijk te noemen. Bij NEC wordt dit punt toch vooral als overwinning gevierd. Het blijft na het fluitsignaal nog lang onrustig in Deventer.

Spelersvrouwen

Uiteraard nog onder invloed van het Grolsch bier worden we aangesproken door twee jongedames. Of we naar de voetbal waren geweest en of we het leuk hadden gevonden. ”Uhm, ja. Jullie niet dan?”

De dames antwoorden van niet en op de vraag of wij dronken zijn antwoorden we wederom met ”Uhm, ja. Jullie niet dan?” Met de suggestie dat voetbal zonder pils niet hoort reageert een van hen: ”ik ben voor Ajax en PSV”. Uiteindelijk blijkt één van de twee dames de vriendin te zijn van nummer 71 van NEC, die echter een onuitspreekbare naam heeft. Op het station nemen de meiden, tot grote hilariteit, ook nog eens de verkeerde trein naar Nijmegen. Enkele minuten later stappen wij voldaan in de, goede, trein naar de stad van de Nijmeegse Eendracht Combinatie.